ПРОФЕСОР ИЗ ЗАДРА УЗДРМАО ХРВАТСКУ И ИЗАЗВАО БЕС ХРВАТА: „Хрвати нису то што говоре да јесу!“

PROFESOR IZ ZADRA UZDRMAO HRVATSKU I IZAZVAO BES HRVATA: „Hrvati nisu to što govore da jesu!“

6 jula 2016

nikola_jaksic3-140616Profesor Univerziteta u Zadru Nikola Jakšić tvrdi da su i Srbi i Hrvati došli u 9. veku na Balkan, ali sa teritorije Poljske! To se kosi sa zvaničmnom istorijom, koja nas uči da su se Južni Sloveni doselili u 6. veku…

Nikola Jakšić (1949.) retko daje novinske intervjue. U svojoj bogatoj skoro 40-godišnjoj istraživačkoj karijeri vrsnog arheologa, istoričara i istoričara umetnosti, van stručnih glasila, časopisa i izložbi, gotovo da nije imao značajnijih medijskih istupa, premda među kolegama slovi za hrvatskog najboljeg poznavaoca hrvatske srednjevekovne umetnosti, prenosi Slobodna Dalmacija!

Knjiga koja je povod ovom razgovoru nosi podnaslov “Studije iz predromaničke skulpture na Jadranu”. U knjizi je ukupno 19 studija, neke su napisane pre više od 30 godina, a neke su posebno pisane baš za ovo izdanje.

Među njima posebnu pažnju privlače dve studije posvećene krstionici kneza Višeslava iz Nina koju se dugo u hrvatskoj istorijografiji smatralo autentičnim spomenikom pokrštenja Hrvata, navodi list.

Stručna polemika o poreklu krstionice s imenom kneza Višeslava traje više od 50 godina. Vi tvrdite da ona nije hrvatski spomenik i da nema nikakve veze s Hrvatima. Kako je onda uopšte završila u korpusu hrvatske ranosrednjevekovne umetnosti?

– Krstionica je prvi put uočena 1853. godine u kapucinskom manastiru u Veneciji kada je prenešena u mletački Museo Corer. Tako je postala poznata javnosti. O krstionici su prvo pisali talijanski autori koji su na njoj uočili slovensko ime, što je izazvalo potrebu za tumačenjem. Glavno je pitanje bilo ko je taj Višeslav? Bilo je jasno da krstionica nije bila namenjena prostoru u kojem je nađena.

– Bilo je različitih interpretacija, neke su uključivale i ruske kneževe, a onda je temeljem jednog zadarskog rukopisa iz 18. veka, tzv. Anonim Filipi, zadarski autor Đuzepe Ferari Cupili oprezno pretpostavio da bi krstionica mogla biti poreklom iz Nina. Naime, Cupili je u tom rukopisu pronašao podatke da je 1746. iz Nina odnesena neka krstionica koja je bila, kako kaže, opremljena natpisima i grbovima.

– Za taj Cupilijev predlog “zapalio” se Luka Jelić koji je početkom 20. veka istraživao ninske spomenike. On je pretpostavio kako bi to mogao biti dokaz ne samo da krstionica u Coreru potiče iz Nina, nego da je i na njoj upisano ime jednog hrvatskog kneza iz 9. veka u vreme čije vladavine je došlo do pokrštenja Hrvata.

Datacija krstionice dakle nije bila sporna već njeno poreklo, odnosno, pitanje ko je napravio i s kojom namenom?

– Tačno. Datacija nije znatnije bila promašena, jer to u globalu jeste 9. vel, tačnije ipak, njegova poslednja četvrtina. Problem je što je Jelić krstionicu hteo jače da usidri u Nin na početak 9. veka. Kao voditelj arheološkog istraživanja u Ninu Jelić je 1911. godine objavio izvještaj prema kom je kod današnje župne crkve sv. Azela (a to je srednjevekovna ninska katedrala) pronašao temelje građevine krstionice oblikom bliske opisu u rukopisu Annonim Filippi.

– Prema njegovu tumačenju, u toj građevini je nekada bila smeštena Višeslavova krstionica u kojoj su Hrvati primili hrišćanstvo. Kasnija arheološka istraživanja su pokazala da takve građevine na terenu uopšte nema. Ipak, kako ju je Jelić u svom izveštaju čvrsto “zabetonirao” u Nin, krstionica je ušla u istoriografiju kao gotova činjenica. Kasnije se ipak uspostavilo da je Jelić tu građevinu izmislio.

Kako su tekla ta istraživanja i ko je prvi krenuo tim novim tragovima?

– Još 1959. godine Mate Suić je napravio sonde na mestu gdje je Jelić označio postojanje krstionice, ali je nije našao. Suićev izvještaj, nažalost, nije bio preterano zapažen, jer se u međuvremenu kroz mnoge istoriografske radove krstionica praktički usidrila u ninskom ambijentu. Ivo Petricioli je 1984. ponovno pisao o tome zaključivši da je Jelićeva lokacija sumnjiva i da praktično nema dokaza da je krstionica poreklom iz Nina. I na tome se stalo.

Kome je krstionica bila namenjena?

– Verujem da je trebala poslužiti za pokrštenje kneza jedne od manjih slavenskih kneževina na istočnoj obali Jadrana. Znamo da su na tom prostoru, osim Hrvatske, postojale i druge kneževine, na primer Hum, Zahumlje, Travunija itd. Naime, Mlečani su u 9. veku imali velikih problema s plovidbom po Jadranu jer su njihove brodove napadali ovi Slaveni.

– Krstionica je po mom sudu najverovatnije bila pokušaj Mlečana da pridobiju kneza neke od tih malih država, što bi im garantovalo zaštitu pomorskih i trgovačkih puteva uzduž jadranske obale. Što se na kraju dogodilo, teško je reći. Po mom sudu ta mletačka akcija je otpala ili je stornirana, ili je netko umro. Uglavnom krstionica nikad nije otišla iz Venecije niti se ostvarila namenjena uloga.

ljudevit_posavski-640x451Tvrdite da krstionica nikad nije bila isporučena i da je ostala u Veneciji?

– Da, i tu ostaje sve do Drugog svetskog rata kada je po sporazumu između Pavelića i Musolinija, dospela u Hrvatsku. Vlasništvo je HAZU, a izložena je u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu.

Mitska krstionica Hrvata to zapravo nije nikada bila, a ko je bio Višeslav?
– Ne zna se. Bio je sigurno neki slovenski knez, to stoji u natpisu.

Je li bio hrvatski knez?

– Ne zna se. Lično držim da nije.

Šta se još zna o tom Višeslavu?

– Ništa, o njemu nema podataka.

Je li u to vreme možda postojao neki hrvatski velikaš imena Višeslav?

– Ne.

Iako ste svoje spoznaje čvrsto argumentoval i potkrepili arheološkim istraživanjima i arhivskim dokumentima, neki domaći istoriografi s kojima u knjizi polemišete ipak pokušavaju da ospore vaša tumačenja. Oni, naime, i dalje veruju Luki Jeliću, a vas optužuju za manjak patriotizma i nacionalne svesti. Kako to doživljavate?

– U istoriografiji je uvek tako. Svaka se istoriografija, pogotovo na Balkanu, služi konstrukcijama da bi opravdala neke istorijske ideje ili pak trenutne političke aspiracije. U istoriji, na primer srpskoj, ima čitav niz primera takve instrumentalizacije.

Da zaključimo: Višeslavova krstionica nije iz Nina, nije nastala u Hrvatskoj nego u Veneciji, napravili su je tamošnji majstori, naručili verojatno Mlečani i nije bila namenjena Hrvatima?

– Da, po mom mišljenju je, kao što sam već kazao, bila namenjena jednoj od kneževina na istočnoj obali Jadrana.

Postoje li Hrvati pre toga na ovim prostorima kao etnička, teritorijalna ili neka druga činjenica?

– Ne. Deveti vek je jedino sigurno razdoblje za određivanje početka hrvatske prisutnosti na ovim prostorima. Naši Hrvati na ovaj prostor dolaze početkom 9. veka iz Poljske, kao vojna oligarhija koju je Karlo Veliki iz Bijele Hrvatske poslao na Jadran u borbu protiv Avara. Oni tu kao vojni zapovednici prelaze na kršćanstvo i postaju prvi “duksevi” hrvatske kneževine. Na sličan način, ali nešto kasnije došli su i Srbi sa prostora lužičkih Srba u Poljskoj.

(Slobodna Dalmacija)

KOMENTARI48 komentara

 1. Goran says:

  ako gospodin Jaksic pozeli da ima dobrog mentora sto se povijesti tice , neka slobodno kontaktira Prof.Dr. Deretica. Ovo sto on tvrdi nema veze sa vezom , i bolje b mu bilo da se ne blamira.

  • DFVT says:

   Retradirana lupetanja ne cude od hrvata, samo jos jedan u nizu ustaskih spinova. Najsmesnija mi je njihova kotra Dr Dereticu sa pricom o "bijeloj hrvatskoj" xaxxxa. Mada meni se vise gade ovi srbijanci koji se izruguju Dr Jovanu Dereticu i pri tom su puni glupe nadmenosti pricajuci ovu istoriju koju su ih ucili komunisti. Brojni svetski istoricari su izlozili istinu, a u zadnje vreme su i genetske analize to potvrdile. Istoricari su sve naravno potkrepili i toponimima i artefaktima. Nema tu prostora za lazi oism ako si yugonaostalgicni srbijanski melez. Posao sam guglati imena i radove nekih uglednih i dokazanih istoricara iz te oblasti, da ostavim ovde za one koji ipak zele saznati istinu, ali slucajno naidjoh na ovaj dobar spisak: https://sr-rs.facebook.com/notes/%D0%B4%D1%83%D1%88%D0%B0%D0%BD-%D0%B4%D1%83%D0%B4%D0%B8%D1%9B/istorija-srba-autohtonisti%C4%8Dka-%C5%A1kola/10152431199160567/ Da, dodacu samo jos i to da sam bio odusevljen pricajuci sa nekim stranicma iz Svedske i Rusije koji znaju pravu istoriju za razliku od ove lazne u koju nas narod veruje. Istovremeno je to i porazavajuca cinjenica za same Srbe koliko im je mozak ispran.

   • DFVT says:

    Dodacu malu napomenu posto ce biti retardiranih svadjalica koji svoju glupost koriste kao argument. Mislio sam na gornji spisak autora i njihove knjige, a ne na donje obrazlozenje doticnog kao kontraargument. KOga zanima neka i to pogleda. Najbolje je sve videti pa sam suditi.

 2. DUSKO says:

  NI OVO NIJE ISTORIJSKI TACNO ! ZASTO JE UOPSTE ZABRANJENA PRAVA ISTORIJA SRBA ! SVE POTICE OD STARIH SRBA KOJI SU UVEK BILI NA OVIM PROSTORIMA. O SVEMU OVOME BI TREBALA DA SE POZABAVI OZBILJNO SRPSKA AKADEMIJA NAUKA I NAJVECI ISTORICARI U SRBIJI ! POSTOJI MNOGO ZABRANJENIH KNJIGA O ISTORIJI SRBA IZ 19 VEKA ! ZASTO SE NE GOVORI O ISTORIJI SRBA TO JE STVARNO NEPOZNANICA ( NAPRIMER DINASTIJA KREPIMIRA OSTRIVOJEVICA ) !!! TAKODJE IMA MALO ISTORIJSKIH DOKUMENATA O ZIVOTU SRBA POD TURCIMA (KAKO SMO PRZIVELI I ZIVELI 400 GODINA) ! IMA MNOGO NEPOZNATIH STVARI KOJI SE KRIJU I NIKO NE SME DA OBJAVI ! A STO SE TICE HRVATA NJIH NEMA NIGDE U ISTORIJI ONI TEK POJAVLJUJU U 19 VEKU !ONI SU ISTORIJSKI BRZNACAJAN NAROD !!!

  • Stepanac Blaženi says:

   hahahahaha

  • Batina says:

   Prema istrazivanju Adolfa Hitlera kurbati su IZMET LJUDSKOGA RODA, eto ko su oni. Selili su se zajedno sa Srbima ali u srbskome debelom crevu.

  • Bosnian Warrior says:

   Deretić - Deretić DETECTED!!!

 3. baja says:

  jankovic stojan je bio car zadra i dalmacije veliki borac koji je branijo dalmaciju od turaka i sad vam je jasno ko su hrvati JANKOVIC STOJAN SRBIN DIGO USTANAK PROTIV TURAKA

  • Stepanac Blaženi says:

   Nije on bio car već Galaktički Imperator.

   • VLADIMIR PUTIN says:

    USTASKI ZLOCINCU ALOJZIJE STEPINCU,SVAKE GODINE HRT 1,PRIKAZUJE SINJSKU ALKU,I HRVATSKA SVOJATA SINJSKU ALKU I PRISVAJA SINJSKU BITKU,KOJA JE BILA AVGUSTA 1716 GODINE,KADA SU SRBI PRAVOSLAVCI I SRBI KATOLICI,POBEDILI TURSKU VOJSKU KOJA JE BILA SASTAVLJENA OD TURAKA I SRBA MUSLIMANA IZ BOSNE.NI JEDAN HRVAT,TADA NIJE POSTOJAO U SINJU!!! VERODOSTOJNI DOKUMENTI KOJI SU ISTORIJSKI DOKAZ SE CUVAJU U ARHIVI U BUDIMPESTI.

  • Bosnian Warrior says:

   Srbin digao ustanak protiv Turaka?! Pa Srbin ih je i doveo, licemjeru jedan!

   • VLADIMIR PUTIN says:

    SRBIN DOVEO TURKE???NA KOJIM SI DROGAMA,BOSANSKI RATNICE???

   • felixfaber says:

    Doveo ih je vizantijski protiv se Jovan Kantakuzen za potrebe građanskog rata protiv cara Jovana Paleologa. Zato ne lupetaj.

 4. Vanzemaljac says:

  Čitam tekst i čitam komentare.Jako malo argumenata,a previše nacionalizma i zla.Koliko li će nam još vekova trebati,da argumente pronađemo i nepristrasno ih protumačimo?Bojim se da će još i ratova biti,jer ljudski rod na Balkanu nemože da prihvati snagu argumenata tj istine.Posle silnih ratova i žrtava,na svim stranama,situacija je još gora .Zašto se onda ljutimo kada drugi govore o nama sve najgore?Ja sam samo jedan vanzemaljac,koji je slučajno rođen na Balkanu.

 5. B. Izmetjedović says:

  nikola jakšić ??? Kao i svi dalmatinci, sve srpska prezimena i imenma. Da bi imao imalo verodostojnosti kao istoričar, ONDA PRVO DA SEBE DEFINIRA ŠTA JE s obzirom na ime i prezime, jer glupost je da ima srpsko ime i prezime a da to ne može naučno da dokaže a može naučno da dokaže šta je bilo u 9. veku.

  • Stepanac Blaženi says:

   Niti je Nikola srpsko ime (to je GRČKO ime, tupane!), niti je Jakšić srpsko prezime. Glup si do bola.

   • vlada says:

    Jaksic jeste srpsko prezime,nepismeni!

   • VLADIMIR PUTIN says:

    USTASKI ZLOCINCU ALOJZIJE STEPINCU,NIKOLA JE NA PRVOM MESTU PRAVOSLAVNO HRISCANSKO IME,IMA GRKA KOJI NOSE IME NIKOLA,ALI MNOGO VISE SRBA NOSI IMA NIKOLA,KAO STO JE CUVENI NAUCNIK SVETSKOG RANGA,NIKOLA TESLA,SRBIN IZ LIKE!!!A,STO SE TICE PREZIMENA JAKSIC,PUNO JE SRPSKO KOSOVO I JUG SRBIJE,SRBA SA PREZIMENOM JAKSIC.POSTOJI VELIKA PORODICA JAKSIC U SELIMA KOD KURSUMLIJE(JUG SRBIJE).VELIKA PORODICA JAKSIC U KOSOVSKOJ MITROVICI.OVAJ PROFESOR UNIVERZITETA U ZADRU,NIK0LA JAKSIC MOZE BITI SAMO POKATOLICENI SRBIN,KAO STO SU VECINA HRVATA,POSTALI OD POKATOLICENH SRBA POD PRITISKOM NAJMOCNIJE VERSKE ZAJEDNICE NA PLANETI,RIMOKATOLICKE CRKVE I ZAMENICI LICIFERA NA ZEMLJI,RIMSKE PAPE!!!

    • Stepanac Blaženi says:

     Tupane, ime Nikola koriste i Englezi, Francuzi, Nijemci, Amerikanci itd. Nikola je i rimokatoličko svetačko ime, a ne samo pravoslavno. Glup si ko kurac! :-)

     • VLADIMIR PUTIN says:

      USTASKI ZLOCINCU ALOJZIJE STEPINCU,JA NISAM GLUP,NEGO SAM SUPERINTELIGENTAN ZA TEBE,VATIKANSKO KOPILE!!! IME NIKOLA JE PRAVOSLAVNO IME(PRAVOSLAVLJE JE IZVORNA HRISCANSKA VERA,A RIMOKATOLICIZAM JE NAJVECA JERES).SVETI NIKOLA POZNATIJI,KAO NIKOLA CUDOTVORAC,CIJE SE MOSTI DANAS CUVAJU U ITALIJANSKOM GRADU BARIJU,JE BIO ARHIEPISKOP MIRLIKIJSKI!!!SVETI NIKOLA JE BIO RODJEN U GRADU PATARI,U LIKIJI(MALA AZIJA ILI DANASNJA TURSKA).NJEGOV STRIC JE BIO NIKOLA EPISKOP PATARSKI.NIKOLA JE BILO RASPROSTRANJENO HRISCANSKO IME MEDJU GRCIMA.SVETI NIKOLA JE PRISUSTVOVAO NA PRVOM VASELJENSKOM SABORU U NIKEJI,325 GODINE(GRAD U DANASNJOJ TURSKOJ),I KAO NAJVECI BORAC I ZASTITNIK IZVORNE HRISCANSKE VERE(PRAVOSLAVNE VERE) NA SABORU JE BRANECI VERU,UDARIO SAMAR JERETIKU ARIJU!!!MNOGO KASNIJE JE IME NIKOLA POSTALO OPSTE PRIHVACENO HRISCANSKO IME I NA ISTOKU I NA ZAPADU!!! ALOJZIJE USTASO I GLUPANE NAJVECI NA SVETU!!!

      • ralence says:

       Ne treba polemisati sa Papistima i onim koji se krste sa lopatom kako bi rekao Čika Pera iz Kijanja. Po podeli Rimskog Carstva na Istočno i Zapadno Hriščanstvo je imalo samo jedan duhovni centar a to je bio Konstantinopolj. Zapadni deo je samo sekta prave Hrišćanske Crkve Pravoslavne Papa nije izaslanig Svetog Boga na Zemlji kako se predstavlja već jedan sektaš kojih ima mnogo na Zapadu.

   • Bečki konjušar says:

    Stoko pokatolicena, ostrašćeni ustaski izrode. Nikola Jaksic je srbin. Brat mu Milorad bio direktor Kamena u Obrovcu a posle rata odselio za Kanadu.

   • Becki konjusar says:

    Hahaha idiote poznam ga licno. Brat Milorad mu zivi u Kanadi. Srbin 100%. Bar do 1991 je bio. I zapamti da do 1908-09 godine hrvata u Dalmaciji nije bilo. Samo srbi katolici i srbi pravoslavci.

   • Popara dircol says:

    Nije Srpski Narod Okrenuo Ledja vec vladajuca hunta

   • Popara dircol says:

    Nije Srpski Narod Okrenuo Ledja vec vladajuca hunta

   • Popara dircol says:

    Nije Srpski Narod Okrenuo Ledja vec vladajuca hunta

   • Popara dircol says:

    Nije Srpski Narod Okrenuo Ledja vec vladajuca hunta

   • Popara dircol says:

    Nije Srpski Narod Okrenuo Ledja vec vladajuca hunta

   • Popara dircol says:

    Nije Srpski Narod Okrenuo Ledja vec vladajuca hunta

 6. veder says:

  Hrvati postoje na tom prostoru i pre 19 veka,suprotno tvojoj neosnovanoj tvrdnji koja se ne bazira na istorijskim činjenicama već na negativnom stavu prema njima zbog istorijskih događaja. Kartografija i mape iz 16. veka koje su Italijani izložili 1990. godine u Splitu pokazuju da je postojala Croatia u 16. veku, ali i Dalmatia kao nezavisna teritorije.

  • Milan+ says:

   Da, postojale su i njihovo stanovnistvo cinili su Srbi pravoslavci i Srbi katolici. Prepuna je istoriografija podataka o nasilnom ili " nenasilnom " pokatolicavanju Srba u Dalmaciji. Ta veza sa srpskim korenima ide toliko daleko da se npr. u Dubrovniku, cak pocetkom 20.veka, vecina stanovnika izjasnila da govori srpskim jezikom. O danasnjem tzv."hrvatskom" jeziku ne treba trositi reci.. Izvorni Hrvati apsolutno nikada nisu govorili stokavskim narecjem.

 7. Voka says:

  ...Srbin je uhvatio Turčina za uvo...pa ga doveo kod tvoje matere...jer je niko nije hteo...pa si onda nastao ti...mali lajavi turac - @Bosnian Warrior !

 8. Svetislav says:

  @Voka..Hahahaha....Najbolji komentar za ovoga "busnjackog voriora"!... Svaka cast!!

 9. Svetislav says:

  A sto se tice teksta, niti su kurvati ono sta oni misle, a prvo ti prof. Jaksicu!

 10. zus says:

  I hobiti su preci hrvata...

 11. Baja says:

  Popusite vi nama Hrvstsku karu !!!!

  • VLADIMIR PUTIN says:

   BAJA POLIZES VOJISLAVU SESELJU JAJA!!! PUSILI STE VI KURVATI MADJARIMA KITE OD 1097 DO 1918 GODINE(821 GODINU).

 12. Portopranco says:

  Alberto Fortis, talijanski naučnik i putopisac obišao je u vremenu od 1771. do 1773. godine čitavu Dalmaciju i o tome napisao poznatu knjigu Put po Dalmaciji (Viaggio in Dalmazia), koju je objavio 1774. godine. U svom čuvenom djelu on stanovništvo koje je zatekao na tom prostoru naziva Morlaci, Vlasi ili Vlaji. Nigdje, ni na jednom jedinom mjestu on ne spominje na tom prostoru postojanje bilo kakve hrvatske nacije ili hrvatske države. Očito je da sve do 18. vijeka na tom prostoru nije ni postojala tzv. hrvatska nacija. Ta tzv.hrvatska nacija je stvorena tek kasnije, akcijom katoličke crkve, od pokatoličenih Srba, pokatoličenih Vlaha, pokatoličenih Arbanasa (naseljenih u grad Zadar i njegovu okolicu) , pokatoličenih Cigana, pokatoličenih Turaka, kroatiziranih Talijana, kroatiziranih Mađara i pripadnika nekih drugih etničkih skupina koje su bile na tom prostoru. Sva pričanja o nekakvim hrvatskim kraljevima, hrvatskim državama i slično prije 18. vijeka su obična budalaština i predstavljaju najobičniju mitologiju.

 13. Kulak says:

  Pripadnici hrvatske nacije u Hrvatskoj govore ikavicom,čakavicom i kajkavicom,a političkom odlukom kao službeni jezik u Hrvatskoj je određena ŠTOKAVICA i IJEKAVICA kojom govore svi, apsolutno svi SRBI zapadno od rijeke Drine.Dakle, službeni jezik u Hrvatskoj je SRPSKI jezik!

  • Stepanac Blaženi says:

   Što tebe boli kurac koji je službeni jezik u Hrvatskoj? Otkad je to TVOJ problem?!

 14. širajski says:

  Sa kojih to stručnih (mediokritetskih ) pozicija Fantazirate ? NIJE ISTORIJA NARODNO KOLO DA SE U NJU HVATAJU PIJANI BEĆARI !

 15. Portopranco says:

  Nacije su historijska kategorija,nisu od Boga i nisu pale sa neba.Nastale su onda kad je neko odlučio da ih stvori. U slučaju hrvatske nacije sve je jasno,današnja hrvatska nacija je etnička konstrukcija nastala akcijom i odlukom katoličke crkve.Može se isto tako raspravljati i o načinu i vremenu nastanka drugih nacija, našlo bi se tu puno asimilacije,prekrštavanja i štošta drugog.

 16. Kulak says:

  O vremenu i načinu stvaranja današnje hrvatske nacije najbolje se posavjetovati sa katoličkim fratrima, oni su tu naciju stvorili, oni sve podatke o njenom nastanku najbolje znaju.

 17. Srba says:

  Ko želi neka pogleda pa neka razmisli. Nije dugačak mada će vizantijsko pojanje u pozadini verovatno smetati katolicima ali neka se potrude da odgledaju. Poenta je sukob na relaciji istok-zapad a argumenti su veoma uočljivi. Za kraj bih upotrebio slogan, Samo Sloga Srbina Spasava a ko hoće, može to sam da zaključi. https://vimeo.com/15857985

 18. says says:

  Iz ovog videa se stvarno da zakljucit da su srbi nebeski narod kako Milojevic u svojoj knjizi pise "srbi su cirilicom pisali u osmom veku prije nove ere"

 19. Neimenovana says:

  Ovaj prof. kao naš premijer, radi, radi, a od učinka nula, ako se uzme u obzir njegovo totalno neznanje. Hrvatski štos, zamagliti neznalice iz hrvatske što predstavlja 99% čitavog stanovništva, a onima, obrazovanim, sa nekim znanjem, baš će tako i odgovarati da se svraka što bolje okiti tuđim perjem, pa će biti primećenija. Pavelić je mnogo šta tuđe zadržao kao hrvatsko, pa se oni sada kite, glupaci. "Zaklela se zemlja raju da se svake tajne znaju" pa će dugogodišnji rad profesora ostati kao "pas laje, vetar nosi". Laka mu zemlja!

 20. draganBL says:

  Većina Hrvata iz Like vuče turske korijene.. pogotovo okolina Gospića je po tome poznata a i to samo za sebe kažu stari Hrvati. Neskriveno kažu da su se svi Turci kada je u 8 vijeku njihova vojska morala napustiti Liku pokrstili i postali katolički Hrvati. Ujna moje žene je Hrvatica iz Gospića i ona to javno kaže i nije tajna...

 21. draganBL says:

  18 vijeku

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *