Против Трампа устало и 7 бивших шефова CIA

Против Трампа устало и 7 бивших шефова CIA

18 августа 2018

ТАЧНО шездесет бивших руководилаца америчких специјалних служби стало је на страну екс-директора CIA Џона Бренана у његовом „рату“ против актзуелног председника Сједињених Држава Доналда Трампа.

Текст са критиком Трампа, потписали су – поред Обаминог директора Националне обавештајне слубе Џејмса Клепера – и седморица бивших директора CIA – Роберт Гејтс, Вилијам Вебстер, Џордџ Тенет, Портер Гос, Мајкл Хајден, Леон Панета и Дејвид Петреус.У самом тексту се наглашава:

„Ми бивши обавештајци високог ранга принуђени смо да одреагујемо на непромишљене замерке и потезе Беле куће који су без преседана а тичу се лишавања Џона Бренана приступа тајним информацијама. Бренан је невероватно талентовани способни патриота који је цео свој живот посветио служењу народу. Инсинуације су и потпуно неутемељене оптужбе да је поступао противправно на положају директора CIA“.

Потписници су још придодали: „Сложни смо у мишљењу да председниково (Трампово) држање према Бренану, са претњом да ће слично поступити и према неким другим бившим званичницима, нема никакве везе са доступом тајним информацијама, али има са покушајем да се угуши слобода говора“.

Портпаролка Беле куће, Сара Сандерс, претходно је објавила да је Трамп Бренана лишио доступа државним тајнама да би било спречено `цурење` таквих информацијаи  података.

Истовремено је открила да Трамп разматра могућност да доступа поверљивим информацијама лиши и бившег шефа CIA Мајкла Хејдена, смењеног шефа FBI Џејмса Комија екс-директора Националне обавештајне службе Џејмса Клепера.

Бренан је био на челу главне америчке шпијунске мреже од 2013-те до  2017-те, а пре тога је био саветник Барака Обаме за тероризам.

ПОБЕДА ТРАМПА

Функцију је напустио 20. јануара прошле године – тачно на дан Трампове председничке инаугурације. Отада је један од његових најжешћих критичара. Међутим, уме и он да подвије реп.

Управо је изјавио да његову недавну оптужбу да је Трамп за време недавних преговора са Владимиром Путином у Хелсинкију „извршио велеиздају“ не треба буквално схатати.

„Нисам то мислио буквално. Нисам хтео да кажем да је извршио велеиздају. Само се употребио такав израз. Бежећи од улоге Русије у време наших председничких избора 2016-те – он чини лошу услугу и америчкој обавештајној заједници и народу САД. Имао је прилику да пред целим светом каже да је руског мешања било и да се више не сме поновити и да ће Русија – ако поново покуша – платити за то. Само због овога сам и оценио да његово држање није било ништа друго него издаја“.

Ово му је било мало, па је пре неки дан поново устврдио да је Трамп био у „завери са Русијом“.

Бренанов проблем је – али не само његов – што су комитети за обавештајна питања и представничког дома и Сената признали да не постоје никакви дфокази да је Трамп био у ма каквој завери са Русијом.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u