„Против диктатуре” светионицима новинарства у Србији сматра „Време”, Н1, Данас и НИН

„Protiv diktature” svetionicima novinarstva u Srbiji smatra „Vreme”, N1, Danas i NIN

5 maja 2017

NEKOLIKO desetina učesnika protesta „Protiv diktature” prošetalo je večeras od Trga Nikole Pašića do redakcije nedeljnika Vreme, a potom se zaustavilo u Knez Mihailovoj ulici gde su izrazili podršku svim slobodnim i objektivnim medijima.

Na protestu je rečeno da će građani uvek biti uz slobodne medije koji su bili uz građane.

Predstavnici redakcije Vreme izašli su kako bi zahvalili na podršci učesnicima protesta „Protiv dikature” i podelili im primere tog nedeljnika.

Učesnici protesta okupili su se posle 18 časova ispred Doma Narodne skupštine na Trgu Nikole Pašića odakle su Dečanskom ulicom prošetali do Knez Mihailove ulice.

Dečanska ulica bila je zatvorena za saobraćaj. Na čelu kolone bio je istaknut veliki transparent „Protiv diktature”, a demonstranti su duvali u pištaljke i nosili transparente „Protiv terora vlasti”, „Sloboda medija”, „Slobodno novinarstvo N1, Danas, NIN”.

Okupljeni su tokom šetnje uzvikivali „Vučiću lopove”, „Hoćemo kulturu, a ne diktaturu” i „Onesvesti se”.

Kako je najavljeno na Fejsbuk grupi preko koje je protest organizovan, demonstranti su danas želeli da izraze podršku nedeljniku „Vreme”, kao „jednom od poslednjih objektivnih medija u Srbiji”.

Pokret „Protiv diktature”“ ocenio je ranije u saopštenju da u Srbiji vlada medijski mrak i da vlast pokušava da onemogući informisanje građana o potezima u državi, ali i o potpisivanju međunarodnih dokumenta i ugovora.

„Posledice medijskog mraka su nemerljive, a ogledaju se u neinformisanosti građana o osnovnim međunarodnim dokumentima koje ova vlast podržava, poput Briselskog sporazuma i dokumenata povezanih sa njim, čije značenje i posledice nikada nisu u celosti i dovoljno jasno objašnjene državljanima Srbije”, navodi se u saopštenju koje je objavljeno pred početak protesta.

„Protiv diktature” naveo je da su novinari morali da se obraćaju povereniku za informacije od javnog značaja kako bi dobili informacije u „slučaju helikopter”.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *