Протести против режима: Време је за устајање

Protesti protiv režima: Vreme je za ustajanje

24 juna 2015

cg-OPOZICIJE_620x0IZ Berana, 13. jula, Demokratski front poslaće jasnu poruku građanima Crne Gore o početku protesta na jesen koji će, kako poručuju, trajati svakog dana, sve dok s vlasti ne siđe režim Mila Đukanovića! Po saznanjima “Novosti”, tog dana će se u centru Vasovog plemena održati zajednička sednica glavnih odbora članica DF, kada će se i odrediti tačan datum početka protesta u Podgorici, a posle toga i miting.

– Tražićemo pad vlade Mila Đukanovića i formiranje prelazne koja će organizovati i sprovesti prve demokratske i fer izbore u Crnoj Gori – kaže, za “Novosti”, Budimir Aleksić, pravni savetnik Nove srpske demokratije, članice DF.

– Svi problemi, nacionalni i socijalni, kao i sve ono loše što je ovaj režim uspostavio mora proći čistilište.

Odluka o protestima doneta je nakon razgovora koje su sa hiljadama građana mesecima vodili timovi DF. Na pitanje da li očekuju podršku drugih opozicionih stranaka, Aleksić odgovara potvrdno.

– Tada će se iskristalisati ko je za demokratsku promenu vlasti. Očekujemo podršku nevladinog sektora, nezaposlenih, studenata, profesora, lekara, metalaca, penzionera… Svih onih koje je nedemokratski režim gurnuo u bedu i siromaštvo. Trajanje protesta biće onoliko dugo koliko režim bude ozbiljno shvatio naše zahteve. Ukoliko “okrene glavu”, imaće probleme. Stalo nam je da Crnu Goru podignemo iz pepela.

Trinaesti jul ima simboliku u crnogorskoj istoriji, posebno iz 1941, kada je narod ustao i srušio kvazidržavu stvorenu samo dan ranije pod protektoratom italijanskih okupatora.

– Ovog 13. jula došao je trenutak za novo ustajanje i to protiv režima koji baštini tekovine 12. jula 1941. i sprovodi kontinuirano strane interese protiv sopstvenog naroda. Vlast Mila Đukanovića u kavezu drži celu državu i odavno je u njoj suspendovao demokratiju.

Prelazna vlada, koja bi se formirala za godinu dana, organizovala bi parlamentarne izbore.

– Precizirali smo političke zahteve. Uz pad Đukanovićeve vlade, tražićemo izborne reforme, čišćenje biračkih spiskova, regulisanje pitanja državljanstva i prebivališta i kontrolu službe bezbednosti. Ova vlast, zahvaljujući zloupotrebama, mahinacijama i izbornim krađama se održava od 1998. Nudimo nešto novo, kako bi se na zakonom propisan način obezbedilo pravilno funkcionisanje sistema i otvorila mogućnost smene vlasti na drugačiji način od onog izvršenog daleke 1989. i AB revolucije kada su na vlast došli “mladi i lepi” presvučeni komunisti – zaključio je Budimir Aleksić.

DRŽAVA PRED BANKROTOM

U DF podsećaju da režim dugo sprovodi taktiku zavadi pa vladaj. Smatraju da je smena vlasti jedini lek “oboleloj državi”. Posle bjelaša i zelenaša, stigli su četnici i partizani, pa inforbirovci, pa ko je za Mila i Momira, Crnu Goru ili državu sa Srbijom, sada za NATO i protiv njega.

– Tome mora doći kraj. Režim opstaje na podelama, kako bi katastrofalno stanje u društvu gurnuo u stranu. Država je pred bankrotom, a javni dug dostigao rekordnih 2,4 milijarde evra! Pred nama je vruća jesen – najavio je Aleksić.

(Večernje novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *