Propao ukrajinski pokušaj prodora iz obruča, mole Porošenka za pomoć i poručuju da su ih izdali političari i vojni vrh (VIDEO)

Propao ukrajinski pokušaj prodora iz obruča, mole Porošenka za pomoć i poručuju da su ih izdali političari i vojni vrh (VIDEO)

30 avgusta 2014

Crisis in UkraineUkrajinske trupe opkoljene kod mesta Ilovajsk noćas su pokušale prodor iz obruča koji se završi0 katastrofalnim porazom, javlja komandant ukrajinskog bataljona „Donbas“ Semen Semčenko.

Bataljon je izvestio da su posle početnog uspeha, kada su uništili pet oklopnih vozila proruskih snaga i zarobili 10 vojnika, došlo do snažnog kontraudara posle čega su sve veze sa nekoliko kolona ukrajinske vojske prekinute.  

Bataljon „Donbas“ je u paničnom izveštaju koji je javno objavljen  saopštio da su dobili ultimatum da do 6 ujutru polože oružje i predaju zastave kako bi bili pušteni iz obruča. Ukrajinski vojnici su zatražili pomoć od predsednika Ukrajine Porošenka da pokuša da ih spasi.

Kasnije je komandat bataljona Semčenko javio da je Porošenko navodno postigao dogovor sa snagama DNR da opkoljeni Ukrajinci budu pušteni sa oružjem i zastavama, a da će za uzvrat osloboditi nedavno zarobljene padobrance Ruske Federacije.

Prouske snage u ovom monetu drže Ukrajince u obruču na četiri mesta, a pod opsadom se nalazi do 10.000 ukrajinskih boraca među kojima bataljoni „Donbas“, „Šahtjorsk“, „Azov“  i „Dnjepar“. Najmanji „Kotao“, kako Rusi nazivaju džepove ukrajinskog otpora, nalazi se upravo kod Ilovajska.

DONBAS: Izdali su nas političari i vojni vrh

Semen Semenčenko, komandir ukrajinskog dobrovoljačkog bataljona „Donbas“ kaže da su dobrovoljački bataljoni okruženi kod Ilovajska zbog izdaje i nekompententnosti vojnog vrha i političara.

On je rekao i da je on tražio od Generalštaba pojačanja ali da ih nije dobio. Svi razgovori su snimani i pokazaće se ko je kriv zbog čega su ukrajinske jedinice opkoljene kod Ilovajska.

On se nada da će uskoro ove jedinice izaći iz okruženja.

Komanda proruskih jedinica saopštila je ranije da će pustiti sve vojnike iz okruženja ukoliko ostave naoružanje i opremu.

(Novosti, Pravda)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *