Проглашено ВАНРЕДНО СТАЊЕ у Венецуели

Proglašeno VANREDNO STANJE u Venecueli

12 marta 2019

Predsednik Maduro je izjavio da je incident posledica američkog imperijalizma.

Nacionalna skupština Venecuele na zahtev lidera opozicije Huana Gvaida objavila je vanredno stanje u republici zbog isključenja struje u većem delu zemlje.

– Režim vanrednog stanja je objavljen na celoj teritoriji zemlje zbog katastrofalne situacije koja je nastala zbog prekida u napajanju električnom energijom – navodi tekst ukaza parlamenta.Ranije je Huan Gvaido podneo Nacionalnoj skupštini zahtev o uvođenju vanrednog stanja u zemlji na oko 30 dana zbog prekida u snabdevanju strujom, kako bi dobili međunarodnu pomoć za popravku energetskog sistema. Ukaz obavezuje vojsku da mobilizuje sva snage za zaštitu objekata i radnika energetske kompanije „Korpolek“.

Podsetimo, prošle nedelje se u Venecueli dogodio energetski kolaps usled havarije na najvećoj hidroelektrani u toj zemlji „El Guri“. Nacionalna korporacija za proizvodnju električne energije ocenila je da je taj incident diverzija i epizoda energetskog rata protiv Venecuele.

Predsednik Maduro je izjavio da je incident posledica američkog imperijalizma.

Ministar za komunikacije i informacije Venecuele Horhe Rodriges je saopštio da je izvršen sajber-napad na stanicu. Venecuela je podnela međunarodnu žalbu vrhovnoj komesarki Ujedinjenih nacija za ljudska prava Mišel Bačelet.

Predsednik venecuelanskog Parlamenta Huan Gvaido je 23. januara proglasio sebe za šefa države tokom mandata privremene Vlade. SAD i niz latinoameričkih i evropskih država su saopštile da priznaju Gvaida. Rusija, Kina i druge zemlje podržale su aktuelnog predsednika Venecuele Nikolasa Madura kao legitimnog šefa države.

(Tanjug)

KOMENTARI4 komentara

 1. Velika Metla says:

  Nikakvu pouku nisi ti Maduro izvukao iz iskustva s Čaušeskuom,Gadafijem,Sadamom,Miloševićem! Treba tu opoziciju da pobiješ,kao Kinezi što su uradili na Tjenan Menu! naci-amerikanci su bacili oko na vašu naftu,tako da kako god uradio ako im ne dadneš naftu po njima ćeš biti kriv! Zato udri i ne žali! Bolje da ti strada milion Venecuelanaca,nego 30 miliona! Kamo sreće da je to Milošević uradio,ne bi smo imali ovo zlo koje se razvilo od "dosovskog" pasjeg izdajničkog nakota!

  • Zoran says:

   Koju pouku da izvuces kad imas hiperinflaciju i svaki deseti ti otisao iz drzave?

   • test01 says:

    A zasto imaju tolike probleme a imaju takvo bogatstvo? Zbog americkih sankcija. Blokiraju im njihove vlastite pare i ne dozvoljavaju Venecueli da trguje sa ostatkom sveta. Naravno. americke kompanije u Venecueli i dalje da rade i sve ide preko njih tako da ameri u svakom slucaju ubiru kapital ali im nije dosta - hoce sve!

 2. test01 says:

  Kasno Marko na Kosovo stize... Umesto da si pohapsio bandu i proglasio vandredno stanje odmah on bi da pregovara dok mu namicu omcu na vrat. Naravno da je ovo sabotaza sa ciljem da narod izadje na ulice, zajedno sa sankcijama i blokiranjem drzave da bi se izazvalo nezadovoljstvo naroda - provereni recept. Pitaj batu Kima (raketasa) kako se pregovara !!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *