Proterivanje Iranaca i crkva u Dugom Polju

Proterivanje Iranaca i crkva u Dugom Polju

18 aprila 2013

Zoran ŽužaPiše: Zoran Žuža

Protekle sam se sedmice pošteno napatio tražeći u tekstu jednih sarajevskih novina ozbiljne razloge zbog kojih je najavljeno da će dvojica iranskih diplomata biti proterani iz ove zemlje.

Jednom od njih, izvesnom Jadidiju Afsanehu, kao osnovni greh uzima se činjenica da je reč o visokom oficiru Iranske revolucionarne garde. U redu, nije to baš lepo, ali nije ni neobično: u ambasadi bilo koje zapadne zemlje pronaći ćete bar tuce likova koji rade za obaveštajne službe tih zemalja. Zapošljavanje špijuna u ambasadama postala je diplomatska praksa, kako na Istoku, tako i na Zapadu.

Kao drugi žestok greh navedeno je da se imenovani često sastajao sa Fikretom Muslimovićem i Enverom Mujezinovićem, nekadašnjim ratnim obaveštajcima Alije Izetbegovića. Dobro, možda to stvarno ne valja jer su ta dvojica, zajedno sa Bakirom Alispahićem, slovili kao organizatori terorističkog kampa na Pogorelici, u kojem su obuku vršili iranski instruktori. Ali, to je, moliću, bilo u prošlosti. Danas su Alispahić, Muslimović i Mujezinović regularni šefovi Odbora SDA za odbranu i bezbednost. I ko zna, možda po tom osnovu redovno ispijaju kafe i sa agentima CIA prerušenim u diplomate američke ambasade.

Kao najozbiljniji faul iranskih „diplomata“ navedeni su učestali sastanci sa vođom vehabijske zajednice u Gornjoj Maoči Nusretom Imamovićem. Takvi sastanci šiita i sunita, ako ih je i bilo, mnogo su veći greh u Iranu, nego u BiH. Sem toga, nije li Nusret Imamović slobodan građanin ove zemlje, koji javno iznosi svoju versku doktrinu?

Sve u svemu, ne vidim nijedan čestit razlog zbog kojeg će iranske diplomate biti izbačene iz ove zemlje. Još preciznije: ne vidim nijedan razlog zbog kojeg isti tretman ne bi mogao biti primenjen na ogromnom broju trećorazrednih špijuna iz vodećih zapadnih zemalja koji godinama mute vodu u ovoj nesrećnoj zemlji!

Kad ste, uostalom, čuli nekog iranskog diplomatu da, na primer, izgradnju jedne crkve nazove provokacijom i da od vlasti traži da obustave taj posao, kao što su to ovih dana učinili ambasadori SAD i EU u BiH?! I zašto ta neprimerena drskost i podrška bošnjačkim zahtevima, koja može da izazove međunacionalne sukobe, nije okarakterisana kao grubo mešanje u unutrašnje poslove BiH?

Zato proterivanje dvojice Iranaca ne treba shvatati kao dokaz suverenosti ove tragikomično nesuverene zemlje, već kao epilog mutnih političkih igara u sarajevskog čaršiji. I zato treba nastaviti sa gradnjom crkve u Dugom Polju da bismo pokazali da je bar nešto u ovoj zemlji suvereno. I da ne zavisi od toga ko se bolje udvara diplomatama koji, zbog svojih špijunsko-huškačkih aktivnosti, nikad neće biti proterani.

(Pressrs.ba – Banja Luka)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *