ПРОГНОЗА НАМ ЈЕ СУМОРНА!

ПРОГНОЗА НАМ ЈЕ СУМОРНА!

4 маја 2016

o-DEPRESSION-4356Пише: Милан Миленковић

Српски избори су, после неколико миленијума људског размишљања, после безбројних погрешака и погодака, коначно открили колика је разлика између добра и зла, између Бога и Ђавола; прецизно мерено, разлика је тачно 0,02%. Кад, рецимо, имате 5,01% гласова, то је од Бога, то је, разуме се, глас народа (vox populi, vox Dei), а кад имате 4,99%, прешли сте у срце таме, с оне стране народне воље, па, дакле, у складу са латинском изреком, у подручје Луцифера.

Срби нису као Латини; наше су пословице обичне, готово сељачке, те једна од њих каже: ко са децом спава попишан се буди. Примењена на српски изборни процес, који, колико год да је предвидљив пре, толико је непредвидљив после затварања бирачких места, могла би да гласи: ко на правила игре пристане нема право да на њих кука. Идеја, толико омиљена код српских опозиционих политичара који чекају ред за чантру, да ће систем изменити тако што ће се угурати у њега, поражена је до коске. Цензус је, показало се сваки пут, договорна, а не изборна категорија, тако да ће га прећи само они чије дупе није скупо, без обзира да ли је купац страни, или домаћи.

Српски патриотизам је у изборној ноћи показао своје лепо, модерно, проамеричко лице, какво десници и приличи. После дружења са америчким амбасадорима, цензус му дође као нека врста Унриних пакета. Бонус поклон: подршка Србији тако наклоњеног НВО сектора и еврофундаменталиста по врстама. Ништа српском патриотизму није мрско, само да се дочепа 0,02%. Дојучерашњи непријатељ, упропаститељ Србије и српског народа, данас је врли савезник. Сви велики принципи су пали пред 0,02%. Пали су заправо много раније, али ових дана је то постало видљиво. Борба Демократске странке да њихови најљући противници, патриоте од заната, пређу цензус, ганутљив је пример демократичности и пузања пред странцима, што би ДС могао да угура као олимпијску дисциплину и мазне злато.

Како год се постизборне игре завршиле, гледамо и гледаћемо крах овлашћених тумача српског патриотизма. Сви скупа, од СРС, преко Двери и ДСС, до Заветника и осталих родољубивих савеза и блокова, појачаних са неколико руских странака, нису скупили више од 15% гласова, одосно око 8% укупног бирачког тела. Брука. Сваког дванаестог бирача су убедили да су они патриоти и родољуби, што је природна последица борбе за цензус, а не за озбиљне друштвене и системске промене.

Овде се, иако не видљиво, бар не на површини, појављује нов проблем за наше западне господаре: 16 година се млитаво и уморно евроатлантско бирачко тело освежава патриотама, односно конвертитима, који трампе патриотизам за нешто у влади и скупштини. Да се не лажемо: еврофундаменталистичка струја у Србији никад није била доминантна, вазда се вртела око четвртине бирачког тела и, да онај родољубиви део јавности нису варали Коштуница, Дачић и СНС, одавно би се ствари овде промениле. Тек уз трансфузију јаничарксе крви, еврооптимисти у Србији могу да наставе своје вампирско постојање. Реке бирача су свој глас давали странкама које су се у родољубље клеле да би они доцније тим гласовима настављали евроатлантске интеграције. Сада је, међутим, бара омалила. Ових 5% плус-минус 0,01% је последње што се од патриотског бирачког тела може искамчити за наставак интеграција. У томе треба тражити и разлог за чудноват успон Саше Радуловића и његовог опскурног покрета Доста је било: пошто је патриотско појило пресушило, ствара се нови псеудо-експертски Г17, који би требало да обезбеди трајање неолибералне догме и даље олупавање српске економије и привреде. Клопка је једноставна: Србију су упропастили рђави либерали, а не либерална догма, тако да ћете сада гледати либералне поштењачине на делу.

Шешељ је испричана прича и биће добар, као и увек, да свима около представља најгоре лице српског патриотизма, налик оном из холивудских филмова, да прети Булајићевим четницима и мотри да се у Србији случајно не појави неки аутентични патриотизам. Ако Двери и ДСС уђу у скупштину, кербер ће им бити Шешељ, а не Вучић.

stidАко бих морао да нагађам шта ће се десити, рекао бих да ће ДСС и Двери ући у Скупштину Србије највише захваљујући страним амбасадорима, а ти амбасадори неће бити ни руски ни кинески. Цена за такву подршку ће бити веома висока, толико висока да ћемо имати нове за почетак прикривене еврофундаменталисте.

Прогноза нам је суморна: опадајуће осећање живота у Срба производи и опадајуће разумевање политике. Свако ко убаци две-три вруће пароле добија шансу да постане политичар и да рачуна на комадић власти и брдо привилегија и пара. И баш око тих привилегија и пара се склапају свакојаки савези између европејаца и патриота, при чему они први гутају ове друге. Рђав људски материјал ће наставити да запљускује српску политику и баш у том и таквом материјалу треба тражити разлоге зашто се пут одвија увек у истом правцу – од суверенизама ка евроинтеграцијама.

Први талас лажног српског патриотизма, онај који су покренули Драшковић и Шешељ, није, међутим, био оптерећен инфантилношћу актера и клерикализмом, попут другог таласа, од појаве Образа до наших дана. За Драшковића и Шешеља политика је била (и јесте) бизнис, али није све; обојица би могла да живе и без ње – Драшковић би продавао књиге Шешељ би предавао право. Нови талас патриотизма су покренули неостварени људи, који у својим струкама нису значили ништа (зато су се вазда позивали на подршку интелектуалаца са стране), који нису кроз руке пропустили много пара и жена. Управо стога им је политика постала ултимативна: кроз њу желе да дођу до свега до чега без ње нису могли и умели. Док су им уста пуна вере и православља, пакт са Ђаволом им постаје слика успешности у политици.

Бојим се да не зажалимо једног дана за Вучићем, као што смо зажалили за Слобом.

* * *

Завршен је велики митинг опозиције, одржан поводом једине изборне крађе у Србији на коју није поднесен ни један формални приговор. Мини-ДОС се окупио и рикао испред РИКа. Протест се комотно могао звати и „Хеј, алај смо се скупили бећари“. Моћ западних амбасада је спојила привидно неспојиво. Вучићево тврдоглаво одбијање да призна цензус коалицији ДСС-Двери натерало је странце да пре времена демаскирају патриотски блок и изведу га на бину са Чедом, Борисом и Борком.

Ипак, није реално очекивати да се Вучић, који је до сада ентузијастички испуњавао све жеље и налоге странаца, одупре баш на питању цензус-патриота. Слутим да ће последњим снагама попустити и да ће се нови ДОС у скупштини попунити патриотама са необично великим коалиционим капацитетом.

stid03Сигуран знак да је патриотски блок прешао у руке Запада је то што је Блиц, тако ненаклоњен свему што је српско, известио о 10.000 присутних на протесту, док је стваран број био бар три пута мањи. Присталице патриота на друштвеним мрежама шенлуче и сеире и не нађох ни једног, ама ни једног, коме смета што се патриоти друже са онима које су колико јуче звали лоповима и упропаститељима Србије. Двери и ДСС су својим заокретима успеле да отресу и последње из своје структуре што је неки образ имало и сада су, попут КПЈ после 1948, попуњени само људским материјалом који може да поднесе сваки заокрет генералне линије. Још једном се показало, као што се увек и покаже, да ко много моралише другима сам морала нема. Уосталом, љотићевска идеологија и није могла да роди нешто другачије од колаборације.

(Блог Милана Миленковића)

KOMENTARI13 коментара

 1. Aleksandar says:

  Одлична запажања сјајног Милана Миленковића, по много чему нашег водећег и најлуциднијег аналитичара. Говорећи о Дверима, он истиче да се не може мењати систем изнутра, тако што ћеш најпре ући у њега.Евентуалним уласком у скупштину, Двери постају исто што и остале странке у великој игранци око власти и поделе власти. А замишљене су и основане као народни покрет...

 2. kosovac says:

  Милан Миленковић, Њега је Петар Луковић назвао Љотићевац, а када се зна ко га је назвао, нема потребе да се Миленковићу забрани да он друге назива „љотићевци“. Али Петар Луковић га није назвао Љотићевац због колаборације, Луковић је колаборант прве класе у односу на Љотића, па нема смисла да Миленковићу удељује комплимент. Петар Луковић је дотичног назвао „љотићевац“ због Љотићевске идеологије. Миленковић је на крају чланка поменуо негативну компоненту Љотића – колаборацију, али нас је ускратио одговора у каквом се односу налази са Љотићевском идеологијом, да ли је Петар Луковић био у праву? Овај Милан Миленковић прича заиста српски, прави Србин, у правом смислу те речи, до момента када се офира са појмом Шешељ. Шта каже, „он свима около представља најгоре лице српског патриотизма“. Миленковић се вешто крије, крије, па ипак на крају излети Сорошевском констатацијом, примени јаку реч на погрешном месту и засере свој показани патриотизам. Када би тако нешто о Шешељу рекао Петар Луковић, то би била нормална ствар, сви знамо ко је Петар Луковић. Али представа Милана Миленковића, правог Србина, не личи и не трпи овакве сорошевске излете о Шешељу. Ако је хтео да критикује Шешеља, могао је то да уради нормалним речником. Овако испада као крава коју помузеш, а она се ритне. Или недајбоже да Милам Миленковић нешто врда, па не каже све што има.

 3. Aleksandar says:

  Све је већи број људи који су прочитали Шешеља. Жалосно је што то тако споро иде. Та нам спорост не служи на част.Шта год да је Милан Миленковић рекао о том кловну и злу за српски народ, ја бих могао још жешће, али нећу, јер је дегутантно, и он не заслужује речи. Ја сам моравски Србин, немам никакве везе са Сорошем и врло сам конзервативан.

  • kosovac says:

   Aleksandar, Добро је што су неки људи после 26 година успели да прочитају Шешеља, могу само да им честитам, нећу ја да се љутим због тога. Само није ми јасно на кога си мислио када си рекао да спорост у читању Шешеља „нама“ не служи на част. Није да се правим важан, али ја сам Двери прочитао после 4 година, помогло ми је то што су ступили у коалицију са ДСС. После тога сам појачано обратио пажњу на поступке и изјаве, а круна свега је било ламентирање Бошка Обрадовића над Ђинђићем, то је било да српскије није могло бити. После тога је уследио братски загрљај Обрадовића са Чедом Јовановићем и Борисом Тадићем – можда ми не служи на част што сам то приметио. А то што си Србин Моравац није довољан услов да не буде неко међу вама и Сорошевац. Чак знам пуздано да међу вама има и Шумадинских Аутономаша, то је онај Ђорђевић из Крагујевца код кога је амерички амбасадор Вилијам Монтгомери био у посети па после изјавио „од њега сам много научио“. Чак је тај шумадински аутономаш заслужио и да буде посланик Досманлија као представник своје странке из Крагујевца. Можда ниси разумео, али ништа не рече о мом коментару Луковић-љотићевац-Миленковић Твоје мишљење да ли је Миленковић по идеологији љотићевац.

 4. dejan says:

  licno ne verujem uopste da vecini stanovnika srbije randicima koji sad rade i za 280 evra neki i za 320 evra ce biti bolje i kad mozda jednom srbija udje u evropu strani vlasnici daju joj plate jadne ulaskom u eu nece se plata radnicima povecati samo zato sto ce uci u eu za to je primer hrvatska koja je u eu a radnici mju plate 400 evra jad i beda i bugarska.S OVOM EKONOMIJOM SAD U SRBIJI SRBIJA NECE NIKAD ZAPOSLITI 23 % LJUDI BEDA I NISTA VISE. STO TO RADE BIRACI MISLIM NE ZNAJU N I SAMI OCITO

 5. Aleksandar says:

  И ја слично мислим о Дверима, не видим шта је спорно. А што се тиче Миленковића, он је сувише интелигентан и културан и самосвојан да бисте га могли сврстати уз било коју идеологију.

  • kosovac says:

   Aleksandar, Колега коментатору, нисам ни у једном моменту оспорио Миленковићеву интелигенцију. Не знам одакле вам то да интелигентан човек не треба да има никакву идеологију. То је баш препоручљиво ако је интелигентан. Па и да кажемо да нема идеологију, ако је интелигентан, требало би ако прочита туђу идеологију например Љотићеву, да пронађе погрешне детаље такве идеологије па да стави на папир негативна правила те идеологије да би Миленковићеви читаоци могли да разумеју и поправе нека сазнања о Љотићу. Али лично сумњам да би Миленковић сем писања оваквих памфлета могао код Љотићеве идеологије да пронађе неке компромитујуће елементе а да се сам не компронитује. Зато што је Љотићева идеологија заснована на хришћанству православном, пуна комунистичких компоненти, пуна демократских компоненти, има и фашистичких у траговима који се тешко одвајају. Например, овај графит који се позива на „рад“. Зашто да комунисти присвоје право на „рад“ а не дају да и љотићевци то право узурпирају. Да не замарам више, изјављујем да не рекламирам Љотића, поента је да покушавам да уловим Миленковића у нечасним радњама. Наравно интелигентног Миленковића, не глупчу.

 6. Pitagora says:

  Poštovani g. Kosovac, kažete: "Ljotićeva ideologija zasnovana na hrišćanstvu pravoslavnom, puna komunističkih komponenti, puna demokratskih komponenti, ima i fašističkih u tragovima koji se teško odvajaju." Pa šta vam to govori? Nije li to slika konfuzije? Ja ne smatram tog smederevskog advokata, Dimitrija Ljotića, tako fascinantnom ličnošću da se oko njega lome koplja, i da nam on služi kao tačka oslonca za prozivanje jednog vrsnog analitičara kao što je Milan Milenković.

  • kosovac says:

   Pitagora, Вероватно сам ја највише крив што је ова дискусија отишла погрешним правцем, испада да ја тог врсног аналитичара оптужујем да је љотићевац, а онда ја почињем да браним љотићевце. Није сада ред да се препуцавамо око те љотићевске идеологије. Поента је у томе да је тај Миленковић написао чланак у коме одлично србује, читам и потпуно се слажем са таквим мишљењем, одједном неспојиво са оријентацијом коју показује, пише „Шешељ представља најгоре лице српског патриотизма“. Та написана глупост веома одудара од утиска који читалац добија читањем те анализе. Не браним да салонски патриотизам Миленковића има лепше лице. Не знам колега „Pitagora“ колико сте у стању да упоређујете нечији начин изражавања, сматрам да ја имам доста добар слух, стечен читањем. Као да је ту реченицу Миленковић преписао из неког саопштења Жена у Црном, ја сам се на брзину сетио Сороша. Чим се Миленковић излајао, нормално је да је добио аплауз од неких сличне политичке оријентације. Тај аплауз умањује вредност Миленковићевог писања и све своди на политички памфлет, а амбиције Миленковића су веће. Тако сам се ја нашао са друге стране зато што као да је мени сасуо у брк да ја имам најгоре лице српског патриотизма. Не подржавам Шешеља зато што сам фан, подржавам га зато што он као још неки артикулишу моје схватање патриотизма. Например Александар Павић. Не мора то да траје вечито. Такво моје схватање патриотизма се разликује од схватања Жена у Црном, ја ћу да се трудим да останем миран, а оне могу слободно да употребе најружнију реч, нећу се љутити биће то потврда да сам у праву. Са Миленковићем је друга прича. Ево моје критике Миленковића, ево мог неслагања са вама, не видим никога ко би ме убедио да је „прочитао“ Шешеља, например – слабо критикује Вучића – вероватно им је скала мерача критике показала низак ниво. А Миленковић на крају чланка ничим проузроковано убацује у игру поређење са Љотићем и колаборацијом. Ту замало да промашим тему покушавајући да одвојим Љотића идеолога од Љотића сарадника окупатора. Не знам да ли си приметио, нешто су медијуми у задње време почели често да спомињу Љотића. Мени је и то сумњиво, као да је добијен налог из неког центра.

 7. Pitagora says:

  Poštovani g. Kosovac, sve vam je sumnjivo, čak da su i mediji počeli mnogo da spominju pomenutog po nalogu iz nekog centra, samo vam Šešelj nije sumnjiv. To vam je ono, koga volim - volim, a koga ne volim... Ni ja nisam izuzetak, razume se. Među mnogobrojnim podelama i kategorizacijama ljudi, možda je najvažnija podela na dve vrste, vaspitane i nevaspitane. Šešelj pripada ovoj drugoj grupi, i posle toga, bar mene što se tiče, prestaje svaki razgovor. On - onakav, raskomoćen - da mi kaže da su dva i dva četiri, ja bih izmislio novu aritmetiku. Mnogo pozdrava.

  • kosovac says:

   Pitagora, Чекајте немојте још да идете, само нешто да Вам кажем: Правите велику грешку разврставајући људе по васпитању. Велики број мислиоца ће Вас саветовати да се дељење врши: на човека, и нечовека. То је право разврставање. Васпитање је обичан пичкин дим.

 8. Pitagora says:

  Vaspitanje je rezervisano za ljude, takođe kultura. Ostalo je za one druge.

 9. DUSKO says:

  SA OVIM LJUDIMA NA VLASTI OD 2000 GODINE DO DANAS AKO OVAKO NASTAVI SRBIJA NECE POSTOJATI KAO DRZAVA !!! KO TO NE VIDI ILI JE SLEP ILI JE GLUP !!! TO SE VIDI IZ AVIONA VEC SAD !!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u