„ПРОГЛАСИТЕ ВАНРЕДНО СТАЊЕ У НЕМАЧКОЈ“

„ПРОГЛАСИТЕ ВАНРЕДНО СТАЊЕ У НЕМАЧКОЈ“

10 децембра 2023

Влада канцелара Олафа Шолца мора хитно да реши буџетску кризу, иначе ризикује продубљивање економских проблема земље.

То је рекао председник Немачког института за истраживање привреде Марсел Фрачер.„У супротном, прети ескалација која привреду може изнова да погура у рецесију“, рекао је Фрачер агенцији дпа.

„Највећи проблем данас, политички и економски, није прекрајање додатака или субвенција, него толико масиван пад поверења у способност политике да предузећа своја улагања отказују или премештају у иностранство“, додао је економиста.

„Стабилност и одржавање обећања влади данас мора бити највећи приоритет“, рекао је Фрачер, заложивши се за нову суспензију кочнице јавног задуживања.

Kочница, уграђена у устав, лимитира колико влада сме да позајми за финансирање текућих потреба.

Уставни суд је прошлог месеца оборио практично закључен нацрт буџета за идућу годину, пресудивши да је влада прекршила закон управо пренаменом новца који је позајмила за субвенције током пандемијске кризе.

Шолцова коалиција социјалдемократа (СПД), Зелених и либерала (ФДП) од тада не може да се договори како да изнова скроји буџет без милијарди евра на које је рачунала.

Притом, сваки дан без решења повећава вероватноћу да буџет неће бити усвојен на време, док истовремено расте несигурност грађана и привреде хоће ли добити већ обећану помоћ и подстицаје.

Фрачер је оценио да влада треба да прогласи кризно стање за 2024. и поново суспендује кочницу. То многи из СПД и Зелених и желе, али ФДП не прихвата и уместо тога захтева дубоке резове фондова из којих влада треба да покрије и социјалну помоћ.

„Проглашавање ванредног стања и одржавање обећања је далеко најбољи пут да се избегне још већа штета по привреду“, рекао је.

Штедња и пореска политика, пак, нуде многе могућности на средњи рок, закључио је Фрачер.

Хитно…

Влада Немачке настоји да хитно дође до политичког договоа о буџету за идућу годину и канцелар Олаф Шолц сматра да је у преговорима са коалиционим партнерима у многим областима већ постигао напредак, рекао је петак портпарол владе.

„Стално се ради на томе да сада што је могуће брже завршимо посао. Важно је да једни са другим пажљиво и темељно расправимо сва питања буџета“, рекао је портпарол.

О томе, додао је, канцелар, вицеканцелар Роберт Хабек и министар финансија Kристијан Линднер константно размењују мишљење.Хабек и Линднер су лидери Зелених, односно либералне ФДП које са Шолцовом Социјалдемократском партијом (СПД) чини владину коалицију.

Тројица лидера покушавају да договоре у којим областима потрошње да уштеде да покрију мањак од милијарди евра настао после историјске пресуде Уставног суда у новембру.

Суд је закључио да је влада прекршила закон пренаменом новца из кризног пандемијског фонда, који је попунила кредитима, за друге сврхе и да не сме да га пренесе у наредни буџет.

Влада се од тада мучи настојећи да буџет прекроји по драстично суженоиј мери. Међутим, сваки од предлога се коси са основним начелима неке од владајућих странака.

Три стране користе сво расположиво време за преговоре, рекао је портпарол. „Већ то је добар знак и сва тројица су оптимисти да ће постићи добар договор“, додао је.

Шолц, Хабек и Линднер о буџету, за сада без коначног договора, преговарају од понедељка.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u