ПРОФЕСОРКА ИЗ ФИНСКЕ УЗДРМАЛА РЕГИОН И ОТКРИЛА ИСТИНУ: „Над Србима је извршен геноцид!“

PROFESORKA IZ FINSKE UZDRMALA REGION I OTKRILA ISTINU: „Nad Srbima je izvršen genocid!“

22 decembra 2019

Nad Srbima je tokom prošlog veka izvršen genocid, a lažne optužbe da ste činili zločine u vreme raspada Jugoslavije deo su kampanje velikih sila kako bi opravdale svoje osvajačke ciljeve.

Ovo u razgovoru za „Vesti“ kaže profesorka Pirko Turpeinen, ugledni psihijatar i nekadašnja funkcionerka finskih socijademokrata. Turpeinenova je bila poslanica finskog parlamenta, ali i stručni saradnik u Komisiji za ispitivanje torture i kršenja ljudskih prava Saveta Evrope.U javnosti je postala poznata po podršci generalu Ratku Mladiću o čemu je napisala i knjigu, a uveliko završava novu studiju u kojoj se bavi nizom događaja koji su obeležili raspad SFRJ. Među njima je i slučaj Račak, koji je pre dve decenije bio i povod za agresiju NATO na Srbiju.

Zahvaljujući vašoj koleginici Helen Ranti, u svet je otišla „istina“ o srpskom zločinu u Račku?

– Ne smatram Helenu Rantu za koleginicu. Reč je o zubarki koja ne govori istinu. Slučaj Račak je veoma važan zato što je u pitanju bila provokacija da bi bombardovali Srbiju. Ali to je bila samo jedna u nizu provokacija nad vašim narodom. Zato će moja sledeća knjiga biti istorija holokausta i genocida nad Srbima, kako tokom Drugog svetskog rata, tako i u vreme ratova devedesetih i NATO okupacije Kosova.

Ipak, Vlada Finske je tada imenovala Rantu kao deo stručnog tima?

– Na poziv Slobodana Miloševića da pošalju stručan tim koji bi utvrdio okolnosti stradanja pojedinaca u Račku, finsko Ministarstvo spoljnih poslova je iz nekog razloga imenovalo Helenu Rantu, a ne, recimo, profesora Anti Pentila, vrsnog medicinskog forenzičara. Problem je što Ranta nije bila kompetentna da utvrdi činjenice. Njena odgovornost je u stvari bila da poruči autopsijske izveštaje koje su sačinili patolozi, ali ni to nije uradila. Umesto toga, ona je rekla ono što joj je instruisano da kaže od finskog i nemačkog ministarstva spoljnih poslova. Ono što je ona izgovorila nema blage veze sa istinom.

Istina je kasnije ipak obelodanjena?

– I pored činjenice da su rezultati obdukcije bili sakriveni, dve godine kasnije, stručnjaci, među kojima i profesor Pentila, imali su prilike da prouče tu dokumentaciju i objave nalaze u naučnom žurnalu. Reč je o žurnalu mojih kolega, stručnjaka forenzičke medicine. Pokazalo se da su Ranta i njene kolege izdali istinu.

Do kog zaključka ste došli istražujući ovaj slučaj?

– Medicinske činjenice i podaci o policijskoj akciji u pokušaju da izbaci teroriste iz sela, nikada nisu bili skrivani, već transparentni. Uostalom, u to su mogle da se uvere brojne TV ekipe, posmatrači Oebsa… Svi su bili prisutni tako što ih je upravo srpska policija pozvala da se svojim očima uvere u ono što se odigralo u Račku, 15. januara 1999.

Kome i zašto je bio potreban Račak?

– SAD i Nemačka, zajedno s drugim zemljama NATO, planirale su okupaciju čitave Jugoslavije. Uostalom, to nedvosmisleno pokazuje i Aneks B Sporazuma iz Rambujea. Ali predsednik Milošević je bio opredeljen za poštovanje međunarodnog prava i ustava svoje zemlje zbog čega nije mogao da prihvati takvu okupaciju Srbije. Podsetiću da su zemlje, članice NATO, prethodno ekonomskim sankcijama već ucenjivale Jugoslaviju i te ucene su trajale od 1992. Međutim, zemlja je opstajala. Zato države NATO nisu više videle alternativu svom planu osim da fizički osvoje prostor bombardovanjem. SAD su htele da naprave vojnu bazu na Kosovu i to su i uradile.

Da li ste upoznati da je na Kosovu jedan Srbin osuđen zbog negiranja navodnog zločina u Račku?

– Nije mi to poznato, ali me i ne čudi. Na Kosovu i ne postoji pravno društvo. Zločini prolaze nekažnjeno, a Sud za zločine OVK u Hagu ne funkcioniše dobro. Zapravo etničko čišćenje Srba se nastavlja i nije ni čudo što negiranje istine dominira u ovom slučaju.Može li se i na koji način ta istina promeniti?

– Propaganda dominira zapadnim zemljama. Ima puno naučnih dokaza i knjiga koje prenose istinu, međutim, preovlađuje propaganda medija NATO, koja je već stigla i u filmsku industriju, literaturu i sport. Srbima je potrebno da se čuje njihova strana, kroz filmove poput onog o Jasenovcu ili nastupa uglednih ličnosti, kao što je nobelovac Peter Handke.

Da li je za tu istinu sada već kasno?

– Nikada nije prekasno da istina pobedi!

Sramota me je Helene Rante

Srbima je većina Finaca angažovanih na Balkanu ostala u gorkom sećanju. Da li su u pravu?

– Sramim se ponašanja Helene Rante, njenog saradnika Martija Ahtisarija i Elizabet Ren. Propagandu je posebno podržao nobelovac Marti Ahtisari i to je imalo ozbiljan uticaj na Fince. Oni prosto veruju svom zemljaku, dobitniku Nobelove nagrade za mir. Elizabet Ren se pojavljivala u seriji dokumentaraca, listom sa muslimanske tačke gledišta. Ona podržava NATO i druge organizacije koje su u Finskoj zabranjene posle Drugog svetskog rata kao saradnici nacista, ali nisu više zabranjeni posle sloma Sovjetskog saveza.

Finci su žrtve hibridnog rata

Šta Finci uopšte znaju o događajima na Balkanu?

– U našim medijima dominira propaganda NATO. Mi nismo članica NATO, ali smo deo hibridnog rata čiji je centar u Helsinkiju. Mi smo i zemlja koja je pružila logistiku NATO, ali bez odluke parlamenta već kroz potpis komandanta armije. Dakle, ustav i međunarodno pravo imaju danas manji značaj nego, recimo, pre 20 godina. Sve to ima negativan uticaj na ljude, pa se ne može očekivati da oni saznaju i razumeju istinu.

(Vesti Onlajn)

KOMENTARI10 komentara

 1. milorad2 says:

  pamtna žena sve vidi i sve je baš tačno tako,to je strahota našeg vremena jer LAŽ je i ranije dominirala ali nIkada kao danas.Zahvaljujući tome je i moguće portretisati šiptarske mafijaške NAKAZE kao borce za slobodu ili ustaške psihičke bolesnike kao branioce europe ili tako nešto, šta god već oni voleli da se baljezga o njima.Samo ssvet se menja i promeniće se i to BRZO ukoro će ti pacovi morati ponovo u svoje rupe samo moramo da shvatimo jednu stvar:deratizacija je jedino rešenje da se ovako nešto monstruozno i mračno ne ponovi,moramo da skupimoSVE snage koje imamo i daim dodjemo glave jednom za svagda.

 2. petrovgrad says:

  U tom trenutku to je bio interes NATO saveza. Znaju svi na zapadu da je to bila propaganda, nisu nepismeni. Ima i moralnih, ispravnih i savesnih. Takva nam zapala tura, platili smo ceh. To će se ispraviti mza neku drugu generaciju. Štetu nam moraju platiti, ali to će dočekati neka generacija za par decenija. Stvar je u tome da mi ne prihvatimo takvu propagandu, već da im stalno ponavljamo da je NATO masovni ubica, ne samo u bivšoj SFRJ već i šire, što se vidi svakog dana. To da ćemo im zgaziti za vrat jednog dana, u to sam sasvim siguran.

 3. Kulak says:

  Ima poštenih.

 4. Velika Metla says:

  Jedan od retkih glasova razuma! Svaka joj čast i VELIKO HVALA!

  • Bora says:

   DA svi drugi lažu samo ona zna istinu, hahahahahhaha

   • Mi says:

    Boro, Druga Srbija će biti u problemu, jer je priča o srpskom genocidu iz zdravog ugla vidljiva kao stvarnost genocid nad Srbima...............

   • Ras says:

    Ovim tvojim"hahahahaaaa"samo dokazujes da profesorka govori istinu,a ti se toboznjim smehom jadan i bedan tesis(vama zlovencima je to u krvi kao i vasoj braci krvatima).Dok lazes drugima,lecis komplekse i bolesnu glavu.Dok lazes drugima potajno u sebi se zderes jer sam sebe ne mozes da slazes.To je tako jadno i bedno!Velika vecina evropljana se budi,samo vi zlovenci i vasa braca krvati sanjate "pobednicke"snove,budjenje ce biti bolno po vas same,a onda pokusaj da se tako "slatko" nasmejes :(((

 5. persida says:

  Svaka cast, gospodjo, ali mi od istine nemamo mnogo koristi jer smo na putu nestanka.

 6. rade says:

  Nikada istina nece pobediti dok u sopstvenom srpskom drustvu deluju i rovare srpski izdajnici i protuve koji se cak pozivaju na medije sa nacionlnom frekfencijom da ucestvuju u debatama i objasnjavaju kako su Srbi odgovorni za sve zlocine i stradanja u proteklom periodu. Takvi su cak clanovi skupstinskih odbora a bogami i predsednici pojedinih skupstinskih tela.U isto vreme NATO je ovde ustolicen kao relevntan i pouzdan partner sa milosrdnom misijom da kroz saradnju brani interese srpskog naroda.Dzelat je promovisan u dobrotvora.Tajkuni koji su se obogatili na opustosenoj pokradenoj i unistenoj domacoj privredi sa bogastvom stotina miliona dolara ni jednim centom ne pomazu da istina prodre u svet finansiranjem prezentacije dokumenata istine o agresiji NATO drzava na nasu malu zemlju na najpoznatijim stranim medijima,stampi,televiziji,strucnim simpozijuima itd.Njih nije briga sto su svoje krvave pare zaradili na razvalinama ove zemlje.Zasto se ne ugledaju na Pacolija koji kao pravi rodoljub radi za albansku stvar.Zato neka im je prokleto steceno bogastvo.I svaki pojavni oblik shvatanja nepravde prema srpskom narodu od strane poznatih svetskih filantropa, ljudi i umetnika docekuju se ovde od srpskih izdajnika i spijunana na noz ,a takvi izdajnici su angazovani u svim institucijama nase Srbije a najvise na obrazovnim institucijama gde lazu i truju srpsku omladinu usadjujuci im im kompleks krivice.Nasa drzava nema nacionalnu strategiju a sto nema neka narod pita sadasnju i predhodne vlasti.

 7. Pera says:

  Koji to region ? Podrinski, savski, sumadijski itd.? Zabole ledenu stoku u eu i usa !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *