Promocija knjige Save Štrbca “Zvjezdan” 26.9.2013.

Promocija knjige Save Štrbca “Zvjezdan” 26.9.2013.

19 septembra 2013

ZvjezdanZvjezdan“ Save Štrpca je sasvim drugačija zbirka priča od onih koje smo do sada či­tali. Zadržala je već prepoznatljivu „ja“ formu i dokumentarnu osnovu, a sve drugo je novo. Stvarnost je ovaj put poslužila kao „rudnik“ zanimljivih likova, zapleta i obr­ta. Još jednom smo se uvjerili da je život mnogo maštovitiji od nas samih.

Ako su dosadašnje zbirke („Sudbine ljudi s potražnih lista“, „Zvona svetog Ćirita“, „Hronika prognanih krajišnika“ I i II, „Zvona sudbine“ i „Rat i riječ“) svjedočile o stra­da­njima krajiških Srba u minulom ratu, „Zvjezdan“ to samo ovlašno dodiruje, jer Štr­bac svoje junake prati i kroz vrijeme i kroz prostor. Za razliku od onih iz prethodnih zbirki, ovi su u „sivoj zoni“, negdje na marginama društva, a jedino što ih međusobno povezuje je Savo Štrbac – posmatrač koji zna da prepozna priču. Sretao ih je u sudnici, dijelio s njima školsku klupu ili njihov „razvojni put“ pratio preko medija… Ipak, ma u kom svojstvu se tu našao, nije ostajao ravnodušan – kod njega prepoznajemo čitavu paletu osjećanja – od blagonaklonosti, čuđenja, prezira do iskrenog saosjećanja.

Mada piše o svojim znancima iz Kninske Krajine, ne piše Savo o Krajišnicima, nego o osobenjacima, iščašenim ljudima – ponajčešće onim koji naseljavaju nama često nevid­ljiv „polusvjet› – o zvjezdanima, kako narod zove one što im je glava u zvjezdama, pa ne vide prst pred nosom. I ma koliko mu se ne sviđalo šta to oni rade, Štrbac im, mada sudija, ne sudi. U svojim pričama on je samo čovjek.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *