PROTESTI I U NJUJORKU: Policija brutalno ubila još jednog crnca!

PROTESTI I U NJUJORKU: Policija brutalno ubila još jednog crnca!

24 avgusta 2014

tumblr_nadc9fqJN01rti0t3o1_500Više hiljada ljudi demonstriralo je danas na njujorškom Steten Ajlendu u znak protesta zbog smrti jednog 43-godišnjeg Afroamerikanca posle brutalne policijske akcije njegovog savladavanja, javio je Frans pres.

Prema amaterskom video-snimku, crnoputog Erika Garnera, oca šestoro dece osumnjičenog za nelegalnu prodaju cigareta, zbog pružanja otpora prilikom hapšenja 17. jula nekoliko belaca – pripadnika policije svladalo je u akciji bacivši ga na tlo i uz pomoć zahvata stiskom ruke oko njegovog vrata.

Garner je nekoliko puta uzviknuo da ne može da diše, posle čega se onesvestio.

Pošto je prebačen u bolnicu, proglašen je mrtvim zbog srčanog udara, navodi AFP.

„Ne mogu da dišem“ i „Bez pravde nema mira“ uzvikivali su demonstranti koji su došlil autobusom i trajektom do jedne od pet njujorških opština, Steten Ajlenda.

Neki od okupljenih držali su plakate sa natpisom „Crnački životi vrede“ (Black lives matter), navodi francuska agencija, dodajući da je brojna policija nadzirala.

Dok su pojedini učesnici uzvikivali „Ruke uvis, ne pucaj“ – što je slogan iz Fergusona, demonstranti su zahtevali da se sudi policajcu Denijelu Pantaleu, koji je hapsio Garnera, posle čega je suspendovan.

Nekoliko prodavnica zatvoreno je na jedan dan, iz bojazni zbog mogućeg pretvaranja protesta u nasilje, kao što je ranije ove sedmice bio slučaj u Fergusonu, predgrađu Sent Luisa, zbog ubistva nenaoružanog crnoputog tinejdžera Majkla Brauna 9. avgusta.

Njujorški istražni biro smrt Garnera okvalifikovao je kao ubistvo a njegova smrt izazvala je snažnu reakciju i nekoliko protesta u Njujorku koji su podsetili na one u Fergusonu.

„Ovde sam da svet vidi šta se dešava. Imamo policijsku brutalnost – loše policajce koji ne rade njihov posao“, rekla je AFP-u jedna demonstrantkinja, majka tri sina, Triša Mekmenburg, dodajući da „svi imaju pravo da se osećaju bezbedno“.

Advokat za imigrantska pitanja, 63-godišnjakinja koja se predstavila samo kao Eni rekla je da je policija u SAD „suviše militarizovana“.

„Previše je teškog oružja, to nikada nije odgovor, to nije rešenje“, rekla je ona.

KOMENTARI3 komentara

  1. marko says:

    Do onih 70 ooo ooo ima jos ihaaaa

  2. Ivan says:

    A sto ne dirate dilere droge sa Kosova koji po Americi setaju slobodno nego ste crnce nasli sto Vam pune zene non-stop i jos se sprdaju sa Vama! Hajde sada se pokazite! Siptari Vas drogiraju Crnci Vam karaju zene a Cifuti zaradjuju! SMECE STE AMERIKANCI BILI, SMECE CETE I OSTAT! GLADNA SEOBA NARODA ZA POSAO!

  3. bane says:

    I kod nas je policija na dobrom putu da postane kao i Američka.Več je dosta stvari prekopirala od njih.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *