„ПРОГЛАСИТЕ ВАНРЕДНО СТАЊЕ У НЕМАЧКОЈ“

„PROGLASITE VANREDNO STANJE U NEMAČKOJ“

10 decembra 2023

Vlada kancelara Olafa Šolca mora hitno da reši budžetsku krizu, inače rizikuje produbljivanje ekonomskih problema zemlje.

To je rekao predsednik Nemačkog instituta za istraživanje privrede Marsel Fračer.„U suprotnom, preti eskalacija koja privredu može iznova da pogura u recesiju“, rekao je Fračer agenciji dpa.

„Najveći problem danas, politički i ekonomski, nije prekrajanje dodataka ili subvencija, nego toliko masivan pad poverenja u sposobnost politike da preduzeća svoja ulaganja otkazuju ili premeštaju u inostranstvo“, dodao je ekonomista.

„Stabilnost i održavanje obećanja vladi danas mora biti najveći prioritet“, rekao je Fračer, založivši se za novu suspenziju kočnice javnog zaduživanja.

Kočnica, ugrađena u ustav, limitira koliko vlada sme da pozajmi za finansiranje tekućih potreba.

Ustavni sud je prošlog meseca oborio praktično zaključen nacrt budžeta za iduću godinu, presudivši da je vlada prekršila zakon upravo prenamenom novca koji je pozajmila za subvencije tokom pandemijske krize.

Šolcova koalicija socijaldemokrata (SPD), Zelenih i liberala (FDP) od tada ne može da se dogovori kako da iznova skroji budžet bez milijardi evra na koje je računala.

Pritom, svaki dan bez rešenja povećava verovatnoću da budžet neće biti usvojen na vreme, dok istovremeno raste nesigurnost građana i privrede hoće li dobiti već obećanu pomoć i podsticaje.

Fračer je ocenio da vlada treba da proglasi krizno stanje za 2024. i ponovo suspenduje kočnicu. To mnogi iz SPD i Zelenih i žele, ali FDP ne prihvata i umesto toga zahteva duboke rezove fondova iz kojih vlada treba da pokrije i socijalnu pomoć.

„Proglašavanje vanrednog stanja i održavanje obećanja je daleko najbolji put da se izbegne još veća šteta po privredu“, rekao je.

Štednja i poreska politika, pak, nude mnoge mogućnosti na srednji rok, zaključio je Fračer.

Hitno…

Vlada Nemačke nastoji da hitno dođe do političkog dogovoa o budžetu za iduću godinu i kancelar Olaf Šolc smatra da je u pregovorima sa koalicionim partnerima u mnogim oblastima već postigao napredak, rekao je petak portparol vlade.

„Stalno se radi na tome da sada što je moguće brže završimo posao. Važno je da jedni sa drugim pažljivo i temeljno raspravimo sva pitanja budžeta“, rekao je portparol.

O tome, dodao je, kancelar, vicekancelar Robert Habek i ministar finansija Kristijan Lindner konstantno razmenjuju mišljenje.Habek i Lindner su lideri Zelenih, odnosno liberalne FDP koje sa Šolcovom Socijaldemokratskom partijom (SPD) čini vladinu koaliciju.

Trojica lidera pokušavaju da dogovore u kojim oblastima potrošnje da uštede da pokriju manjak od milijardi evra nastao posle istorijske presude Ustavnog suda u novembru.

Sud je zaključio da je vlada prekršila zakon prenamenom novca iz kriznog pandemijskog fonda, koji je popunila kreditima, za druge svrhe i da ne sme da ga prenese u naredni budžet.

Vlada se od tada muči nastojeći da budžet prekroji po drastično suženoij meri. Međutim, svaki od predloga se kosi sa osnovnim načelima neke od vladajućih stranaka.

Tri strane koriste svo raspoloživo vreme za pregovore, rekao je portparol. „Već to je dobar znak i sva trojica su optimisti da će postići dobar dogovor“, dodao je.

Šolc, Habek i Lindner o budžetu, za sada bez konačnog dogovora, pregovaraju od ponedeljka.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *