ПРОФЕСОР САЛИХ СЕЛИМОВИЋ ОЧИТАО ЛЕКЦИЈУ СВИМ МУСЛИМАНИМА НА БАЛКАНУ: Муслиман може бити Србин!

PROFESOR SALIH SELIMOVIĆ OČITAO LEKCIJU SVIM MUSLIMANIMA NA BALKANU: Musliman može biti Srbin!

19 januara 2016

_rad7206 Salih Selimović 45Piše: Salih Selimović

Slavni Meša je u svojim Sjećanjima, Beograd 1977. godine i naveo kao drugi razlog za pisanje Sjećanja da će on sam reći o sebi i svojim delima ono što on zna.

Predvideo je on da će posle njegove smrti pisati o njemu oni što to ne znaju.

Bio je Meša Selimović česta meta napada i osporavanja od strane muslimanskih ekstremista odavno – zbog svog javnog, jasnog i nepokolebljivog srpskog nacionalnog osećanja.

Muslimanskim ekstremistima je to mnogo smetalo, jer nisu mogli, a ni hteli, da shvate da može musliman biti Srbin. Za njih je musliman u to vreme mogao da bude samo Musliman i ništa drugo.

Početkom devedesetih godina prošlog veka počela je u Bosni i Hercegovini prava hajka na lik i delo Ive Andrića, Meše Selimovića i Emira Kusturice. Nastalo je jedno utrkivanje u negativnoj recepciji njihovih dela.

Sve tri ove gromade naše kulture su najveći deo svog stvaralačkog opusa posvetile svom bosanskom zavičaju izvlačeći ga iz duboke letargije i okova provincijalne svesti. Ali, upravo to i jeste toj provincijalnoj i poluintelektualnoj svesti i te kako smetalo. Oni ne žele da budu predstavljeni onakvim kakvi jesu po svom poreklu, mentalitetu i shvatanju, jer žele da budu ono što nisu i da se zatvore u svoje verske i iskonstruisane nacionalne okove.

Razume se da je u ozbiljnim naučnim i kulturnim krugovima u samoj BiH sve to ipak naišlo na osudu bez obzira na stavove političkih krugova u muslimanskoj strukturi, mada se u tim teškim ratnim godinama najčešće moralo ćutati.

Ovom prilikom posebno bih se zadržao na navodnom „bestseleru“, tj. knjizi „Ko je Meša Selimović“, autora Seada Zubanovića.


On se i ranije javljao sa svojim kritikama i ogledima o životu i radu Meše Selimovića, nastojeći da ga domišljanjem, neistinama i konstrukcijama blati kao ličnost i omalovaži njegov knjiženi opus. Čak je otišao tako daleko da takve romane kao što su „Derviš i smrt“ i „Tvrđava“, pripisuje Ivi Andriću, a da je Meša samo bio potpisnik.

Zar je moguće izreći jednu takvu nebulozu!?

Zubanović se posebno okomio na njegovo navodno velikosrpstvo imputirajući mu da je „proizvod velikosrpskog projekta“, a kao njegovog mentora posebno je apostrofirao Dobricu Ćosića.

Zubanović konstruiše i krivotvori Mešinu biografiju koja je odavno poznata, nastojeći da metodom blaćenja njegove ličnosti diskredituje i njegovo grandiozno književno delo.

Neprimerno je i nisko isticati kakav je učenik i student bio Meša Selimović u cilju omalovažavanja njegovog kulturnog stvaralaštva. Mnogi veliki naučnici, kulturni poslenici i državnici nisu uvek i svi bili najbolji učenici i studenti. To nikada nije i neće biti nikakvo pravilo da bi neko kasnije postao veliki stvaralac.

Zanimljivo je da je gospodin Zubanović svu žestinu svojih napada usmerio baš na „Derviša i smrt“ i „Tvrđavu“ , bisere u Mešinom bogatom i bosanskom i jugoslovenskom književnom opusu. Iako su radnje romana iz jednog davnog vremena, odlično su predstavljeni sredina i život u svojoj sveukupnosti.

Naši domaći muslimani su predstavljeni onakvim kakvi i jesu sa teretom svoje istorijske sudbine. Predstavljen je i život u svoj svojoj surovoj i stvarnoj ogoljenosti. NJegov filozofski pristup životu ima i svoje univerzalne poruke koje su sigurno aktuelne u svakom vremenu i prostoru.

Meša Selimović nije samo književnik već i mudrac i filozof.

Ne bi se moglo reći da gospodin Zubanović nije čitao i iščitavao ova dva čuvena romana, ali je problem njegovog pristupa u ciljnoj analizi i prezentovanju u onom kontekstu koji je potreban u vremenu u kojem se nalazi Bosna i Hercegovina, a posebno BH Federacija.

Po svoj prilici, problem je u krizi identiteta i muslimanskom doprinosu uništenju bosanskohercegovačkog republičkog integriteta i suvereniteta, ali i u stalnom promovisanju političkog islama.

Po prirodi stvari, bošnjaštvo traži i bošnjačku kulturu utemeljenu u svom totalitetu.

Meša Selimović nije bio Bošnjak već Srbin muslimanskog porekla pa prema tome nije ni mogao da bude bošnjački stvaralac, pogotovo što u to vreme i ne postoje bošnjačka nacija i bošnjačka kultura. Postojali su retki književni stvaraoci u okviru muslimanskog diskursa ograničenog na islamski kulturni krug na srpskohrvatskom jezičkom području.

Meša je bio i ostao bosanski i jugoslovenski pisac, a pripada srpskoj književnosti.

Prema nekim bošnjačkim intelektualcima i političarima, musliman mora biti Bošnjak ili da musliman može da bude svake nacije samo ne sme da bude Srbin.

Zar to nije nonsens? Zar se može i sme poništavati Mešina pismena izjava SANU čiji je bio redovni član kao što je bio i redovni član ANUBiH?

U toj dobro poznatoj izjavi on decidirano jasno kaže da pripada srpskoj književnosti.

Na kraju ovog kratkog osvrta hoću da istaknem da ti pojedinci, koji su zagovornici političkog islama i bošnjaštva po svaku cenu, zaboravljaju da postoje visoka priznanja za književno stvaralaštvo koja nose ime „Meša Selimović“.

Još 1988. godine to je priznanje bilo na nivou Jugoslavije, zatim je u Bosni i Hercegovini ustanovljeno 2002. godine, pa u Srbiji 2007. godine.

KOMENTARI11 komentara

 1. Milutin says:

  seme razdora su posejali Austrougari. Tako su i oni kumovali Sjeničkoj rezoluciji, za vreme okupacije. Domaće vođe su tu bili samo ikebana, smokvin list. i nisu Srbi u Otomanskom carstvu bili bespravna raja. Nebi inače onda, Austrija i Mlečići molili Čarnojevića za pomoć. razdor su i stvorili religijske vođe,- Pećka patrijaršija i hođe. poznato je da je ćesar Leopold pisao u privilegijama: Srbalji ISTOČNOG OBREDA ! Dakle, bilo ih je i druge konfesije. Za reme Rimskog carstva bilo je 14 ćuprija/mostova između Bosne i Srbije. Danas ih ima valjda 3, i to u vreme visoke tehnologije itd I nisu slučajno se najumniji Bosanci izjašnavali za Srbe ********** Dževad Galijašević: BiH je izvor nestabilnosti u regionu i Evropi ponedeljak, 18. januar 2016. http://www.nspm.rs/hronika/dzevad-galijasevic-bih-je-izvor-nestabilnosti-u-regionu-i-evropi.html

 2. Milutin says:

  pomenuta privilegija ćesara Leopolda: http://tinypic.com/view.php?pic=2yxrsdy&s=9

 3. Svetislav says:

  Tu su samo Srbi muslimani i Srbi pravoslavci na gubitku! Oni se medjusobno istrebljuju na radost kurvata (bivsih Srba katolika) i zapada jer oni znaju odakle su najvise nastali Srbi muslimani, tj. sadasnji bosnjaci. Pogledajte bugarski film "Vreme delenja", ili na engleskom "Time of Violence", smnimljen pre nekoliko godina koji objasnjava nastanak Bugara muslimana!

 4. Amir Čamdžić says:

  Pozdrav za prijatelja Saliha a da mislimo isto znamo to obojica, pa nema potrebe dalje obrazlagati.

 5. Pingback: PROFESOR SALIH SELIMOVIĆ OČITAO LEKCIJU SVIM MUSLIMANIMA NA BALKANU: Musliman može biti Srbin! | SRBI MUSLIMANI - SRBI MUSLIMANI

 6. Milutin says:

  poznato je da su ilirska plemena ratovala medjusobno, navode helenski izvori. zato ce biti uspeh ako bar ne bude medjusobne mrznje itd. - koju podpiruju jos sa strane a da su Srbi i Bosnjaci od Ilira, u to nema dvojbe. ima medju njima ponesto gena svetlijih Ostrogota, vise medju muslimanima - ali je ilirski/pelasgi gen predominantan. Pelazgi su inace tamnoputa rasa (hamitic race), supstrat Rimskog, i Helenske civilizacije. Kao i evropske. Svda gde se u istoriji pojavljuje narod poljoprivrede, znajte da su skoro sigurno u pitanju preci Slovena (Lepenski Vir, Brigi,Pelazgi,...(

 7. Milutin says:

  nadam se da ce cesce da navrati stari poznanik Amir. A u vezi Ilira, prenosim detalje sa oklopa pronadjenog u Glasincu ********* Simpzijum DUHOVNA KULTURA ILIRA Sarajevo 1984 http://postimg.org/image/k0kpkwiyr/ ps. generalno ime Pelazga je bilo Sabiri, Koribanti, Kureti. Naravno, to ne treba tumaciti u danasnjem smislu etnikuma Srbi.

 8. Milutin says:

  “Tvrde za njih da su bili visokog rasta, jaki, dobri ratnici, odani piću, da nisu mnogo pazili na čistoću,... itd. Živeli su u patrijarhalnim zajednicama, politički razjedinjeni, u međusobnim borbama https://tinyurl.com/jqyejnv ///////// link do podatka o medjusobnim zavadama i ratovima Ilira. Inace, sve moje podatke mogu na zahtev da potkrepim odgovarajucom, relevantnom literaturom Kao i u vezi recenog, generalnog imena Pelazga. ps. moji zakljuci nisu nikakakva mitomanija, vec su moje sinteze bazirane na osnovu visedecenijskog istrazivanja.

 9. Milutin says:

  u ovoj kopilaciji narocito obrati paznju na cirilicu, na Istvanovi kapuljaci, tj. kapuljaci prvog madzarskog kralja ! sve sam to godinama brizljivo sakupljo, nalazio po diskusijama, knjigama, .... bavim se tom "paranaukom" desetljecima poluprofesionalno, kao sto rekoh. nemam nista prakticno od nje, osim uvreda. Srbi me ponekad zovu ustasom, ostali velikosrbinom, nacionalistom, a ja samo tragam za istinom. otkrio sam mnoge stvari, da su Sloveni bili pismeni pre Cirilija, da je Srpski grb odbrana, amblem od zla. Dvoje zlih ociju, tj. dva Tau krsta koji formiraju klasican https://tinyurl.com/zcdzh25

 10. Milutin says:

  naravno, time necu da kazem kako su Madzari pisali cirilcom, vec da su panonski Sloveni bili ukljuceni u "ustav" dakle, i dokaz da su tamo obitavalipre Carnojevića. ako idemo dalje, već u antici su obitavali Sloveni/Sarmatsk-Skitski Jazigi u Sremu. ps. "jezik" je tada značio "narod"

 11. srbin says:

  Ajde objavite nesto novo i potpisite izvor idioti!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *