Proruske snage i Donjeck „odbili“ Putina – održava se referendum

Proruske snage i Donjeck „odbili“ Putina – održava se referendum

8 maja 2014

ukrajinaistok09-700x420Samoproglašena Donjecka Narodna Republika održaće referendum o nezavisnosti po planu u nedelju 11. maja, bez obzira na apel ruskog predsednika Vladimira Putina.

Nešto ranije, ukrajinske vlasti su objavile da će nastaviti sa vojnim operacijama na istoku zemlje, bez obzira na eventualno odlaganje proruskih referenduma na koje je pozvao Kremlj.

„Antiteroristička operacija će nastaviti istom snagom, uprkos prisustvu terorista i pobunjenika u regiji Donjecka“, rekao je šef ukrajinske Službe bezbednosti Andrej Parubij.

Istovremeno, vlasti u Kijevu su navele da su spremne na razgovor s političkim partijama i regionalnim zvaničnicima u istočnim regionima, ali ne s „teroristima“. Na drugoj strani, i predstavnici samoproglašene republike u Donjecku su pozvali na dijalog.

Međutim, jasno je da dve strane nisu spremne da sednu za sto jedna naspram druge.

Dok iz Kijeva kažu da „je nezamisliv razgovor sa teroristima“, u Donjecku kažu da „Kijev samo obmanjuje i da su njihove potpisi i reči bezvredni“.

Podsetimo, predsednik Rusije Vladimir Putin pozvao je u sredu na razgovore između ukrajinske prozapadne vlasti i separatista na istoku Ukrajine, korak koji je Kijev protumačio kao dokaz da međunarodni pritisak na Moskvu funkcioniše.

Putin je, takođe, pozvao aktiviste da odlože referendum o nezavisnosti sazvan za 11. maj i saopštio je da je povukao ruske vojnike sa granice sa Ukrajinom.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *