ПРОЈЕКАТ КОЈИ ТРЕСЕ НАТО!

PROJEKAT KOJI TRESE NATO!

8 oktobra 2021

NAKON burnog obračuna sa Vašingtonom zbog formiranja novog saveza AUKUS, poslanik Narodne skupštine Francuske Žan-Lik Melanšon izjavio je da bi Francuska trebalo „da prestane sa gajenjem iluzija“ i da se povuče iz NATO-a.Kako je saopštio, istovremeno bi trebalo da se ponište planovi o formiranju Centra za svemirsku bezbednost NATO-a koji je Vašington želeo da otvori u Tuluzu.

Ovu ideju je podržala i liderka stranke Nacionalno ujedinjenje Marin le Pen. Kako se ispostavilo, ogorčenost na Ameriku ujedinila je političke suparnike.

Političari su se oglasili u jeku neviđenog diplomatskog skandala između Francuske i Amerike. Pariz se „naljutio“ kada je Australija raskinula sa francuskom kompanijom veliki ugovor za izgradnju 12 podmornica, vredan 56 milijardi evra, i preusmerila se na američke.

Štaviše, Australija, SAD i Velika Britanija formirale su novi savez AUKUS u sferi odbrane i bezbednosti. Francusku ne samo da nisu pozvali, nego je nisu ni upozorili.

Poništavanje ugovora vrednog 56 milijardi evra bio je za Francusku težak udarac. Iz Pariza poručuju da će „nož u leđa“ i „šamar“ od Amerike dovesti u pitanje veze Pariza i anglosaksonskih saveznika i da će „dovesti do teških posledica“.

U međuvremenu, u Francuskoj je već počela kampanja uoči predsedničkih izbora koji će se održati za sedam meseci. Do sad se kao najverovatniji kandidati ističu predsednik Makron, Melanšon i Le Penova, kao i novinar i politikolog Erik Zemur.
Stručnjaci smatraju da Francuska neće napustiti NATO, ali da će Makron maksimalno igrati na spoljne adute.

KOMENTARI3 komentara

  1. Čist je ko Suza says:

    Tresla se gora, rodio se miš. A neko je i lovu strpao u džepove.

  2. Rista says:

    E, a da je bio FRANCUKUS a ne AUKUS onda bi gali bili srećni ali ovaj aukus nije francuski ukus. Radujem se kao dete što je francuska ispaljena a još više što je ponižena. Francuz Igo lepo napisao svome narodu da su Les Mizerables. Nemam ništa od toga, ali i ja imam svoje niske strasti. Daklem, niskostrasno se radujem i nime ni malo sramota. Radujem se i što je francuska ispaljena u Libiji i što je ispaljena ovde u aukusu. Volo bi da Sarkozi ili Makron jope budu precednici pa će onda bidne još koje poniženje. Nije ovo kraj. Živijo sindrom niska strast a la franceze. Ponekad. Francuzi - Jadnici. Još ću i zaplakati od neke teške sreće i pakosti. I nime ni malo...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *