cg-progon-srpskog_620x0

Lingvističko ostvarenje profesorke dr Jelice Stojanović „Put srpskog jezika i pisma“ osvetlilo je dva aspekta istorije srpskog jezika u vremenu Vukove borbe za njegovu standardizaciju. Promocija ovog vrednog dela održana je u Parohijskom domu u Nikšiću. Radovi se bave istorijskim i aktuelnim statusom srpske ćirilice i aktuelnog statusa srpskog jezika u Crnoj Gori.

– Ova knjiga odslikava i vreme u kome je politika u sukobu sa istinom i golim razumom. U Crnoj Gori, u zvaničnoj ljubavi su politika i antinauka. Bez srpskog jezika Crna Gora nije Crna Gora. Jedino je srpski jezik može oživeti i preporoditi – kazala je autorka Stojanović, inače dobitnica nagrade Vukove zadužbine za nauku u 2016. godini.

U nadahnutom govoru prof. dr Miloš Kovačević (napisao predgovor na 50 strana) kazao je da ova knjiga predstavlja naučno izdanje iz oblasti lingvistike, sintezu saznanja o istoriji našeg jezika i ćirilice u epohama i zemljama ovog jezika.

– I to sve do najnovijih političkih nasilja nad srpskim jezikom i njegovih preimenovanja pod uticajem mržnje i političke samovolje na razvalinama Jugoslavije i svekolike kulture – rekao je Kovačević.

Da je knjiga studija za sebe, koja nas vodi od vremena pre Vuka do danas, smatra prof. dr Mihailo Šćepanović.

– U toku je proces izgona srpskog jezika i pisma sa tla Crne Gore. To je put stranputice – kaže Šćepanović.

Prof. dr Drago Perović primećuje da autor živi savremene muke srpskog jezika i pisma, ilustrujući to brojnim primerima, dok prof. dr Ivanka Antović ocenjuje da je knjiga prvo naučnog, pa tek onda udžbeničkog karaktera, u kojoj nema izmicanja pred falsifikatima i neistinama. Sveštenik mr Slobodan Jokić odao je priznanje profesorki Stojanović što je stala na branik „osveštanog srpskog jezika i pisma“.

POREĐENJE

– AKO je crnogorska nacija izmišljena 1941. godine, a crnogorski jezik tek 2011, onda to znači da u tom periodu nije bilo Crnogoraca – smatra profesor Kovačević.