ПРОМЕНЕ ГРАНИЦА НА БАЛКАНУ изазваће нови ХАОС НА БАЛКАНУ

PROMENE GRANICA NA BALKANU izazvaće novi HAOS NA BALKANU

30 avgusta 2018

Svaka priča o pomeranju granica, razmeni teritorija i o crtanju novih na bazi etničkih kriterijuma je vrlo štetna i opasna.

Predsedavajući Veća ministara BiH je u sredu na konferenciji za novinare u Sarajevu rekao da je takva priča osim toga u potpunoj suprotnosti sa međunarodnim standardima, sa suštinskim ciljevima Evropske strategije proširenja do 2025. i sa daljim razvojem regionalnih odnosa i smernicama Deklaracije o razvoju dobrosusedskih i regionalnih odnosa.Zvizdić je takođe rekao da oni koji zagovaraju demarkaciju po etničkim linijama sasvim sigurno se ne zajažu za očuvanje mira i stabilnosti na prostoru zapadnog Balkana, prenela je Fena.

– Ja mislim da je rešenje u sasvim drugom modelu ili sasvim drugom pravcu i zbog toga ja pozivam naše susede Hrvatsku i Srbiju da potpišemo ugovor o granici kao što smo to uradili sa Crnom Gorom. Da sa Hrvatskom ratifikujemo Ugovor o granici i odredimo međunarodni koridor do otvorenog mora a da sa Srbijom potpišemo Ugovor o granici na bazi međunarodno utvrđene granice iz 1991 godine – kazao je Zvizdić.

On je dodao da će se time ustvari pokazati „verodostojnost naših izjava kada govorimo o poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta“.

– Time ćemo i unaprediti našu međusobnu saradnju i jačanje našeg poverenja, jačanje procesa pomirenja i naravno jačanje ukupne regionalne saradnje na prostoru zapadnog Balkana – rekao je on.

KOMENTARI3 komentara

  1. punca says:

    DA LI U USTAVU PIŠE, DA KOSOVO VEĆ 28 GODINA NIJE SRPSKO! DOKLE VIŠE SEJANJE MAGLE I ILUZIJA? Iz SFRJ — vi srbi ste ukinili "F"— federacijo . Ustav iz 1974 je bio loš po Srbiju i Slobodan Milošević je 28.3. 1989 promenio Ustav Srbije . Socijalistička Republika Srbija je 28.9.1990 proglasila novi Ustav koji su između ostalog promenjeni nazivi Republike i Autonomnih Pokrajina.Naziv Socijalistička Republika Srbija promenjen je u Republika Srbija ; naziv Socijalistička Autonomna Pokrajina Kosovo promenjen je u Autonmona Pokrajina Kosovo i Metohija ; a naziv Socijalistička Autonomna Pokrajina Vojvodina promenjen je u Autonmna Pokrajina Vojvodina . Skupština Srbije je 28.3.1989 izglasala usvajanje ustavnih promena čime je praktično oduzeta uatonomija data Ustavom iz 1974

  2. Veliki brat says:

    Granice se mijenjaju onoliko koliko velike sile odluče. Ni manje, ni više.

  3. Dane Radakovic says:

    SRBI Moraju Ujediniti Srbsku Republiku i Crnu Goru Sa Srbijom a za srpsku krajinu traziti odstetu i za zemlju i xa pokolj srba u njojjj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *