PRORADILA SAVEST: Otkrivaju se brutalne metode ispitivanja CIA

PRORADILA SAVEST: Otkrivaju se brutalne metode ispitivanja CIA

4 aprila 2014

ciaLogo_largeKomitet američkog Senata za obaveštajne službe glasao za skidanje oznake poverljivosti sa izveštaja o korišćenju brutalnih metoda ispitivanja CIA.

Senatorka iz redova demokrata Dajana Fajnštejn koja predsedava Komitetom, rekla je da je sa 11 glasova za i tri protiv skinuta oznaka poverljivosti sa, onog što je ona nazvala „šokantnim rezultatima istrage o praksi CIA“ tokom mandata republikanskog predsednika Džordža Buša, prenela je agencija Rojters.

Glasanje da se skine blokada sa rezimea i preporuka izveštaja od 6.200 strana je okršaj Fajnštejnove, bez presedana, sa CIA i daće svetu „prvi javni pogled“ na sistem ispitivanja i pritvora u periodu nakon terorističkih napada 11. septembra 2001. godine.

„Izveštaj otkriva brutalnost koja stoji u oštroj suprotnosti sa našim vrednostima kao narodom. To je hronika ‘mrlje’ u našoj istoriji koji nikada ne sme biti dozvoljena da se ponovi. To nije ono što Amerikanci rade“, izjavila je Fajinštejn novinarima nakon što je Komitet glasao iza zatvorenih vrata.

Međutim, proći će nedelje, ako ne i duže, dok bilo koji od dokumenata ne dobije svetlost dana, dodaje Rojters.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *