ПРОГНОЗА ПЕНТАГОНА ЗА 2035: Ево где су Русија и Кина

PROGNOZA PENTAGONA ZA 2035: Evo gde su Rusija i Kina

6 novembra 2018

Rusija verovatno neće predstavljati istu pretnju za Sjedinjene Američke Države kao Kina 2025-2035, jer neće moći da održava svoj potencijal na sadašnjem nivou, izjavio je predsedavajući Združenog komiteta načelnika štabova Oružanih snaga SAD Džozef Danford.

„Kada govorimo o periodu od 2025. do 2035. godine, orijentir prema kojem procenjujemo svoju sposobnost da vršimo svoje funkcije u tom trenutku, moći ćemo da ostvarimo veće mogućnosti od Kine, a možda i od Rusije, koja teško da će moći da održi nivo na kojem to radi sada. Tamo se smanjuju demografski i ekonomski pokazatelji. I ne mislim da će Rusija predstavljati jednako značajnu pretnju u periodu 2025-2035. godine kao Kina“, rekao je Danford tokom govora na Univerzitetu Djuk.Danford smatra da Kina ima veće mogućnosti za povećavanje svog potencijala.

„Po mom mišljenju, ono što su oni uradili u pogledu povećanja svog vojnog potencijala za poslednjih nekoliko godina, oni će to nastaviti… mislim da u narednih 20-30 godina trebalo posmatrati na Kinu kao na pretnju“, dodao je Danford.

U septembru je američki ministar odbrane Džejms Matis nazvao nuklearno oružje Rusije primarnom spoljnom pretnjom za svoju zemlju.

Pentagon je ranije objavio nuklearnu doktrinu SAD u kojoj je veliku pažnju posvetio razvoju ruskih nuklearnih snaga. U dokumentu se navodi da će Vašington nastaviti da ulaže u razvoj nuklearnih bojeva glave male snage i modernizuje elemente „nuklearne trijade“ (interkontinentalne rakete, strateške podmornice i bombarderi).

Izjave o „ruskoj pretnji“ periodično se čuju od zapadnih političara, najčešće iz baltičkih zemalja i Poljske. Pri tome je Moskva više puta naglašavala da nikada neće napadati nijednu zemlju NATO-a. Prema rečima ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, NATO dobro zna da Rusija ne planira nikoga da napada, već jednostavno koristi priliku da bi rasporedio više tehnike i bataljona blizu granica Rusije.

(Sputnjik)

KOMENTARI4 komentara

 1. Paul Simonon says:

  Sto je babi milo to joj se i snilo, pusti sanak sinko!

 2. živoder iz Oseka i Ovčare says:

  Laž je da se Rusija demografski i ekonomski kako kaže smanjuju, naprotiv, postoje statistike i kada se one pogledaju vidi se da američke izjave predstavljaju medijske laži. PcW, američka agencija pre samo 1 dana izdala je procene po kojima je Rusija najveća ekonomija u Evropi, jača i veća od Nemačke. Više verujem PwC-u nego američkom političaru.Što se demografije tiče samo ulaskom Krima u sastav Rusije stanovništvo je povećano za nova 2 miliona a ako se pogledaju statistike vidi se da je demografski pad koji je u Rusiji trajao od '99-te do 2004-2005.nadoknađen a gradovi se uvećavaju iznad veličina kada su bili najveći - 1989., pre raspada SSSR. Dakle, aprimitivne američke laži, oni se boje Rusije više od bilo čega, ali pokušavaju da ovakvim izjavama uvere EUrobljane da prihvate rat protiv "slabe" Rusije, standardna fora.

 3. trikornjanin says:

  rusi nece cekati da ameri cekaju, malo, za jedan korak ce biti ispred njih a ameriku ceka nenormalna inflacija, jad i beda i kataklizma u vojnoj bezbednosti, zivi bili pa videli. razlika je u razmisljanju: americki biznismen pokrece ratove kako bi zaradio dolare i dovoljno mu je oruzje kojim ce pobediti tu zemlju, rus brani drzavu i njegovo oruzje mora biti tri klase ispred svakog najsavremenijeg oruzja.

 4. raikkonen says:

  oni neznaju sta su juce jeli za rucak , a kamo li sta ce biti tih godina,vec vidjena kravarska astrologija,bolje od nih predvidja ''kleopatra''...hahaha..idioti ko i uvek !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *