ПРОПАО ПЛАН АЛБАНИЈЕ И ШИПТАРА тзв. КОСОВА

PROPAO PLAN ALBANIJE I ŠIPTARA tzv. KOSOVA

28 marta 2023

Status Kosova i Metohije se nije promenio posle Ohrida, tako da Tirana ne može da pomogne Kosovu da uđe u bilo koju međunarodnu organizaciju, iako to pokušava od početka proglašenja takozvane kosovske nezavisnosti, ističe diplomata Zoran Milivojević.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je da su albanski zvaničnici u Tirani, gde je boravio u poseti, podržali njegov stav da dogovor iz Ohrida znači, kako tvrdi, „de fakto“ priznanje tzv. Kosova i istakao da je od Albanije tražio podršku za članstvo Prištine u međunarodnim organizacijama.Status Kosova nije promenjen u Ohridu

Da li Albanija može da ispuni ove zahteve Prištine i u kolikoj meri i na osnovu čega je zaključeno da su pregovori u dogovor u Ohridu u sklopu nastavku dijaloga Beograd i Prištine de fakto priznanje?

Diplomata Zoran Milivojević napominje da je Albanija trenutno u dobroj poziciji jer je nestalna članica SB UN i da se teži da s eta pozicija maksimalno iskoristi.

„Albanija se od prvog dana samoproglašene nezavisnosti Kosova angažuje za potvrdu kosovske državnosti i to nije ništa novo. Ovoga puta je samo na sceni da se sve to ponovo aktuelizuje,“ kaže Milivojević.

Međutim, cela ta uzajamna podrška Kosova i Albanije, smatra naš sagovornik, i ovi sastanci koji su usledili kao i poruke upućene sa obe strane, više su u svrhu jačanja unutrašnjih pozicija i Rame i Kurtija, nego stvarne mogućnosti da Albanija nešto uradi za Kosovo.

„Albanija ne može da uvede Kosovo u UN kao državu posmatrača jer su za to potrebni glasovi dve trećine članica Generalne Skupštine, a drugo, to mora da bude i inicirano na njenom nivou, a na inicijativu određenog broja zemalja. Međutim, to nije ni realno ni aktuelno pa prema tome, od toga nema – ništa,“ ističe Milivojević.

Tirana bi pre mogla da pokuša da u evropskim institucijama pomogne Prištini da izvuče neka mesta, ali, veruje Milivojević, i tu bi bila slaba prolaznost.

Tirana i Priština o sprazumima

Što se tiče obostranog zaključka Tirane i Prištine da je u Ohridu postignuto „de fakto“ „međusobno priznanje“ Beograda i Prištine, naš sagovornik kaže:

„Prvo, nema nikakvog međunarodnog pravnog sporazuma koji je važeći a koji dovodi u pitanje raniji status Kosova i Metohije, dakle entitet Srbije pod protektoratom Ujedinjenih nacija u skladu sa Rezolucijom 12 44 i to je jedina istina u celoj priči,“ ističe Milivojević.

To što svako tumači u skladu sa svojim interesima, dodaje sagovornik Sputnjika, to je zato što postoje problemi pre svega za prištinsku stranu na njenoj unutrašnjoj sceni.

Rama i Kurti su se dogovorili da će sledeći sastanak dve vlade bude u junu, a razgovarali su i o dosadašnjoj primeni potpisanih sporazuma i koje nove sporazume mogu da sačine.

Kurti je dodao da su predstavnici institucija podržali njegov stav da je sporazum iz Ohrida „de fakto“ priznanje Kosova od strane Srbije, i da član 7 tog sporazuma koji govori o samoupravi srpske zajednice i pominje Savet Evrope, zapravo odgovara okvirnom sporazumu za zaštitu nacionalnih manjina.

Takođe je rekao da se tačka 10 odnosi na sve dosadašnje sporazume koje je vlada Prištine nasledila iz procesa dijaloga u Briselu, a kojih je 39 za koje su dogovorili da ih treba primeniti i koji su im važeći i obavezni.

(Sputnjik)

KOMENTARI3 komentara

  1. Lzka says:

    Nejasno je zašto se na oboj našoj szrani ( ni pre ni posle svake Jugoslavije ) nikada nije ozbiljno razmišljalo o razameni teritorija sa Albanijom kilometar kvadratni za kilometar kvadratni.Delovi AP KiM za delove Jadrana u Albaniji ( Nije li npr, Skadar već jednim bio pod opsadom radi potrebe srpskog naroda da ponovo izađe na more iako ta potreba kao ni borba protiv takve jedne ideje a posebno njene moguče realizacuje nikad nije prestala ) Poznato je da je Tito pokušao da u Jugoslaviuju unese i Albaniju kao i da se Bugarska uključi u takvu "balkansku federaciju "ali to nije moglo da prođe iz niza razloga i pre razlaza Albanije sa SSSR-om.( jer ti ni Akbanci kai država nisu hteli ) Srpski faktor u R Srbiji u celini sada dobro radi u okviru u srpskom intertesu uopšte mogućeg ali povremeno "bacanje na sto " inaće van tekučeg pregovaračkog procesa i zakvih smelijih ideja o razmeni teritorija možda i nije potpuno uialudan posao iako svi znamo ko je protiv tako nečega biti u veoma velikoj meri.Zar svako ko je priznao R, Kosova samim tim nije narušiio naš suverenitet teritirujalni integritet a da mi povodom toga za sada ne možemo da uradimo ništa ( npr, susedne S. Makedonija i CG ) Možda se takva ideja o razmeni teritorija i u SAD jednom nekome dopadne . Neka Albanci nose Prištinu sada grad bez Srba i druge nekontroverzne delove AP KiM po nekoj predloženoj i utvrdenoj mapi bez niza srpskih oblasti i svetih mesta a neka srpski narod preuzme Skadar ili Drač i dovoljno velik izlaz na more.Onda niko ne bi mogao da govori. o sukobu teritorijalnog,etničkog i istorijskog . Neko hoće grad Prištinu ? OK menjajte je za Drač ili Skadar. Ali ne može ...A zašto ne može.? Ne daju velike sile . Ma tu priču odavno znamo pa sada nemamo ni mokar nepravilni kamen iz Jadrana a traži se i faktički ali ne i pravno uzima samo nešto pravno potpuno naše. Ne treba poverovati u našu sopstvenu krupnu zabludu da s Albanci i " Kosovari " ne slažu jer ono što rade u vrlo dugom periodu takav zaključak ozbiljno dovodi u pitanje.Mi još nismo uspeli da im dokažemo da ime naroda na njihovom jeziku koje koriste za sebe same nije nešto uvredljivo.Moguće je nirnim putem razgovarati i o ovakvim idejama koje sada kada nemamo nikakvu Jugoslaviju pa samim tim ni niksakav izlaz na more nisu bez smisla .Možda kednog dana i u SAD počnu o tomre da misle na drugačiji način .Takva ideja je za Albance zapravo korisna kokliko i za Srbe. Teorijski ona nije nemoguća a međunarodno-pravno ne bi bila nepoznata ili nepravedna -

  2. Doktor says:

    Bice Srpsko od Skadra do Zadra.

  3. milorad5 says:

    Šiptari već imaju de fakto "priznanje" njima treba de jure.Mafija u tirani nije u dobrim odnosima sa mafijom iz prištine.Imaju oni mnogo medjusobnih računa nerešenih a osim toga ovi u tirani se PLAŠE šiptarije sa kosova da ih ne svrgnu i preuzmu kontrolu nad albanjom,plantažama marihuane i super unosnim uvozom kokaina kroz albanske luke.Zato su i ušli u NATO:)inače bi im kurti sad bio predsednik ili u najmanju ruku ministar u "ujedinjenoj albaniji".Oni će biti nezavisni i "ujedinjeni" onoliko koliko mogu vojno da se iskažu u borbi sa NAMA,što meni ne izgleda u ovom trenutku kao neka velika mogućnost i prilika za njih.Oni bi svi hteli na tacni,ako budu morali da se ozbiljno bore protiv nas za teritorije nema od toga NIŠTA,da ne pominjemo bugare i grke i komplikacije koje albanija i šiptarija ima sa njima.Mnogo se oni kurče na kraju će da dokurče svima nama ovde u okolini uključujući i italijane kojima ozbiljne probleme prave pod zaštitom NATO pakta,upliv albanskih magfijaških struktura u političkoj "pacifikaciji" italije za račun NATO pakta im neće biti zaboravljen..Ničija ovde sveća do zore nije gorela pa neće ni NATO sveća već,se gasi:)a onda će da vidimo koliko su jaki i šiptari i albanci:)Ali prvo 6 flota u jadranu ima da gori,kad je rusi potope počinje haos.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *