ПРОЈЕКАТ ОПАСАН ЗА ЕВРОПУ: Покушавају да увуку у Русију…

PROJEKAT OPASAN ZA EVROPU: Pokušavaju da uvuku u Rusiju…

2 novembra 2018

“Zapadne zemlje ignorišu položaj samoproglašenih narodnih republika Lugansk i Donjeck, i pokušavaju da uvuku Rusiju u sukob u Donbasu,“ rekao je Rodion Mirošnik, predstavnik Luganske Narodne Republike.

Uoči konferencije UN-a, održana je rasprava o izborima u Donbasu zakazanim za 11. novembar. Međutim, predstavnici samih republika nisu bili pozvani da prisustvuju sastanku. Članovi Sveta bezbednosti UN-a – Francuska, Holandija, Poljska, Švedska i Velika Britanija – i bivši i budući članovi Saveta – Italija, Belgija i Nemačka – istakli su da neće priznati izbore i pozvali Rusiju da prekine ovaj proces.“Želja da se čuje samo jedna strana sukoba i da se ignoriše druga – ovo je jasno pokazano danas u glasanju Saveta bezbednosti UN-a. Minski sporazumi jasno definišu strane sukoba, koje nisu Ukrajina i Rusija, već Kijev i Donbas. Ali predstavnici Zapada žele da uključe Rusiju u sukob i okrive je za sve smrtne grehe,“ objasnio je Mirošnik.

On je istakao da Zapad ne samo da se ne slaže sa učešćem predstavnika republika Donjeck i Lugansk na sastancima Saveta bezbednosti UN-a, već i Donbasu ne daju priliku da izrazi svoj stav. Istovremeno, on je istakao da bez dijaloga sa istokom zemlje “ne postoji rešenje za sukob.“

“SAD, Francuskoj, Nemačkoj i drugima koji su glasali protiv toga verovatno nije potreban ovaj dijalog, što je pak pokušaj da se pregovori dovedu u ćorsokak, produži se sukob, pa čak i postane beskonačan. Ovo je veoma opasan trend i za to treba kriviti Zapad,“ zaključio je Mirošnik.

Konflikt u jugoistočnoj Ukrajini se pogoršao u različitim stepenima intenziteta od 2014. godine. O pitanju njegovog rešenja je razgovarano u kontaktnoj grupi u Minsku, koja okuplja uključene strane. Usvojena su tri dokumenta koja regulišu faze deeskalacije, ali se borbe nastavljaju.

(Webtribune.rs)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *