ПРОПЕВАЛО ТУРЕ УЗ ТАМБУРЕ: Да ми није… љутих граничара, све би моје до Љубљане било… (О насељавању Срба на Кордун и Банију)

PROPEVALO TURE UZ TAMBURE: Da mi nije… ljutih graničara, sve bi moje do Ljubljane bilo… (O naseljavanju Srba na Kordun i Baniju)

10 juna 2016

1_01 56371493 godine spominju se u Modruši, kod Ogulina, lajtnant Srbin Vukivoj Kosanović i vojvode Kuzman Marković i Tomo Pogrmilović. Zatim dolaze srpska naselja između 1493 – 1500 g. u Vitunju, pa malo iza toga u Otoku ispred Ogulina i Hreljinu iza Ogulina.

1536 godine naseljeni su prvi Srbi oko Gomirja i Jasenka i digli 1557 godine mali manastir.

1596 – 1600 g. naseljavaju Srbe na pusta imanja grofova Zirnjskih, i knezova Frankopana general Lenković, predsednik Ratnog veća Vindišgrec, senjski kapetan Rabata, hrvatski ban Drašković. Smešteni su u Gomirju, Vrbovskom i Moravici.

1602 godine digli su ovi Srbi manastir Gomirje (nema zabune, malopre je rečeno „mali manastir“ – nap. I. B.).

1605 i 1607 dovodi nove Srbe general Kizl, veliki prijatelj i branitelj Srba.

Ove Srbe hteo je zakmetiti grof Đuro Zrinjski. Oni se odupru i on ih počne progoniti. Kad je dao ubiti trojicu, Srbi planu i krvavo se osvete.

General Kizl se silno zauzeo za Srbe, pa i sam ercercog u Gradcu. Da imaju jedared mira, Srbi se 1657 godine otkupe, plativši 15.000 forinata, iako im je pusta zemlja obećana besplatno. Srbi nisu verovali ugovoru, dok ga nije car potpisao 8 marta 1639 godine.

1605 g. naseljava Srbe u Lič i Krmpote senjski kapetan Frankol, svega 700 duša. Kako su ih grofovi Zrinjski progonili, jedan deo otselio se u Liku, kad je oslobođena. Oni što su ostali, zakmećeni su i porimokatoličeni. No, slavili su slavu, npr. Radoševići, još u početku ovog veka, a Hrvati u okolici zvali su ih još uvek Vlasima. Kad su se doselili, doterali su silnu stoku: 20.000 grla goveda, ovaca, konja, koza i raširili se do granice Fužina.

1609 godine naseljavaju se Srbi oko Brinja i Brloga.

1611 godine dolaze u ovaj kraj novi srpski rojevi.

1609 godine dovode Srbe u Plaški knezovi Radoje Ljubišić, Paun Lalić i Petar Talešković.

1610, 1611, 1612, 1639, 1642 i 1655 – 66 novi rojevi dolaze u Plaški, Munjavu, Jasenicu, Otok, Dubravu, Ponikve.

1632 godine dolaze Srbi u kraj od Ogulina do Gomirja, iz kraja cazinskog.

1637 godine naseljava Srbe senjski kapetan Herberštajn, oko Vodoteča, Lučana i Prokika.

1639 godine upada ogulinski veliki kapetan Gaspar Frankopan u Petrovo Polje u Turskoj i silom preseljava Srbe u Plaški, Vitunj i Otok. One koji su se oduprli, dao je poseći ili u roblje uzeti.

Srbi oko Plaškog, Slunja i Ogulina borili su se tako hrabro protiv Turske, te se u narodnoj pesmi peva:

Popjevalo Ture uz tambure:

            Da mi nije Slunja i Tounja,

            Ogulina grada bijeloga,

            Što ih brane ljuti graničari,

            Sve bi moje do Ljubljane bilo.

1658 naselili su se Srbi od Usore u Bosni oko Dubrave i Ponikava. Đuro i Franjo Frankopan uspeju da ih zakmete. Ali, kad grof Petar Zrinjski i Krsto Frankopan 1671 uđu u zaveru protiv cara, ovi Srbi pristanu uz cara i pređu generalu Herberštajnu. Za nagradu, budu oslobođeni kmetovanja banu Nikoli Erdediju, koji je dobio ova imanja Zrinjskih i Frankopana. Njihov vojvoda Vuk Mandić dobije od cara dvor Gomiljak, selo Podrebarje i vinograd Tihovlje.

1658 g. naseljeni su Srbi u Trebinji i okolini, kod Karlovca.

1658 g. naseljeni su Srbi i u komadiću Like, koji je pripadao Austriji: oko Otočca, po Gackom Polju i Zalužnici, Škarama, Doljanima, Švici, Otočcu. Došli su od Usore u Bosni. Preselio ih je senjski kapetan Herberštajn, a smestio njegov naslednik grof Petar Zrinjski.

Ovo su bili vrlo hrabri ljudi i dobro začepili rupu kroz koju su muslimani prodirali, radi pljačke, u Hrvatsko Primorje. Zato ih napadne 16 septembra 1663, dok se nisu još pravo ni zgrejali na novom ognjištu. Ali-paša Čengijć, sa 8000 momaka, da ih odatle protera. Ali ga ovi Srbi strašno razbiju, te je palo 2000 muslimana, a 256 bilo zarobljeno.

1672 godine naselio je general Herberštajn 90 kuća Srba u Dabru.

1679 godine doveo je vojvoda Dragić Srbe koji su razmešteni po Vodoteču i Prokikama.

Tako su Srbi naselili Karlovački Đeneralat od Karlovca do blizu Senja. Tu je bilo malo Hrvata samo oko Ogulina, Brinja, Modruše i Otočca. Posle, kad se granica obezbedila, dolazili su Hrvati i Kranjci, koji bi se brzo pohrvatili. Kranjaca je bilo toliko, te Srbi u Lici i na Kordunu Hrvate i danas zovu Kranjcima.

Što se tiče Banije, Austrija je držala samo delić između Siska, Petrinje i Kostajnice. Ostala je Banija bila pod Turcima. U njoj se desilo što i u Lici. Turci su hrvatsko stanovništvo pobili, odveli u ropstvo ili rasterali, a na njegovo mesto naselili su se Srbi.

Isto se dogodilo i u Severnoj Dalmaciji, gde su Mlečići na svoj deo naseljavali Srbe, da brane granicu, a na turskom delu Srbi zauzeli prostor na kom su Turci uništili Hrvate, ili su oni sami pobegli.

Prve Srbe naselio je još Stefan Dušan, kad je pomogao zetu Mladenu Šubiću protiv Mađara. Na kraju Četrnaestog veka naselilo se Srba iz Bosne, za vlade bošnjačke u Dalmaciji. I početkom Petnaestog veka doseljavali su se Srbi iz Bosne. No, ovi Srbi iz Bosne ili su bili rimokatolici ili bogumili, koji su se porimokatoličili i pretopili se u Hrvate. Tako su, valjda, morali porimikatoličiti i oni Srbi, doseljeni za cara Dušana. Pravoslavni Srbi stali su nadirati za Turaka, kao i u Zapadnu Hrvatsku.

Razume se, ovo nisu sve seobe, već samo one za koje su pronađeni izvori. Svakako, svi izvori nisu objavljeni, a mnogi su se pogubili. Manja doseljenja nisu ni beležena.

(Iz knjige „Naseljavanje Srba po Hrvatskoj i Dalmaciji“ Adama Pribićevića, 1880-1957, izdavač Zajednica Srba u Hrvatskoj, godina i mesto ovog reprint izdanja: ?)  

(Priredio: I. Brezac. INTERMAGAZIN)

KOMENTARI5 komentara

 1. vlada says:

  Hrvati,i to je nasa zemlja!

 2. milojko says:

  Naseljavali vas na naše Auistrijanci, i još tada ste pokazivali zločinačku narav naspram Hrvata.Sva sreća da smo imali "hazara" Tuđmana, koji je znao kako rešiti vlaško pitanje u Hrvatskoj.

  • Milan+ says:

   Pa kad niste hteli da se borite protiv Turaka...nego bezali u Austriju...da vam nije bilo Srba, ne bi vas ni bilo. O 1918.da i ne govorim, a tek o' 45. Nema svetskog rata u kome niste bili dobro naoruzani i osramotili se. Al' zato, kad na zene i traktore jurnete..tu sale nema.. I objasni mi nekad sta to zaci "Vlah", a ja cu tebi sta znaci " Srbin katolik ". ;)

   • milojko says:

    Ne bulazni kraljeviću Marko!Mi smo u borbi sa Turcima i svedeni na biološki minimum, za razliku od vas koji ste imali sve privilegije u turskom carstvu. Dobro je poznato da su katoličke zemlje predvođene Vatikanom vodile rat sa turcima.Pravoslavne zemlje na balkanu bile su turski vazali. U takvim kolnostima vi ste puno bolje prošli od Hrvata, jedino što ste morali trpjeti prvu braćnu noć.Koji smo mi to rat dobro naoružani vodili i osramotili se ,Vlaše? Prvi svjetski rat mi nismo vodili?Drugi svjetski rat mi nismo vodili, osim što smo imali najviše partiznaskih brigada na području bivše Jugoslavije, dok su tvoji tek ulaskom Rusa u Srbiju postali partizani.

    • Ivan Grozni says:

     Hajde M navedi jednu bitku koju su hrvati vodili sa Turcima. Uvek ste bili pdguzna musica svakoj sili. Madjarima,Austrijancima,Cesima i td. Pod Staljingradom su vas vasi Ukrajinci posuli hladnom vodom i ostavili na ledini da se smrznete. Nisu hteli na vas da trose municiju. 1000 vas se smrzlo te noci..

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *