Propaganda u BiH protiv Srba

Propaganda u BiH protiv Srba

16 septembra 2013

02 sasa bizic2Piše: Saša Bižić

Da li ste čuli da BiH ima Regulatornu agenciju za komunikacije? Naravno, većina posmatrača političkih kretanja u ovoj zemlji zna za postojanje RAK-a. Međutim, reč je o strukturi koja se do sada uglavnom bavila cenzurom sadržaja u elektronskim medijima RS ili ignorisanjem pritužbi iz RS na račun TV stanica u FBiH. Taman kada je postojalo hiljadu razloga da se pomisli da je ova agencija nadležna samo za srpsku polovinu BiH, iz mračnih kabineta sarajevskih „regulatora“ stigla je šokantna vest.

Naime, RAK je najavio da će razmotriti jedan prilog Federalne televizije, i to ne zato što se neko žalio na FTV, već po „službenoj dužnosti“. A pojedini kadrovi, emitovani na FTV-u, konačno su postali diskutabilni za RAK jer se na njima nalazi nacistički ministar propagande Jozef Gebels. I to sa trakom na rukavu na kojoj se nalazi grb „Crvene zvezde“, dok je na grudima zloglasnog funkcionera Trećeg rajha amblem košarkaškog kluba „FMP Železnik“?!

Navijači „Partizana“ verovatno ne bi našli ništa problematično u toj montaži. Ali, šalu na stranu, prevariće se svako ko pomisli da su se u RAK-u napokon zabrinuli zbog aluzija FTV-a u kojima se povezuju Hitler i Srbi. Ne, jedino sporno za RAK jeste to što je reč o delu celine u kojoj se kritikuje američki predsednik Barak Obama i mogućnost da SAD krenu u napad na Siriju. Čuj, povezati Obamu sa Gebelsom, to je za RAK već mnogo.Međutim, miksati Baraka i srpsku sportsku ikonografiju, to je neoprostivo!

Iako su FTV godinama najčešće asocijacije na RS i Srbiju – Vermaht, SS i Gestapo, od RAK-a nije bilo ni traga ni glasa. Ali, ukoliko je na meti Vašington, onda su veoma revnosni. Do te mere da su odlučili da definitivno stanu ukraj spoljnopolitičkoj emisiji „Paralele“ i njenom uredniku Mladenu Mariću. Inače, reč je o potpuno netipičnom segmentu programa FTV-a, u kojem se odavno bez zadrške „opliće“ po Amerima, glavnim zaštitnicima bošnjačkih interesa u BiH u protekle dve decenije. Biće da niko od domaćih i međunarodnih cenzora do sada nije pratio „Paralele“. Ipak, taj „propust“ je uočen i više se neće ponavljati.

Jedino što će se ponavljati do beskonačnosti jeste mandat Kemala Huseinovića, direktora RAK-a od 2003. godine. I srpske svađe, jer SNSD i SDS za tri godine funkcionisanja platforme o saradnji u zajedničkim organima nisu uspeli da smene tu štetočinu. O razmerama Huseinovićevog malignog delovanja dovoljno govori to što je uspeo da obesmisli svaki pokušaj humora u vezi sa skraćenicom RAK. Kemal je otišao korak dalje, na tragu stihova Branimira Štulića: „Kancer više niko ozbiljno ne fura, jer svi su prešli u sidaše“.

(Pressrs.ba – Banja Luka)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *