ПРОТЕСТ ИСПРЕД САНУ

PROTEST ISPRED SANU

16 januara 2021

Na protestu kojim se zahteva ostavka predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) dr Vladimira Kostića, zbog njegove skorašnje izjave da Kosovo i Metohija nije deo Srbije, dominiralo je pitanje postavljeno akademicima da li je stav predsednika i njihov, što će dati odgovor i na pitanje da li je i Akademija nauka srpska.Protest je održan danas ispred te ustanove oko podneva, a dok su se ljudi okupljali, sa zvučnika koje su organizatori protesta postavili ispred SANU čule su se kosovske pesme. U toku protesta, prisutni su minutom ćutanja odali počast Oliveru Ivanoviću, ubijenom pre tri godine.

Od organizatora se skupu prvi obratio samostalni poslanik u Skupštini Srbije Vladan Glišić, koji je rekao da oni nisu došli da ruše SANU, već da su se okupili da govore s dostojanstvom i da zahtevaju da se odreaguje na nešto što je urađeno neodgovorno i nepristojno.

„Bilo bi nepristojno da učim neurologa o medicini, pa tako nije normalno ni da on govori o nečemu što ne zna. Ne može da ne zna toliko, a da bude predsednik SANU. Da se bavio suštinskim temama ne bi izjavio to što je izjavio. Kako da objasnimo ljudima na Kosovu kojima smo pomagali da nisu Srbi? Kako manastirima da nisu srpski? Da li je moguće da Kostić toliko ne zna šta je srpsko, a šta ne? Vreme je da se akademici sete da moraju da brane Akademiju, kako im jedan čovek ne bi narušavao ugled“, rekao je Glišić.

Okupljeni traže Kostićevu ostavku

Protestantima se obratio i direktor Instituta za evropske studije Miša Đurković.

„Nismo hteli veliki skup. Hoćemo da pošaljemo poruku. Ovo što se čini poslednjih dana nema smisla i nešto je zbog čega treba da ustanemo. Da li ovo treba da bude srpska ustanova? Treba. Ove godine obeležava se 180. godišnjica SANU. To je bila najponosnija i najčasnija institucija. Da li je i danas? Nije. Kako je moguće da Kostić javno krši i zagovara kršenje Ustava? Ustav i Zakon obavezuju sve, pa i njega“, rekao je Đurković.

On je kritički konstatovao da su se Kostićevoj izjavi najviše obradovali u Prištini i Tirani.

„Šta je sledeće? Da nam Republika Srpska ne treba? Da je Vojvodina teret za Srbiju? Kuda to vodi? Hoćemo li da organizujemo Tompsonov koncert u Beogradu? Kosovo se ne brani samo zbog Kosova. Nas nema bez Kosova. Ono je naša duhovna vertikala i osnova. Nema popuštanja, Kosovo je deo i srce Srbije“, naglasio je Đurković.

On je na kraju izneo mišljenje da je Kostićeva izjava priprema javnosti za gore stvari i istakao da je ovo prvi put u istoriji da srpski narod protestuje ispred SANU.

Tokom govora, okupljeni su uzvikivali: „ua“, „izdajnik“, „ostavka“ i „kvazi naučnik“, a bili su i isticani transparenti s natpisom „Nema predaje“, kao i srpska i zastava Kraljevine Crne Gore.

Podsetimo, u petak je grupa od 93 inetelktualca uputila otvoreno pismo SANU kojim zahtevaju Kostićevu ostavku, kako bi, kako se navodi, sačuvao ugled, dostojanstvo i legitimitet Srpske akademije nauka i umetnosti.

Peticiju kojom se zahteva Kostićeva ostavka danas su potpisali i:

Atanasije Jevtić, umirovljeni Episkop Hercegovački, profesor emeritus PBF SPC
dr Aleksandar Milićević, naučni saradnik
Blagoje Baković, književnik
Vasilije Nikitović režiser
Dejan Baljošević, mašinski inženjer, Orahovac
Dušan Bastašić, predsednik Udruženja „Jadovno 1941“
Dušan Savić
Željko Čurović, predsednik Saveza Srba iz Crne Gore
Jovana Baljošević, profesor engleskog jezika, Orahovac
prof. dr Maja Radonić
Marina Rajević Savić, novinar
Milijana Baletić, novinar
prof. dr Slavoljub Vujović, viši naučni saradnik
Feđa Dimović, Beogradski sindikat

KOMENTARI11 komentara

 1. Kulak says:

  To je zasad šiptarska akademija.Da bi postala Srpska Akademija Nauka i Umetnosti,treba iz nje ukloniti šiptarske lobiste kao što je ovaj bandit kojem ni ime ni prezime ne želim da pomenem.

 2. test01 says:

  Da ima i malo obraza i ponosa on bi vec odavno podneo ostavku u SANU ali tako je to u Srbiji , pocevsi od vrha... Zelim im sve najgore - po zasluzi!

 3. Ivana says:

  Petokolonaši koji Srbiju rasturaju iznutra za korist usraša i šiftara puno su bedniji od njih samih. Ostavka nije dovoljna proterati iz zemlje protiv koje rade isti su kao i veliki vođa.

 4. Ivan Grozni says:

  SRBIJA NE MOZE DA POSTANE CLAN EU DOK NE PRIZNA KiM I NE POTPISE SVEOBAVEZUJUCI SPORAZUM... Laicko pitanje je; ZASTO ONDA PREGOVARAMO SA EU ako znamo da je nemoguce clanstvo bez priznavanja KiM. Ja sam i scream i dusom sa KiM i na KiM ali mi vredja inteligenciju politico delovanje nasih "velikana" koji ne mogu da idu na to isto Kosovo bez dozvole pristinske vlasti a nama pricaju bajke kako bez njih KiM bi bili izgubljeni.Ili je politika pogresna ili su informacije lazne. Jedino sto mi je jasno je da se po Srbiji muvaju sumljiva lica bliska i pristinskoj i beogradskoj vlasti a i Bogami bliski kriminalnim strukturama. Kosticeve izjave su njegova licna ubedjenja i na njih ima pravo isto kao i ja da mu kazem da nije u pravu.

 5. Srbija cveta says:

  Eto, a on i jeste dogurao do predsednika zahvaljujući mržnji prema Srbima radi Sorošove podrške. Tu našu umetnost i kulturu sada treba detaljno ispitati da li u tom gnezdu nema još takvih domaćih otpadnika koji rade za zapadnu platu, pa valjda upravo njih treba retroaktivno oporezovati, a ne one poštene ljude. Srbija kompletno radi sama protiv sebe, zato smo zemlja koja ne može opstati, trebalo bi svi da emigriramo u Rusiju negde u pod Kavkazje odakle smo i došli.

 6. I Love persida says:

  Budalon naebon.

 7. persida says:

  Peticija kojom se trazi Kosticeva ostavka morala bi imati makar sto imena. Srbi, Srbi, opet ste zakazali.

 8. Gagi says:

  Ako nekome jos nije jasno...komunisti su i dalje na vlasti u Srbiji, sve ove politicke kozmeticke promene su se desavale da bi zbunile narod. Narocito su se najvise kompromitovali razni nacionalni i patriotski pokreti i njihove "vodje". Ucinak njihovog dugogodisnjeg rada je NULA, jedinu korist su imali oni sami od politickom mesetarenja i rasprodaje narodne imovine, svi su se na kraju vratili svom katolicko-komunistickom jatu. NIKADA Srbi vise nece imati svoju sopstvenu drzavu, sav finansijski i ekonomski potencijal je u rukama dece i unuka nekadasnjih komunistickih "oslobodilaca". Oni nam kreiraju drzavnu kulturu i zdravstvo - sve je u njihovim rukama. Toliko toga se lose desilo Srpskom narodu proteklih tri decenije da bi protesti morali biti svakodnevni, vreme prolazi a politicki akteri nase nesrece se provlace kroz zivot neokrznuti. Da li se iko zapitao i prebrojao koliko smo imali Komesara za KiM, sta su oni konkretno ucinili za tu nasu pokrajinu, koji je to njihov vidljivi ucinak za poboljsanje nase politicke pozicije na KiM. Njihov debelo placeni politicki angazman na KiM bez rezultata je doprineo da ovaj komunisticki komesar moze dati ovakvu izjavu. Gde su danas svi srpski komunisti koji su svojevremeno politicki orgijali na KiM i sprovodili zakon partije, gde je Srbin bio totalno obespravljen u odnosu na siptara, pa onda Sloba otisao da im kaze da niko nema pravo da ih bije. Ma, nevidjen cirkus i manipulacija Srpskog naroda koja se odvija i danas.

 9. Ramonda Serbika says:

  Da smo mi zaista izgubili Kosovo i Metojiju ne bi se vršio toliki pritisak da tu teritoriju priznamo da je tuđa,da nije naša.Ako ćemo realno,to je teritorija države Srbije trenutno OKUPIRANA od snaga jevroatlanske alijanse u kojoj je instalirava vlast terorističke organizacije učk.Nije ni prvi,a nažalost ni poslednji put da ale i vrane okupiraju celokupnu ili delove države Srbije.Istorijska je istina da su Srbi,posle kraćeg ili dužeg vremena uspevali da okupirane teritorije OSLOBODE.Pošto Srbija u pomenutom slučaju nije KAPITULIRALA teritorija Kosova i Metohije je teritorija države Srbije.Odricanje od toga,bilo kog građanina Srbije je po ustavu države Srbije KRIVIČNO DELO i pomenutog gospodina treba UHAPSITI i suditi ga za delo VELEIZDAJE.Samo tako država Srbija može dokazati da je ozbiljna,da drži do svog USTAVA i da su svi njeni građani jednaki pred zakonom.Hapšenje a ne ostavka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *