ПРОПAСТ ВУЧИЋЕВЕ ‘НОВЕ ЈУГОСЛAВИЈЕ’ – У Трсту није прошла идеја о царинској унији

PROPAST VUČIĆEVE ‘NOVE JUGOSLAVIJE’ – U Trstu nije prošla ideja o carinskoj uniji

12 jula 2017

Lideri šest država zapadnog Balkana koje su u čekaonici za članstvo u EU pojačaće međusobnu saradnju kako bi se bolje pripremili za buduću integraciju u EU.

Na samitu u Trstu, u sklopu takozvanog Berlinskog procesa, na kojem su sudelovali nemačka kancelarka Merkel, francuski predsjednik Makron te lideri Italije, Hrvatske, Austrije, Slovenije i šest premijera iz regiona, dogovoren je akcijski plan o zajedničkoj ekonomskoj saradnji. Ali nije prošla ideja predsednika Srbije Aleksandra Vučića o stvaranju “balkanske carinske unije”.

Dogovoreno je i finansiranje infrastrukturnih projekata i pomoć za mala i srednja poduzeća, što bi trebalo pomoći u stvaranju radnih mjesta. Iako su se pojavile sumnje da EU kroz ovaj proces želi stvoriti neku vrstu “nove Jugoslavije”, u EU odbacuju takve tvrdnje.

Kažu da ovo nije stvaranje neke alternative članstvu u EU već pomoć da se spomenute države što bolje pripreme za članstvo, a razvoj infrastrukture je pri tome ključan.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Belic says:

    Ako mu to uspe bice ravan kralju Aleksandru koji je sastavio Jugoslaviju i Marsalu koji je ocuvaob ne treba dici ruke samo napred i nek je bog sa vama

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *