ПРОПАСТ ХДЗ-а НА ИЗБОРИМА У ХРВАТСКОЈ: Изгубили Загреб и Сплит – Глина добила заменицу градоначелника из редова српске мањине

PROPAST HDZ-a NA IZBORIMA U HRVATSKOJ: Izgubili Zagreb i Split – Glina dobila zamenicu gradonačelnika iz redova srpske manjine

31 maja 2021

NOVI gradonačelnik Zagreba je Tomislav Tomašević, nakon uverljive pobede nad večnim gubitnikom izbora pevačem Miroslavom Škorom, a najveće iznenađenje lokalnih izbora u Hrvatskoj je pobeda profesora fizike Ivice Puljaka u Splitu.On je u drugom krugu lokalnih izbora pobedio HDZ-ovog kandidata Vicu Mihanovića i tako je vodeća hrvatska stranka ostala bez pobede u dva najveća hrvatska grada. U Rijeci je očekivano pobedio SDP-ov kandidat Marko Filipović, iako ne i uverljivo, dok je u Osijeku novi gradonalečnik HDZ-ovac Ivan Radić.

Debakl Miroslava Škore je očekivan, on sa svojom desničarskom politikom nije imao šansu u Zagrebu, pa je naslednik Milana Bandića aktivista Tomašević i njegova ekipa iz stranke Možemo!. Veliko je pitanje hoće li moći lagodno da vladaju metropolom, jer je Zagreb prezadužen, a novi projekti traže velike novce. Zagrepčanima je očito dosta etabliranih stranaka koje obećavaju, a ništa ne realizuju, dok ekipa oko Tomaševića nema nikakvo iskustvo u velikim sastavima što će biti hendikep u vođenju grada. Od novog gradonačelnika Zagrepčani mnogo očekuju, a Škori ostaje uteha da je 105.000 građana glavnog grada biralo njega i njegovu desničarsku politiku. Za Tomaševića je glasalo 200.000 građana, što je više nego što je Milan Bandić dobijao u dvadeset godina vođenja grada.

Za HDZ gubitak Zagreba i Splita je ozbiljno upozorenje da stranka gubi podršku, a izgubio je i Goran Pauk dugovečni HDZ-ov župan u Kninsko-šibenskoj županiji. Dosadašnji gradonačelnik Knina Marko Jelić biće novi župan, a HDZ nije uspeo ni u Vukovaru gde će gradonačelnik biti Ivan Penava. Ali, HDZ ipak u konačnici može da bude zadovoljan pobedama u nekim sredinama gde do sada nije bio na vlasti, poput Ličko-senjske županije, a zadržao je vlast i u Zadru i Dubrovniku. Ozbiljno je uzdrman i Istarski demokratski savez koji je suvereno vladao Istrom, a sada je na rubu sloma. Njihov kandidat Boris Miletić postao je novi župan sa svega 54 glasa više od protivandidata, a stranka je izgubila Pulu, pa je novi gradonačelnik ljubitelj Tompsonovih pesama Filip Zoričić.

Na lokalnim izborima čule su se brojne uvrede i optužbe, a kampanja je bila u nekim mestima izuzetno oštra. Iznenađuje i pobeda HDZ-u u Slavoniji, koja je i najviše pogođena krizom i iz koje se mladi masovno iseljavaju, a stranka na vlasti dobila je opštu podršku građana. Ni ovi izbori nisu mogli da prođu bez negativnog spominjanja Srbije, pa je Sandra Benčić, jedna od najbližih saradnica novog zagrebačkog gradonačelnika rekla da je Škoro ostao na margini, ”jer kod nas ne prolazi kampanja kakvu smo viđali kod Trampa i Vučića”.

Promena u Glini

U Glini je došlo do promene, pa je novi gradonačelnik nezavisni kandidat Ivan Janković, čija će zamenica biti takođe nezavisna kandidatkinja iz redova srpske manjine Branka Bakšić Mitić. U ostalim mestima i u drugom krugu redom je pobeđivao SDSS, kao vodeća srpska stranka u Hrvatskoj.

(Novosti)

KOMENTARI14 komentara

 1. Kosovac says:

  Čuješ, „zamenica“. ……………A imenica? Imenica nije iz redova srpske manjine.

  • Portopranco says:

   38% stanovnika šibenika i Zadra su Srbi,ali se ti ljudi od 1995.izjašnjavaju kao nekakvi " hrvati".Strašno!

 2. Željko says:

  Hrvatska demokracija je svjetlosnim godinama ispred srbijanske (srpske) diktature i teokratije !!

  • Petar says:

   Pa ti idi u demokraciju.....

  • Kosovac says:

   @ Željko, …..Jeste vaša demokratija ispred srbijanske, ali preteruješ to što meriš svetlosnim godinama. Ti pojma nemaš koliko kilometara ima jedna godina. ……………Ali zato, što se tiče komunizma, Hrvatska je u velikom zaostatku u odnosu na srbijanski komunizam. Čak su vam Srbi preoteli i onu ljubičicu belu, Josipa Broza. Pa vam u Kumrovcu oni objekti zjape prazni.

  • Carnex says:

   Iz kog slucajnog zahoda se ti to nama javljas?

  • Ivana says:

   S Jasenovcom i ostalim klaonicama za Srbe, Rome i Židove ili bez?

  • Covid histery idiot says:

   Zato svi bezite iz KROmanjonije, nije vas istalo ni 2,5 mil.

 3. Karital says:

  U Liki bi bio drugačiji ishod za župana da građani srbske nacionalnosti ne podržavaju HDZ.

  • Covid histery idiot says:

   Svi KROmanjonci su isti sljam.

 4. RASPUCHIN says:

  Dakle ovi iz "Novosti" su stvarno i dalje na liniji "bratstva i jedinstva". Prvo , ko vama garantuje da je ta "Branka" od oca Srbina i majke SRBkinje? Drugo , priznati ustaški "božićni ustav" kojim je SRBima nasilno oduzeta konstitutivnost je samo na liniji povlađivanja ustaškim hirovima kao i hirovima j"U"gosa koji i dalje vladaju Srbijom i R. Srpskom a na štetu Srba. Treće , 'rvaCka "ljevica" se razlikuje od njihove desnice samo u bojama a sve ostalo je isto pa i njihova "stoljetnja" saradnja na nestanku Srba sa znatne teritorije bivše države a ovim želim reći da još nisu gotovi. Njihova "demokracija" je uvjek po dobro napisanom scenariju a to bi morao znati g.din ministar a bivši direktor "Novosti". To što se ovdje nađe poneki ujo koji palamudi o "tisućljetnoj" kultiri je samo dio dogoverenog igrokaza koji služi smućivanju našeg naroda u Srbiji a isti nema blagog pojma s' kim imaju posla. Napisah u jednom komentaru pa potražite kako se ponašao Račan i ekipa sa svojim RAVNOPRAVNIM sugrađanima SRBske nacionalnosti a možete potražiti i na šta se pozivaju 'rvati kada za sebe tvrde da su antifašisti i na osnovu tog dokumenta svojataju teritoriju na koju nemaju pravo. Bar ne u potpunosti. Koliko mo se gade oni toliko mi se gade i gadovi koji tvrde da su "srbi" a vire iz Brozove i ustaške pa i novo-ustaške pozadine.

  • Ivana says:

   Od reči do reči samo istina.

 5. jovan says:

  Slazem se, i HDZ I "levaci" su jedno te isto- USTASE! Tako bilo 1990, Tudjman i Racan su bili JEDNO prema Srbima. Zato su (uz pomoc Vatikana i Nato) pobedili i proterali pola milon Srba iz SR Hrvatske. Tako da je Srbima svejedno ko je gde pobedio u NDH. Za razliku od Hrvata, u okupiranoj koloniji Srbiji vise ima onih politicara koji vole NDH (a i shiptara, muslimana, montenegrina,..), najmanje ima politicara Srba.

 6. Gavro says:

  A sta je sa pridjevom?! Ko je dobio pridjev!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *