Proruske snage napustile Slavjansk; Novi gubici ukrajinske vojske

Proruske snage napustile Slavjansk; Novi gubici ukrajinske vojske

5 jula 2014

Tan2014-4-18_16416908_0_620x0_620x0Proruske snage napustile su tokom protekle noći Slavjansk a štab ustanika premešten je u Kramatorsk, javio je Itar-Tass, dodajući da je grad bombardovan i da su ljudi u konvojima napuštali Slavjansk, kao i da se utvrđuje precizan broj žrtava.

„Slavjansk je trenutno praktično pust“, navodi ruska agencija, dodajući da je bolnica iz Slavjanska evakuisana u Donjeck.

Takođe, izveštava se da je ukrajinska vojska zauzela mesta Semjonovka i Nikolajevka, koja su dugo bila jedini koridor koji povezuju Slavjansk i Donjeck.

Istovremeno, Itar-Tas s izveštava da je trenutno u Lugansku mirno i da su sukobljene strane učvrstile svoje pozicije.

Pres centar samoproglašene Luganske Narodne Republike saopštio je da je u nastavku specijalne operacije ukrajinske vojske kod Luganska poginula jedna osoba a da je ranjeno njih 13, uključujući 11-godišnje dete.

„U mestu Boljšaja Vergunka (u rejonu Luganska) srušena je kuća u kojoj je živela višečlana porodica i poginuo je 22-godišnji mladić a ranjeno 11-godišnje dete”, navela je pres služba.

Predstavnici LNR navode da se preciziraju podaci o gubicima sukobljenih strana tokom borbi protekle noći severoistočno od Luganska.

Uprkos granatiranju ukrajinskih snaga kolona od 50 borbenih vozila proruskih snaga stigla je u Kramatorsk iz Slavjanska. U koloni koja je stigla u centar Kramatorska bila su tri kamona „kamaz“,  dva tenka i osam drugih vozila, dok se ostatak rasporedio po obodima grada.

Ukrajinci su granatirali proruske snage sa brda Karačun koje su preko polja ušle u grad.

U toku su i borbe u selu Belenki u blizini Slavjanska.

ZA 24 ČASA POGINULO DEVET UKRAJINSKIH VOJNIKA  

Agencija UNN podseća da je predsednik Ukrajine Petro Porošenko načelniku Generalštaba „naložio da istakne državnu zastavu nad Slavjanskom“.

Ta agencija navodi da je ukupno za proteklih 24 sata poginulo devet ukrajinskih vojnika a ranjeno 24.

Sedam vojnika poginulo je kod Novoselovke, jedan kod Slavjanska i jedan kod mesta Boljšaja Verguvka.

AVAKOV: STRELKOV JE POBEGAO IZ SLAVJANSKA    

RIA Novosti prenosi izjavu vršioca dužnosti ministra unutrašnjih poslova Arsena Avakova da stižu operativne informacije da je „značajan deo ekstremista“ kao i njihov komandir Igor Strelkov „pobegao iz Slavjanska“, a da ukrajinska vojska namerava da primeni mere „koje ne ostavljaju nikakve šanse teroristima“.

„Kreću se ka Gorlovki. Na putu ih ‘pozdravljaju’ naše borbene grupe. Teroristi trpe gubitke, predaju se“, naveo je Avakov a prenosi agencija UNN.

Načelnik Generalštaba ukrajinske vojske Viktor Muženko naveo je da je konvoj iz Slavjanska bio pod minobacačkom vatrom ukrajinskih snaga.

KOMENTARI3 komentara

  1. Gojko says:

    Ruski narod gine a predsednik Putin nepomaze.

  2. zuba zubic says:

    Ruski Narod je ginuo I ginu ce, provokacije od fasista nece da navuku Putina na rat, to je sve sto ameri hoce, ali, nece da moze.Smiri te se neznalice.

  3. Peric Goran says:

    Po ko zna koji put nema ime autora ovog teksta!1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *