ПРОТЕСТИ У ЦЕЛОЈ ИТАЛИЈИ

PROTESTI U CELOJ ITALIJI

2 novembra 2020

ITALIJA zbog epidemije uvodi policijski čas na celoj svojoj teritorji. Biće na snazi od 21 sat uveče do ujutro, potvrdila zamenica ministra za rad Frančeska Puljezi.

Na tome da odluku donese vlada u Rimu insistirale su vlasti italijanskih regija jer strahuju da će ta mera izazvati proteste širom zemlje.To zaziranje nije bez osnova.

Vlada Italije prethodno je zbog epidemije zatvorila pozorišta, bioskope i – sve vrste zabave. Ali, naišla je na otpor. Na protest u Rimu izašli su glumci, režiseri i zaposleni u šou-biznisu.

Protesti su izbili pre nedelju dana u italijanskim regijama u kojima je zbog koronavirusa uveden i policijski čas. Protesti su u početku bili mirni, a onda su im se priključili radikalni levičari i desničari i fudbalski navijači. Počeli su sukobi sa policijom u više italijanskih gradova, uključujući Rim, Milano, Đenovu, Palermo, Trst i Napulj.

U Italiji barovi i restorani rade skraćeno – do 18 sati. Pozorišta i bioskopi, bazeni i sportske dvorane zatvoreni su do 24. novembra. To je proteste učinilo još masovnijim i žešćim.

U Milanu je policija protiv učesnika protesta koristila i suzavac.

Predsednik Vlade Italije Đuzepe Konte izjavio je da čini sve da se izbegnu potpuni karantini. Obećao je da će firmama koji zbog ograničenja trpe gubitke šteta biti nadoknađena.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *