Proruske snage potpuno razbile fašiste iz Kijeva u borbama kod Slavjanska

Proruske snage potpuno razbile fašiste iz Kijeva u borbama kod Slavjanska

27 juna 2014

2014042108250956207Ukrajinski predsednik Petar Porošenko najavio je da će primirje produžiti za još 72 sata.

I pre njegove najave, u Donjecku su počele nove konsultacije predstavnika Kijeva, Luganske i Donjecke republike, OEBS i Rusije o prekidu vatre i eventualnim pregovorima. Kao i tokom prve runde, Kijev u konsultacijama predstavlja „kontaktna grupa“ koju čine lider organizacije „Ukrajinski izbor“ Viktor Medvedčuk, bivši predsednik Ukrajine Leonid Kučma i poslanik u Vrhovnoj Radi Nestor Šufrič.

Uoči početka novog „sedenja u Donjecku“, kijevska hunta je priznala da su njene snage morale da pod vatrom napuste jedan od svojih najvažnijih i najutvrđenijih položaja oko Slavjanska, ali se i pohvalila da su pri tom zarobile da tenka T-64B „terorista“, a jedan onesposobile.

Na ovo je odreagovao ministar odbrane Donjecke republike Igor Strelkov, koji neposredno komanduje odbranom Slavjanska: „Svi naši tenkovi su i na broju i čitavi! Jedan je spasila dinamička zaštita, na drugom su tri rupe, ali je pokretan, a top mu funkcioniše. A uništeni tenk koji Ukri po internetu prodaju za naš – to je gruzinski tenk T-72 koji je bio onesposobljen 2008. godine na putu Chinvali-Hetagurovo“.

Strelkov je, inače, o gubicima hunte prilikom zauzimanja tih utvrđenih položaja kod naselja Mirnoje, zapravo – manjeg ukrajinskog garnizona, rekao:

„Protivnik je pružao očajnički otpor, ali je potom – pobegao. Kad je krenula bežanija, Ukri su se našli pod vatrom svoje artiljerije koja ima naredbu da puca na svaki ukrajinski položaj koji pređe u naše ruke. Mi smo imali jednog ubijenog i dvojicu ranjenih. Ukri su imali preko 20 ubijenih. A izgubili su i dva tenka, a jedan smo ispravan zarobili. Zarobili smo jedan minobacač, jedan prenosni raketni sistem „Fagot“, tri bacača plamena i veliku količinu municije“.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Desanka says:

    Želim sreću Ukrajinskom narodu da svojom voljom odluče sa kim će da se udruže i sebi obezbede dugotrajan mir.Veliki pozdrav mom bratskom Ukrajinskom narodu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *