ПРОНАЂЕН ДОКУМЕНТ АМЕРИЧКЕ ТАЈНЕ СЛУЖБЕ о хапшењу Драже Михаиловића (ФОТО)

PRONAĐEN DOKUMENT AMERIČKE TAJNE SLUŽBE o hapšenju Draže Mihailovića (FOTO)

17 marta 2018

“Nova 24 TV“ iz Ljubljane pronašla je i objavila celi izveštaj američke obaveštajne službe o zarobljavanju generala Draže Mihailovića, 13. marta 1946. godine na teritoriji opštine Rudo u Bosni. Ovaj izveštaj je do sada bio poznat u izvodima iz američke i švajcarske štampe iz 1946. godine, ali nikada do sada nije objavljen u celosti.

“Nova 24 TV“ iz Ljubljane pronašla je i objavila celi izveštaj američke obaveštajne službe o zarobljavanju generala Draže Mihailovića, 13. marta 1946. godine na teritoriji opštine Rudo u Bosni. Ovaj izveštaj je do sada bio poznat u izvodima iz američke i švajcarske štampe iz 1946. godine, ali nikada do sada nije objavljen u celosti.

Prema ovom izvoru, general Mihailović je bio teško bolestan od pegavog tifusa. Lekari pri Vrhovnoj komandu pokušavali su da pronađu lekove. Jedan od njih je zarobljen i posle svirepog mučenja priznao je gde se nalazi Mihailovićev štab. Posle toga, ovo mesto počeli su da nadleću avioni sa savezničkim oznakama i da izbacuju lekove i opremu. Oficiri iz štaba su, posle nekoliko dana, to jest 13. marta 1946, označili mesto za sletanje dva aviona. Iz njih su izašli oficiri sa savezničkim oznakama, sa kojima su se četnici sporazumevali na engleskom i francuskom jeziku. Dogovorili su se da se teško oboleli Mihailović prebaci u Italiju, radi lečenja. Sa njim su odveženi i njegovi pratioci. Međutim, čim su avioni odleteli, komunistička avijacija je bombardovala ovo mesto, a uskoro je usledio i kopneni napad.

Izveštaj je poslao major Miloš Marković, komandant Požeškog korpusa, ali iz dokumenta prvi put saznajemo da on nije bio na licu mesta, već da je podatke dobio od kapetana Vuka Kalaitovića.

Ovaj dokument, citiran prema američkoj i švajcarskoj štami, kao i drugi izvori koji ga potvrđuju, objavljen je u knjizi “Pravi i lažni Kalabić, sa nalazom sudskog veštaka“.

Međutim, zvanična istoriografija u Srbiji ni danas ne uvažava ni jedan od ovih izvora, već tvrdi da je generala Mihailovića izdao potpukovnik Nikola Kalabić, što je verzija komunističke tajne policije iz 1962. godine.

Kompletna verzija, sa novim svedocima i terenskim snimcima iz opštine Rudo, biće objavljena u dokumentarnom filmu “General Draža Mihailović“, u produkciji “Pogleda“. Završetak filma je u planu za mesec maj.

Članak na sajtu slovenačke televizije možete videti ovde.

KOMENTARI9 komentara

 1. Dussko says:

  Posle skoro vek prica o Drazi cetnickom izdajniku iz drugog svet.ratu mislim da negresim kad kazem da rehabilitacija pogresno jer da je bio cist bio bih oslobodilac i antifasista a ne saradnik okupatora.nmagaa medju oslobodiocima to znaci njegovu izdaju.

  • Mali Vuk says:

   Ne baljezgaj, ti si jedan polupismeni idiot!

   • Simma says:

    U pravu si, čovek baljezga , u glavi mu je surutka, Draža je bio borac za Srbiju i Kraljevinu. Tito je znao da bi Draža ugrozio njegove napore da se dočepa vlasti i zato ga streljao na montiranom suđenju, lažirao je izbore sa "ćoravom" kutijom i klikerima koji su ispadali iz tih kutija.Narod je masovno bio za kralja.De Gol nikada nije hteo da poseti posleratnu Jugoslaviju smatrajući da je Tito zlikovac koji je ubio Dražu iz straha za svoju vlast.

  • Marko says:

   Koji saradnik okupatora? Saradnici sa Nemcima su upravo bili Partizani. Tito, Velebit, Koča, Ranković potpisali saradnju sa Nemcima, četnici nisu nikada. Nepismeni i neinformisani. I sada ti isti izdajnici komunisti vladaju siromašnom Srbijom.

 2. evandjelist says:

  Pokoj tebi Čiča, šta će ti rehabilitacija, da te vaskrsnemo? To će Hristos o svom dolasku kada će svako da primi po svojim delima i onda nema dileme.Čiča je nekom bio izdajnik a nekom ne, činjenica da prle i tihi nisu ubili ni jednog nemca u Beogradu, a nije ni Čiča. Ako je izdajnik, onda je ko normalni Srbin jer ko to nije u Srbiji? Radi političkih interesa izdao bi Srbin što i danas čini. Čiču su izdali i streljali a namestili neprijatelja Jožu. A Joža izdao celu Srbiju.

 3. axiles says:

  Cica Draza sigurno nije bio izdajnik.Po nemackoj knjizi "Krieg auf dem Balkan 1940-1945"Koja je pisana po izvestajima Nemackih oficira sa teritorije Jugoslavije,Drazini cetnici su jos 10.05.1941 ubijali Nemce i ginuli u borbi protiv Nemaca. Posle velikih zrtava sa cetnicke strane Draza Mihajlovic je uvideo da na otvorenom frontu ne moze pobediti WEHRMACHT pa se odlucio za gerilsku taktiku.Nemci su 1941 ponudili 100 000 Maraka u zlatu za glavu Draze Mihajlovica.Knjiga ima 319 stranica stampana na Nemackom i nigde se ne pominje Draza kao saradnik vec samo kao veliki neprijatelj i okoreli ANTIFASISTA.Tu knjigu imam kupio sam je u Austriji ,gde inace zivim vec 45 godina ovde sam zavrsio osnovnu i srednju skolu tako da mi nije problem da citam na nemackom.I Nemci i Austrijanci i dan danas vise mrze rec CETNIK nego rec PARTIZAN.Da su cetnici bili izdajnici ,Nemci ih nebi mrzeli ,oni i te kako vole svoje saradnike (Hrvate ustase,Bosnjake Handzar diviziju,Albance Baliste,Madjare,Bugare)Gledao sam bezbroj reportaza o drugom svet.ratu na Balkanu na Austrij.i Nemac.TV.Cetnici se apsolutno nigde ne pominju kao saradnici vec kao neprijatelji Hitlera.Ima slucajeva gde su Cetnici pregovarali sa Italijanima da bi sprecili totalno istrebljenje Srba na teritoriji NDH.Te pregovore su im ponudili Italijani jer su se zgrazavali od onoga sta ustase cine Srbima.I ti pregovori nemaju nikakve veze sa izdajom.Srbi su imali dva antifasisticka pokreta jedan cetnicki sa ideologijom monarhije i jedan partizanski sa komunistickom ideologijom.

 4. gici says:

  E,ČIČA STVARNO SI BIO JUNAK I PRAVI SRBIN.

 5. Mi says:

  Pokoj duši Srpskom đeneralu.Bog će svakom po zasluzi dati šta mu pripada, pa i njemu.

 6. Ivan Grozni says:

  Ovdasnji mali titici ne mogu da se pomire sa cinjenicom, da, Cica nije bio nikakav izdajnik i kolaborater vec zrtva svetskih zbivanja koja, nikad ne zaobilaze ovo podneblje. Draza je bio castan oficir koji je u svojim redovima imao i Hrvate, i muslimane i Slovence i sve nacionalne manjine ondasnje Jugoslavije. Bio bi drugi De Gool Evrope da jugo-avanturisti nisu poceli gradjanski rat na ovim prostorima. Komunisti,zakleti neprijatelji Jugoslavije,potpomognuti svim anti-srpskim neprijateljima;ustasama,balijama, kacacima, svako na svojoj teritoriji, obrusili su se na srpski narod svim raspolozivim sredstvima, masakrima,pokrstavanjem,proterivanjem. Medju njima nije bilo milosti. Osveta,revolucija,pohlepa, mrznja, su u glavnom bili motivi ratovanja na ovim prostorima. Vrlo retko je PATRIOTIZAM vodio vojske u rat.Jedino je Draza sa Jugoslovenskom vojskom u otadzbini ustao da brani Jugoslaviju i kralja.Drugi su bili motivisani,svako svojim "motivima". Naj vise americko odlikovanje dato je Drazi od strane Trumana. Nije to bilo odlikovanje Drazi vec SRPSKOM NARODU koji je podnosio zrtve spasavajuci saveznicke pilote. Da bi zavadio srpski narod sa tim istim "saveznicima" Tito je zahtevao od saveznika da bombarduju srpske gradova nedeljam posle oslobodjenja od Svaba. Takva nam je huda sudbina. Uvek se nadje neko da ponisti sve zasluge koje srpski narod uz velike zrtve zasluzi. Danas je hvatanje i sudjenje Cici totalno ireleventno jer zrtve srpskog naroda nema ko da postuje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *