Proruske snage oborile dva ukrajinska suhoja

Proruske snage oborile dva ukrajinska suhoja

23 jula 2014

ukr_vojn_avionDva borbena aviona ukrajinske vojske Su-25 oborena su danas na istoku zemlje, saopštilo je ministarstvo odbrane Ukrajine.

Proruske oružane snage se još nisu oglasile.

Iz Kijeva je saopšteno da su dva „suhoja“ oborena oko 13.30h po lokalnom vremenu iznad oblasti oko brda Saur-Mogila, vrlo važne strateške pozicije u regiji oko Donjecka, veoma blizu granice sa Rusijom.

Portparol ministarstva Aleksej Dmitraškovski je rekao da u tim avionima lete po dva čoveka.

Vest o obaranju vojnih aviona stiže u trenutku kada je pažnja celog sveta uperena ka istoku Ukrajine zbog pada leta MH17 „Malezija erlajnza“. Poginulo je 298 ljudi, a veruje se da je avion oboren raketom zemlja-vazduh.

Rusija okrivljuje Ukrajinu za obaranje aviona, dok vlasti u Kijevu i Zapad odgovornost svaljuju na proruske separatiste i Moskvu.

Još nema preciznih informacija o tome kakvi protivavionski sistemi se nalaze na istoku Ukrajine i ko njima upravlja.

Od izbijanja oružanih sukoba na istoku Ukrajine bilo je više izveštaja o obaranjima ukrajinskih vojnih aviona, o čemu su izveštavali izvori obe sukobljene strane.

Snage samoproglašene Donjecke Narodne Republike su objavile 17. jula da su „oborile avion za koji veruju da je suhoj“, dok je ukrajinska vojska nekoliko dana ranije saopštila je „izgubljen kontakt sa transportnom letelicom An-26“.

Mesec dana ranije, proruski separatisti iz regije oko Donjecka su objavili da su „srušili izviđački Antonov An-30“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *