Протест мештана Жупе

Протест мештана Жупе

22 јуна 2015

reg-niksic_620x0МЕШТАНИ Жупе никшићке најавили су за данас протест испред Центра безбедности у Никшићу уколико се не прекине блокада пута Никшић – Жупа, коју су „произвели“ припадници МУП блокирајући кретање тешке механизације Рудника боксита. Они су упутили јавни позов министру унутрашњих послова Рашку Коњевићу, директору полиције Славку Стојановићу и начелнику ЦБ Никшић Милораду Жижићу.

Саобраћајница која је од животног значаја за око 5.000 житеља те месне заједнице у блокади је од четвртка, када су у месту Рубежа припадници полиције зауставили рударе са дамперима, багерима и транспортним камионима да дођу да протестују у Подгорицу, због одлуке Одбора поверилаца да не прихвате понуду компаније „Нексан“ за куповину „Боксита“.

– Мештанима Жупе никшићке је у интересу да се, коначно, реши и нормализује производња у Рудницима боксита, али не желе да буду таоци у овој очигледној игри државе, „Боксита“ и ко зна кога другога. Жупљани не желе да се стављају ни на једну од страна у спору, а свој интерес ће штитити оног тренутка кад буде јасно ко је нови власник „Боксита“, од кога ће захтевати да МЗ Жупа добије све што јој законски припада – наводи се у саопштењу Координационог одбора МЗ Жупе.

Жупљани се питају ко ће им надокнадити то што свакодневно морају да користе услуге таксија до Рубежа, што жупски фармери просипају млеко и не могу да довозе храну за стоку.

– Ко ће власницима жупских продавница да надокнади штету која је произвела нестанак основних животних намирница и других производа? Ко ће да санира страх болесних мештана који не знају како и куда ако им се погорша здраствено стање? Ко ће да одговара што труднице не могу нормално отићи на прегледе у болници? Ко ће и како пре свега да санира психолошки притисак који ових дана трпе Жупљани балансирајући између радника „Боксита“ и припадника МУП. Искрено верујемо да не желите да се догоди сукоб између радника, полиције и становника наше месне заједнице. Ми Жупљани то, сигурно, нећемо и не желимо произвести, али исто тако нећемо седети и чекати решење, јер нам то животни темпо не дозвољава – поручили су Жупљани.

А рудари који пет дана по киши и сунцу чаме под отвореним небом, заједно с полицијом, тражећи да држава хитно реагује, јер су сви на ивици стрпљења. Захтевају да Одбор поверилаца промени одлуку и прихвати понуду „Нексана“, који је за куповину имовине предузећа понудио 4,4 милиона евра, уз додатних 600.000 за решавање социјалног програма.

ТРУДНИЦА

ЈЕДНА Жупљанка која је добила порођајне болове није могла да стигне до никшићке болнице блокираном саобраћајницом. Била је принуђена да дужом трасом преко Крнова дође до лекара. На срећу, све је прошло без проблема.

ОДБИЛИ ПОЗИВ КАВАРИЋА

РУДАРИ нису прихватили позив да се с министром економије Владимиром Каварићем састану у Подгорици, већ су тражили од њега да дође у управну зграду предузећа у Никшићу. Од тада нема никаквог одговора.

(Вечерње новости)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u