PROTESTI U SAD: Žestoki sukobi policije i demonstranata (VIDEO)

PROTESTI U SAD: Žestoki sukobi policije i demonstranata (VIDEO)

1 aprila 2014

SAD-u-americkom-gradu-albuquerque_4789_9462Policijska brutalnost u najvećem gradu američke savezne države Novi Meksiko, Albuquerque, izvela je juče na ulice hiljade protestanata koji su poručili kako se ovakva situacija više jednostavno ne može da toleriše.

Grad Albuquerque ima oko 550,000 stanovnika, no od 2010. policija je u oružanim napadima ubila najmanje 23 ljudi.

“Prekomerna upotreba sile” juče je kulminirala protestima protiv policijske brutalnosti, no i ti protesti su završili haotično –
– kako prenose lokalni mediji, policija je koristila suzavac, a “haos”, kako situaciju opisuje gradonačelnik, potrajao je više od 10 sati na ulicama grada.

Pripadnici interventne policije, od kojih su neki bili na konjima, sukobili su se s protestantima. Svedoci ističu kako je policija prva nasrnula na protestante. Sukobi su trajali sinoć do kasno u noć. Prema poslednjim informacijama najmanje jedna pripadnik policije je povređen. Za sada nema informacija o uhapšenima.

Povod za jučerašnji protest bilo je još jedno ubistvo od strane policije – u istočnom delu grada 16-og ovogmeseca policija je ubila jednog beskućnika.

Jučerašnji protest je započeo u popodnevnim satima, no kada se spustila noć policija je protest proglasila ilegalnim okupljanjem i tada kreću sukobi.

Tokom dana protest je bio miran, a okupljeni su uzvikivali slogane protiv policije uključujući i prepoznatljivi “je*eš policiju!”.

Protestanti su takođe pozvali na ostavke brojnih gradskih zvaničnika ističući kako policija ubija narod.

Američko ministarstvo pravosuđa ističe kako se policija u gradu nalazi pod istragom već duže od godinu dana nakon niza informacija o prekomernoj upotrebi sile.

23 mrtvih u manje od 4 godine u gradu od svega pola miliona stanovnika trebao bi biti i više nego dovoljan dokaz da je policijska brutalnost izvan kontrole u Albuquerqueu.

Protestanti su takođe pozvali na ostavke brojnih gradske zvaničnike ističući kako policija ubija narod.

Američko ministarstvo pravosuđa ističe kako se policija u gradu nalazi pod istragom već duže od godinu dana nakon niza informacija o prekomjernoj uporabi sile. 23 mrtvih u manje od 4 godine u gradu od svega pola milijuna stanovnika trebao bi biti i više nego dovoljan dokaz da je policijska brutalnost izvan kontrole u Albuquerque.

(Advance)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *