Protiv pripadnika Žandarmerija podneto 58 prijava

Protiv pripadnika Žandarmerija podneto 58 prijava

27 oktobra 2013

znak-zandarmerije-velikaOd početka godine pokrenuto je 58 disciplinskih postupaka protiv pripadnika srpske Žandarmerije, piše Danas.

Od toga 36 zbog krivičnih ili prekršajnih dela koja su izvršili van službe, rečeno je Danasu u ovoj elitnoj jedinici MUP-a Srbije.

„Od tih 58 disciplinskih postupaka, 22 se odnose na kršenje radnih obaveza, a od 36 disciplinskih postupaka zbog dela učinjenih van službe devet se vodi u niškom odredu Žandarmerije. Najčešći razlozi za pokretanje disciplinskih postupaka za dela van službe su kršenje javnog reda, saobraćajni prekršaji – najčešće zbog vožnje pod uticajem alkohola, a tek na kraju različita krivična dela. Na osnovu pokrenutih disciplinskih postupaka, pet policijskih službenika udaljeno je iz službe do okončanja krivičnih postupaka protiv njih“, saopštavaju iz Žandarmerije.

U ovoj jedinici MUP-a dodaju da je protiv pripadnika niškog odreda Žandarmerije Stanka S. (31), koji je 18. oktobra uveče na okretnici u blizini aerodroma Konstantin Veliki u Nišu pucao službenim pištoljem „CZ 99“ iz svog automobila u pokretu na nepoznatu ženu Anu D. (35) samo zato što je sporije vozila, „pokrenut disciplinski postupak za tešku povredu službene dužnosti, sa predlogom za udaljenje iz službe do okončanja krivičnog postupka, jer je svojim delom grubo narušio ugled pripadnika MUP-a“.

Stanku S. je prethodno određen pritvor od 30 dana zbog sumnje da je pokušao ubistvo, a Ana D. je lakše ranjena u ruku.

Nezvanični izvori kazali su da je žandarm bio u alkoholisanom stanju i vozio preko 130 kilometra na čas.

Prema Zakonu o policiji, teška povreda službene dužnosti kažnjava se odbijanjem 30 do 50 odsto od plate najduže tri meseca, zaustavljanjem u napredovanju ili raspoređivanjem na drugo radno mesto najduže dve godine, kao i prestankom radnog odnosa.

Prema navodima Žandarmerije, i nekoliko drugih pripadnika niškog odreda, koji se od početka godine javno prozivaju za izvršenje niza teških krivičnih dela, biće „procesuirano na odgovarajući način“ ukoliko izveštaj Službe unutrašnje kontrole bude potvrdio njihovu umešanost.

Uprkos drugačijim tvrdnjama, izveštaj SUK-a o tim slučajevima još nije dostavljen Žandarmeriji, rečeno nam je. Pojedini mediji javili su ovih dana da je iz beogradske direkcije Žandarmerije već pokrenuta istraga protiv nekoliko žandarma iz Niša za koje se sumnja da su deo kriminalnih krugova, kao i protiv njihovih starešina koje ih nisu sankcionisale.

Deo medija je još početkom aprila navodio da je ova istraga SUK-a završena još krajem marta, a da je izveštaj, u kojem su i imena tadašnjeg komandanta Žandarmerije, generala Bratislava Dikića i njegovog brata Dragana, inače pripadnika niškog odreda, prosleđen tužilaštvu.

Zbog te istrage navodno su bili ugroženi životi inspektora SUK-a Ivana Petkovića i Ljubiše Puzovića i njihovog načelnika Dragana Cvetkovića, a po njenom okončanju „vrh vlasti je sprečio hapšenje Dragana Dikića“.

Bratislav Dikić je u julu smenjen sa mesta komandanta Žandarmerije i postavljen za pomoćnika direktora policije Milorada Veljovića.

„Slučaj Žandarmerija“, sa akcentom na njen niški odred, intenziviran je nakon što je 27. januara ove godine, kada je u Nišu ubijen Đorđe Stojanović (32), sin vlasnika menjačnice „Cekin“ Zvonka, koji je za eksploziju bombe ispod sinovljevog automobila optužio zelenaše, ali i neke pripadnike Žandarmerije i policije, koji se navodno bave reketiranjem, iznudama i ucenama.

Prema nezvaničnim izvorima, SUK je od septembra prošle godine istraživao da li su Dragan Dikić i još nekoliko pripadnika niške Žandarmerije obezbeđivali lokale kontroverznih biznismena i kriminalaca na jugu Srbije.

Pojedini mediji podsetili su i na sumnjive poslove pripadnika Žandarmerije van Niša, kao što su navodno planiranje likvidacija, narko-trgovina, sklanjanje dela neprijavljenog oružja iz zaplena u Sandžaku, nezakonto prisluškivanje ili zlostavljanje u službi. Dobar deo optužbi prethodno rukovodstvo Žandarmerije je demantovalo. Nijedan od ovih slučajeva nije rasvetljen i procesuiran, a rezultati saopšteni javnosti.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *