Пронађена ПЛАСТИKА У ВОДИ познатих произвођача!

Pronađena PLASTIKA U VODI poznatih proizvođača!

3 septembra 2018

Testirano je više od 250 boca vode deset čuvenih svetskih brendova, a u 93 uzorka su pronađeni komadići plastične materije koja može biti uzrok ozbiljnih zdravstvenih problema

U vodi 10 poznatih brendova pakovanoj u plastične boce naučnici su otkrili sitne čestice plastike čija štetnost za zdravlje pojedinca zasad nije poznata ni utvrđena, rezultati su istraživanja američkih naučnika.Testirali su više od 250 boca iz devet zemalja sveta, a istraživanje je pokrenula organizacija “Orb medija”, koje je vodila profesorka Šeri Mejson na američkom Državnom univerzitetu Njujorka u Fredoniji.

Plastične nanočestice otkrivene su u 93 odsto uzoraka vode velikih svetskih brendova: “Aqua”, “Aquafine”, “Dasani”, “Evian”, “Nestle Pure Life”, “San Pellegrino”, “Bisleri”, “Epur”, “Gerolsteiner”, “Minalba” i “Wahaha”.

Uglavnom se radilo o polipropilenu, najlonu i polietilen tereftalatu (PET).

Prosečno su otkrili deset plastičnih čestica po litru vode, od čega je svaka bila veća od debljine ljudske dlake.

– Smatram da se nanočestice oslobađaju tokom procesa punjenja boca i da većina plastike potiče iz samih plastičnih boca i plastičnog čepa – objasnila je profesorka Mejson i dodala:

– Brojke nisu katastrofalne, ali su zabrinjavajuće.

U ranije sprovedenoj studiji “Orb medije” pokazalo se da su čestice plastike, u mnogo manjoj količini, pronađene i u vodi iz vodovoda, ali ustanovljeno je i da je ona mnogo sigurnija za konzumiranje.

Zasad nije poznato je li i u kolikoj je meri konzumacija vrlo malih komadića plastike štetna jer stručnjaci problem još istražuju.

Ipak upozoravaju da je ranije ustanovljena povezanost između izloženosti organizma plastičnim česticama i razvoja nekih vrsta karcinoma, manje količine spermatozoida kod muškaraca, razvoja autizma i ADHD-a (poremećaja hiperaktivnosti i deficita pažnje) kod dece.

Šefica ogranka za Severnu Ameriku nevladine organizacije “Okeana”, Žaklin Savić, koja se bori protiv zagađenja okeana, smatra da su rezultati istraživanja još jedan razlog za donošenje zakona o ukidanju proizvodnje plastičnih boca za vodu.

(Zaštitnik potrošača)

KOMENTARI4 komentara

 1. Taipova Češma says:

  U 93 % pronađene su čestice plastike - od 250 uzorkovanih 233 je kontaminirano plastikom. Živeli.

 2. kiki_ ćeraćemo se says:

  E, pa zato meni pivo iz plastike ima ukus plastike, a pivo iz limenke ukus limenke. A iz staklenke? Znam da se od mlevenog stakla čovek za čas otruje. Dakle preostaju nam proizvodi iz kartonke sve dok se i tu ne otkrije nešto. Dragi ispitivači, mi od hroničnog trovanja ne možemo da pobegnemo jer kada uđemo u IDE-u sve je to već veštački, ili je otrov ili kancer ili alergen, dakle nema da nema, ima svega toga. Uzdamo se u pomoć Božiju ali sve jedno stižu nas dijabetis, kancer, kardiovaskularna i alergo napast, zato se što pre obratite i verujte u Gospoda našeg i Spasitelja Isusa Hrista, tako da i ako mladi umrete imate vaskrsenje za život večni. Lepo piše u Svetom Pismu, nije ono zalud sveto.

 3. Nebeska Srbija says:

  Mogu misliti kod nas sta sve ima u flasama dibro smo i citavi.

 4. milorad says:

  od neku smrt mora da se umre, mislim da se manje trujem sa vodom iz plastične boce nego sa vodom iz trulih beogradskih vodovodnih cevi u kojima ima svega i svačega od metala do bakcila.Više NIŠTA nije čisto u urbanim zonama i jedino rešenje je pobeći na vrh neke planine i odmah pucati na komšije , čim se pojave :)PREVIŠE je ljudi na planeti a niko neće da čisti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *