Протест мештана Жупе

Protest meštana Župe

22 juna 2015

reg-niksic_620x0MEŠTANI Župe nikšićke najavili su za danas protest ispred Centra bezbednosti u Nikšiću ukoliko se ne prekine blokada puta Nikšić – Župa, koju su „proizveli“ pripadnici MUP blokirajući kretanje teške mehanizacije Rudnika boksita. Oni su uputili javni pozov ministru unutrašnjih poslova Rašku Konjeviću, direktoru policije Slavku Stojanoviću i načelniku CB Nikšić Miloradu Žižiću.

Saobraćajnica koja je od životnog značaja za oko 5.000 žitelja te mesne zajednice u blokadi je od četvrtka, kada su u mestu Rubeža pripadnici policije zaustavili rudare sa damperima, bagerima i transportnim kamionima da dođu da protestuju u Podgoricu, zbog odluke Odbora poverilaca da ne prihvate ponudu kompanije „Neksan“ za kupovinu „Boksita“.

– Meštanima Župe nikšićke je u interesu da se, konačno, reši i normalizuje proizvodnja u Rudnicima boksita, ali ne žele da budu taoci u ovoj očiglednoj igri države, „Boksita“ i ko zna koga drugoga. Župljani ne žele da se stavljaju ni na jednu od strana u sporu, a svoj interes će štititi onog trenutka kad bude jasno ko je novi vlasnik „Boksita“, od koga će zahtevati da MZ Župa dobije sve što joj zakonski pripada – navodi se u saopštenju Koordinacionog odbora MZ Župe.

Župljani se pitaju ko će im nadoknaditi to što svakodnevno moraju da koriste usluge taksija do Rubeža, što župski farmeri prosipaju mleko i ne mogu da dovoze hranu za stoku.

– Ko će vlasnicima župskih prodavnica da nadoknadi štetu koja je proizvela nestanak osnovnih životnih namirnica i drugih proizvoda? Ko će da sanira strah bolesnih meštana koji ne znaju kako i kuda ako im se pogorša zdrastveno stanje? Ko će da odgovara što trudnice ne mogu normalno otići na preglede u bolnici? Ko će i kako pre svega da sanira psihološki pritisak koji ovih dana trpe Župljani balansirajući između radnika „Boksita“ i pripadnika MUP. Iskreno verujemo da ne želite da se dogodi sukob između radnika, policije i stanovnika naše mesne zajednice. Mi Župljani to, sigurno, nećemo i ne želimo proizvesti, ali isto tako nećemo sedeti i čekati rešenje, jer nam to životni tempo ne dozvoljava – poručili su Župljani.

A rudari koji pet dana po kiši i suncu čame pod otvorenim nebom, zajedno s policijom, tražeći da država hitno reaguje, jer su svi na ivici strpljenja. Zahtevaju da Odbor poverilaca promeni odluku i prihvati ponudu „Neksana“, koji je za kupovinu imovine preduzeća ponudio 4,4 miliona evra, uz dodatnih 600.000 za rešavanje socijalnog programa.

TRUDNICA

JEDNA Župljanka koja je dobila porođajne bolove nije mogla da stigne do nikšićke bolnice blokiranom saobraćajnicom. Bila je prinuđena da dužom trasom preko Krnova dođe do lekara. Na sreću, sve je prošlo bez problema.

ODBILI POZIV KAVARIĆA

RUDARI nisu prihvatili poziv da se s ministrom ekonomije Vladimirom Kavarićem sastanu u Podgorici, već su tražili od njega da dođe u upravnu zgradu preduzeća u Nikšiću. Od tada nema nikakvog odgovora.

(Večernje novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *