Против Трампа устало и 7 бивших шефова CIA

Protiv Trampa ustalo i 7 bivših šefova CIA

18 avgusta 2018

TAČNO šezdeset bivših rukovodilaca američkih specijalnih službi stalo je na stranu eks-direktora CIA Džona Brenana u njegovom „ratu“ protiv aktzuelnog predsednika Sjedinjenih Država Donalda Trampa.

Tekst sa kritikom Trampa, potpisali su – pored Obaminog direktora Nacionalne obaveštajne slube Džejmsa Klepera – i sedmorica bivših direktora CIA – Robert Gejts, Vilijam Vebster, Džorddž Tenet, Porter Gos, Majkl Hajden, Leon Paneta i Dejvid Petreus.U samom tekstu se naglašava:

„Mi bivši obaveštajci visokog ranga prinuđeni smo da odreagujemo na nepromišljene zamerke i poteze Bele kuće koji su bez presedana a tiču se lišavanja Džona Brenana pristupa tajnim informacijama. Brenan je neverovatno talentovani sposobni patriota koji je ceo svoj život posvetio služenju narodu. Insinuacije su i potpuno neutemeljene optužbe da je postupao protivpravno na položaju direktora CIA“.

Potpisnici su još pridodali: „Složni smo u mišljenju da predsednikovo (Trampovo) držanje prema Brenanu, sa pretnjom da će slično postupiti i prema nekim drugim bivšim zvaničnicima, nema nikakve veze sa dostupom tajnim informacijama, ali ima sa pokušajem da se uguši sloboda govora“.

Portparolka Bele kuće, Sara Sanders, prethodno je objavila da je Tramp Brenana lišio dostupa državnim tajnama da bi bilo sprečeno `curenje` takvih informacijai  podataka.

Istovremeno je otkrila da Tramp razmatra mogućnost da dostupa poverljivim informacijama liši i bivšeg šefa CIA Majkla Hejdena, smenjenog šefa FBI Džejmsa Komija eks-direktora Nacionalne obaveštajne službe Džejmsa Klepera.

Brenan je bio na čelu glavne američke špijunske mreže od 2013-te do  2017-te, a pre toga je bio savetnik Baraka Obame za terorizam.

POBEDA TRAMPA

Funkciju je napustio 20. januara prošle godine – tačno na dan Trampove predsedničke inauguracije. Otada je jedan od njegovih najžešćih kritičara. Međutim, ume i on da podvije rep.

Upravo je izjavio da njegovu nedavnu optužbu da je Tramp za vreme nedavnih pregovora sa Vladimirom Putinom u Helsinkiju „izvršio veleizdaju“ ne treba bukvalno shatati.

„Nisam to mislio bukvalno. Nisam hteo da kažem da je izvršio veleizdaju. Samo se upotrebio takav izraz. Bežeći od uloge Rusije u vreme naših predsedničkih izbora 2016-te – on čini lošu uslugu i američkoj obaveštajnoj zajednici i narodu SAD. Imao je priliku da pred celim svetom kaže da je ruskog mešanja bilo i da se više ne sme ponoviti i da će Rusija – ako ponovo pokuša – platiti za to. Samo zbog ovoga sam i ocenio da njegovo držanje nije bilo ništa drugo nego izdaja“.

Ovo mu je bilo malo, pa je pre neki dan ponovo ustvrdio da je Tramp bio u „zaveri sa Rusijom“.

Brenanov problem je – ali ne samo njegov – što su komiteti za obaveštajna pitanja i predstavničkog doma i Senata priznali da ne postoje nikakvi dfokazi da je Tramp bio u ma kakvoj zaveri sa Rusijom.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *