ПРОУСТАШКИ ЛОБИ У БЕОГРАДУ: Ево како размишљају и функционишу!

ПРОУСТАШКИ ЛОБИ У БЕОГРАДУ: Ево како размишљају и функционишу!

25 августа 2020

„Грађански“ Београд и ове године обележио је Олују на уобичајено сраман начин. Реч је о медијском затрпавању Олује – те кључне деонице хрватског геноцида (12). То завртање, како сам описао лане, има шест тачака:

 1. Прећуткивање (о Сребреници из свег гласа, о Олуји ни словца);
 2. Крив је српски национализам („Милошевић је први почео“, „Крајишници протерали Хрвате“);
 3. Туђман и Милошевић све договорили („Слоба хтео Крајишнике да насели на Косово“);
 4. Олуја није геноцид већ, евентуално, етничко чишћење (али „договорено“, значи, некако полу-добровољно, у крајњем – ником ништа, појео вук магарца);
 5. А и Србијанци су испали мућак („продавали воду за 5 марака“, „ТВ БГ1 пуштао Весну Змијанац“, „нико да изађе на улицу“);
 6. Ко нам је крив што смо растурили онакву земљу, срећом, мој Београд је свет, наша дивна YU-оаза.

Неки од селебритија, у међувремену, само су променили позицију, али звук овог шестогласног грактања остао је једнако заглушан.

Срђан Драгојевић је, рецимо, с позиције бр. 1 („шта то беше Олуја?“), прешао на позицију бр. 2: „Ако желимо да причамо о злочинима хр. војске у Олуји, морамо претходно да причамо о прогону Хрвата из Крајине“.

Једини проблем овакве релативизације јесте што уводи правило да се један прогон оправдава претходним.

Онда се и прогон Хрвата из Крајине, ваљда, може оправдати претходним прогоном Срба из Загреба или Задра? („Задарска кристална ноћ“, „Откос“, „Оркан“, „Пакрачка пољана“/ „породица Зец“…).

Плус што се прогоном Срба из 1995, онда, може оправдати и сваки следећи реваншизам – када се буде враћала, рецимо, наша застава на книнску тврђаву.

Ето колика је памет београдских селебрити-мудраца.

Али, доследност и кохерентност никада нису становали у тим главама. Зато код њих у исто време важи:

 1. Свако помињање Братунца је релативизација Сребренице („Смешни сте с тим вашим `а шта су они нама радили`, ахаха… Фашисти!“); али, истовремено је на снази и:
 2. Ко хоће о Олуји мора прво о Шкабрњи („А шта смо ми њима радили претходно, то заборављате? Фашисти!“).

Они су, разуме се, у стању да ову двомисао варирају до сутра – а да не примете ама баш никакву противречност:

 1. Бомбардовали смо Сарајево из чиста мира, одвратно!“;
 2. Не мислите ваљда да нас је НАТО бомбардовао из чиста мира, а-ха-ха!“

То је типични „другосрбијански стечени рефлекс посипања пепелом по глави“, што рече Ламброс. Срби су криви и кад су злочинци, и кад су жртве. Кад је Сребреница, ми криви. Кад је Олуја, опет ми криви.

И наравно, наново се истакла комесарка Србљановић. Она је позната по конфабулацијама, попут оне о плавокосом дечаку, са снимка из Сребренице, којег генерал Младић милује по глави, е да би дететова лобања, затим, била пронађена тек стотинак метара подаље… Ју-ју-страшно, одвратни Срби, патет-патет, шмрк-шмрк…

А када је „плавокоси дечак“ нађен жив и здрав – ено га у Прохићима код Сребренице, наша списатељица само је презриво одмахнула руком и рекла: „Па шта, то је могао бити и он.“

Овога пута, пак, Србљановићева је у Блицу исфантазирала да је твит Владимира Ђукановића („Свима вама који сунчате задњице по Хрватској желим разлупан ауто“) – јер, вели књижевница, управо „таква мржња инспирише и на конкретне кораке“ – довео до тога да су „бахати дивљаци у Хрватској колима јурили и претили Милану Антонијевићу, само зато што су му видели београдске табле. Послушала будала будалу“, објашњава она.

Човек би помислио да наша суочарка има наднаравне спознајне моћи којима је утврдила да је управо Ђукановићев твит био окидач који је довео до јурњаве за Антонијевићем.

Невоља је, међутим, у томе што је инцидент с Антонијевићем био два дана пре Ђукиног твита (инцидент: 4. 8, твит: 6. 8).

Ионако је било тешко поверовати да су двојица хрватских билмеза прочитала Ђукин твит, села у ауто и појурила Антонијевића. Али, што је још боље, Биљана од нас заправо очекује да поверујемо да су ове добричине антиципирале шта ће за два дана да напише Ђука, да су због тога прокључале и решиле да се освете првом Србину на ког налете.

„Па шта, то је могло бити и због тога“, вероватно ће одговорити књижевница. „Ионако је веза прво узрок онда последица прецењена“. А и по тачки 14. грађанистичког катехизиса: „свуда има будала“.

То ме подсетило на чувену тврдњу НВО громаде, Драгана Поповића, да је „ЈНА у нападу на Вуковар ангажовала 1600 тенкова, да би сравнила са земљом град који је бранило 1800 људи. Срамније ратне операције свет није видео!“.

Драган Поповић (Извор: SEEbiz)

Када му је скренута пажња да цела „велика” ЈНА, са свим својим трофејним возилима, није имала толико тенкова, Поповић је хладнокрвно рекао: „Омашио сам број тенкова, крив сам, али то није ни била поента мог твита.“

Него шта је била? Да се шака јуначких Хрвата борила с лавином зликовачких српских тенкова? И да уместо споменика Стефану Немањи, за који Поповић лично обећава да ће „кад падне власт вала да лети у ваздух“, има да се подигне споменик Незнаном Хрвату?

Заправо, ма колико покушавали да третирате озбиљно когнитивне процесе у Србљановићкиној или Поповићевој глави, на крају ипак морате да признате да су они тек негде на нивоу четворогодишњег деришта: стакато алогични, крешендо хировити, препуни најфантастичнијих измишљотина, и са готово потпуно разоружавајућим непознавањем стварности…

Безнадежно.

* * *

Оно што је, међутим, било приметно ове године, јесте ескалација мита о З4. Били смо запљуснути разним, иначе потпуно произвољним, „сматрањима“ о З4 као наводном спасу од Олује – почев од Златка Црногорца од подгрејаног Вука Драшковића.

Извор: Данас

Чак је и Ђиласова Странка слободе и правде (ССП) – која има амбицију да буде главна опозициона партија, па се стога има озбиљно схватити – нашла за сходно да оснажи ову глупу и штетну митоманију.

„Власт коју су водили Милошевић, Шешељ и Мира Марковић, а чији главни јуришници су били Вучић и Дачић“, објавио је ССП, „голом силом је натерала Србе у Хрватској да одбију план `З4`, који је, уз гаранције међународне заједнице, Србима у Хрватској давао највиши могући степен аутономије, укључујући заставу, грб и валуту. Под притиском Вучића и Дачића, а под патронатом њихових политичких очева Милошевића и Шешеља, тадашњи политички представници Срба у Хрватској су мировни план одбили. Потом је уследила војна акција Олуја.“

Готово ништа у ових пар реченица није тачно, и оне се могу третирати тек као још један допринос доминантној грађанистичкој култури лупетања. Задржаћу се овде само на основној тези да је З4 давао Крајини државу у држави и био наводни спас од Олује.

Прво, понуђени текст био је тек платформа за преговоре – никакав коначни споразум. Важно је разумети да је текст садржао максимум права за Србе, максимум који је током преговора био планиран – значи, планиран (!) – да се што више умањи.

То јасно истиче чак и руски амбасадор у Хрватској (1992-1996) Л. В. Керестеџијанц, иначе члан З4: „Разговарали смо о томе (у З4 – С. А.) како ћемо након српског пристанка одмах почети радити на томе да полако неке ствари ‘одузимамо Србима и дајемо Хрватима‘“.

Први члан плана З4

Исто налазимо и код Немца Г. Х. Аренса, који је био амбасадор ЕУ у Загребу и члан З4 (овде 158-159).

Преговарање о овом плану можда је требало прихватити из тактичких разлога, да би се добило на времену – мада је Небојша Вуковић одлично показао да време уопште није радило за Крајину, напротив.

Али, у преговорима не само да се не би добило ништа више од онога што је понуђено. Заправо, имајући у виду поменуте интенције мини-контакт групе З4, могло се добити само мање. При томе, оно што је у почетном тексту З4 понуђено било је, у односу на стање на терену – катастрофа.

И сад као друго: свако ко погледа мапу Крајине предвиђену планом З4 одмах ће схватити да, у том тренутку – а реч је о 30. јануару 1995. – ниједан српски политичар то није могао да прихвати као решење.

 1. територија Крајине, по З4, обухватала је тек трећину актуелне територије Републике Српске Крајине;
 2. реч је о 11 мање развијенијих општина РСК (Книн, Бенковац, Обровац, Лапац, Грачац, Кореница, Војнић, Вргин Мост, Глина, Костајница и Двор на Уни); у њима је од 581.000 Срба у Хр. (по попису 1991), живело тек 155.000 Срба;
 3. Целокупну Западну Славонију, као и општине Петриња, Слуњ, Дрниш, уз делове општина Госпић, Оточац, Огулин, Дуга Реса, Карловац, Сисак и Новска – дакле, плус половина територије РСК изван Западне и Источне Славоније – требало је одмах предати хрватској војсци;
 4. Источна Славонија, Барања и Западни Срем били би предати Хрватима у наредне две године;
 5. чак и тако окљаштена Крајина, била би састављена из две раздвојене области; пошто општина Слуњ није ушла у састав Крајине, РСК је пресечена на два дела, у две енклаве; „држава у држави без територијалне целовитости и линије комуникације и није држава“;

Извор: Спутњик

Прихватање овог плана, наравно, био би сигнал свим Србима у РСК изван те две енклаве да почну да пакују кофере и упале тракторе. Чекати јуначку хрватску војску? Побегли би главом без обзира.

Нама је данас лако рећи „боље ишта него ништа“ – јер, знамо исходе Бљеска и Олује. Али, тог 30. јануара 1995. прихватање З4 значило је предавање две трећине територије РСК и њиховог становништва смртном непријатељу. Који би се српски политичар на то усудио?

Јер, да је Милошевић, рецимо, 30. јануара 1995. пристао на З4 и да је тај план спроведен без икаквих умањења српских права (а што је, како смо видели, намеравано), до дан данас би био проклињан као неко ко је Хрватима на тањиру предао две трећине Крајине.

Сумњам и да би сами Крајишници – мислим на народ – у том тренутку прихватили З4. Њима би се, најпре, морало објаснити да ће, у супротном, Хрвати извршити агресију с вишеструко надмоћним снагама, а све уз помоћ САД. Морало би им се рећи и то да су изгледи на успешан отпор, против такве војне силе, минимални.

Нисам сигуран да би их и то убедило. А како с таквом самопоражавајућом пропагандом, након тога, преговарати и ценкати се с Хрватима? Или водити одбрамбени рат?

Једина алтернативна стратегија за Милошевића, која се не би завршила потпуним губитком Крајине, била је – улазак у рат. Војска Републике Српске могла је да притекне у помоћ војсци РСК, а Србија да с тенковима форсира Дунав, те да од Вуковара, преко Осијека, крене ка Загребу.

Не верујем да би се то особито допало данашњој, као и ондашњој, Другој Србији. Јер, нема сумње да би се на то умешале САД (НАТО) – бомбардујући српске тенковске колоне.

Али, с таквим развојем догађаја, у неком тренутку, морало би доћи до примирја и преговора. У том случају, Српска Крајина вероватно не би била тек тако ликвидирана („пала шап`том“).

Међутим, шта је Милошевић имао у Београду? Док је у Загребу на делу била пуна националистичка мобилизација – с општим консенсусом да се „побуњени Срби“, као „реметилачки чимбеник“, имају на сваки начин неутралисати, укључујући и војно, у Београду су мамице из касарни изводиле синчиће, а улицама је кружио камион из чијих звучника је одјекивало: „не рачунајте на нас“, „мир брате мир“ и „римтутитуки“ („anagram for turim ti kitu, transI put my dick in you“).

Милошевићу се може свашта приговорити. Али, две потпуно промашене оптужбе „грађанске Србије“ – које се већ четврт века, почетком сваког августа, папагајски рециклирају – јесу: 1. није прихватио З4; и 2. договорио се с Туђманом за „Олују“.

Прво је, као што сам показао, бесмислено; а друго је апсолутно недоказано – никада нисам видео ниједан једини доказ – и зато, методолошки, у рангу урбаног мита (в. овде 168-169).

Те општеместашке фантазме друге Србије утолико су лицемерније што је њу, као што знамо, одувек било брига за Србе у Крајини, за Србе у Бих, за Србе на Косову – заправо, за било кога другог ко није она сама и њена сопствена доња позадина.

И после свега, њени инфлуенсери данас се бесрамно хвале – од Ивана Ивановића до Срђана Драгојевића (уз усхићено терцирање Антонеле Рихе), да су осолили ту исту позадину у „хрватском мору“ – баш на дан прославе „Олује“.

Наравно, свако има право да летује где хоће. Али, само корисни српски идиоти хрватског Пројекта 3/3 не осећају нелагоду када се хвале да су се 4. или 5. коловоза купали на Мљету или у Ровињу – a да им „ништа није било“.

Прошле године сам написао да је то „нормализација етничког чишћења извршеног у Олуји“, која је за Пројекат 3/3 од изузетне важности – управо зато што долази од номиналних сународника жртава.

Ове године, пак, то је још прецизније изразио Миодраг Зарковић: „Летовање у Хрватској питање је пристојности и људскости. Пристојни људи не летују по гробљима, стратиштима и конц-логорима. Хвалити се проводом на хрватском приморју суштински је једнако безосећајно као и правити селфи на сахрани“.

* * *

Када је Милан Брдар пре десетак година изрекао да „постоји проусташки београдски лоби“ (овде 321), та оцена је, тада, изгледала помало претерана.

Милан Брдар (Извор: Снимак екрана/Јутјуб)

Данас, међутим, видимо систематски рад на релативизацији хрватског геноцида („Покоља“) – што је у пуној симфонији с неоусташтвом у Хрватској, а све с филантропским позивањем на регионално помирење.

Та релативизација врши се на седам начина:

 1. тако што се ревизионистички минимизира број убијених у Јасеновцу и, уопште, у НДХ (в. овде или овде);
 2. тако што се изједначавају геноцидна НДХ и Србија под војном управом Немачке (Бранка „Београд-измислио-гасну-комору“ Прпа: „`Иако се зна ко је био Павелић и шта је радио`, исто су радили и `разни ликови у српској историји` – `не води се рачуна о концентрационим логорима које је Недић стварао и сервисирао`“; ово је потпуна неистина, јер у окупираној Србији [1941-1944] нису постојали логори које су држали Срби, а у којима су истребљивани Хрвати, Јевреји или Роми, е да би се могла направити било каква паралела с Јасеновцем и НДХ – С. А.);
 3. Јесу нас Хрвати истребљивали, али и ми смо друге, а и међу собом смо се немилице таманили (Басара; Јасеновац и Покољ овде се релативизују изједначавањем садистичког геноцида над стотинама хиљада жена и деце, с војничким стрељањем неколико хиљада заробљеника – што је свакако злочин, али: то није исто! С. А.);
 4. Срби побијени у Бљеску и Олуји колатерална су штета легитимне војне акције (Александар Секуловић: „Без обзира да ли је страдалих српских цивила [у Олуји – С. А.] било 116, 681 или 1205, то је у сваком случају жалосна чињеница, али не и злочин; та чињеница је последица [претходног српског – С. А.] злочина, а одговорност за страдање цивила пада на онога ко је започео рат“; овде 19).
 5. У Београду може улица Елвиса Прислија, али не и Благоја Јововића („чиме нас је задужио?“; „слављење освете и насиља“, „јака ствар, убио Павелића – тада већ неважног старца“);
 6. О Јасеновцу и НДХ пожељно је да се говори једино у кључу „историје људског зла“ и „наратива о добрим људима у злим временима“; о дубоко укорењеној старчевићевској политичкој култури, о плебисцитарној подршци Хрвата НДХ (бар до 1943), о општенародним прославама погрома и изгона Срба у Олуји и Бљеску, као и о данашњем довршавању Плана 3/3 – уз општи консенсус Хрвата – не сме бити ни речи („подгревање српског национализма“).
 7. Када се каже да су за Јасеновац „криви Карађорђевићи“, а да је извршење правде над Павелићем „слављење крвне освете (од стране – С. А.) убице и насилника“ то је права „критичка историографија“; насупрот томе, свака критика оваквих релативизација усташких злочина није ништа друго до „прогон“ и „линч“.

Извор: Крокодил.рс

Но, да погледамо и какво нам се то „помирење“, ових дана, нуди из Загреба – због ког нам је нужан толики степен самопорицања и снисходљивости пред злочинцима?

Коментатор Јутарњег листа, пошто је похвалио претходну Туђманову „помирбу кћери и синова усташа и партизана“, хвали и Пленковићеву намеру да „проведе помирбу Хрвата и хрватских Срба“, а с циљем да, пазите сад – „дјеца агресорског народа не би носила кривњу својих предака“ (?!).

Такође, коментатор портала Index.hr, у наизглед „помиридбеном“ чланку „Што си радио у рату, тата?“, има читав одељак чији је наслов: „Србији се не може и не смије вјеровати“ – све дотле док се Србија искрено не покаје због „агресије на Хрватску“ (?!).

Хрватски коментатор Пешчаника нада се да ћемо „коначно живјети као сав нормалан свијет“, а његова визија нашег помирења је да се „догоди папинска посјета Београду, а папа том приликом, скупа с вјерским поглаварима, моли за све жртве и за помирење вјера и народа у Јасеновцу, у Вуковару, надајмо се и у Сребреници“ (јер, Јасеновац, Сребреница и Вуковар су, је л` тако, једно те исто – С. А.).

У складу, ваљда, с оваквим визијама „помирбе“ из Загреба, и београдски релативизатори и историјски ревизионисти коначно су се „аутовали“ и „изашли из ормана“. То поздрављам – барем сада знамо на чему смо.

Слободан Антонић (Фото: Соња Ракочевић)

Коначно нам је ваљда јасно да се од нас очекује, осим споменика Незнаном Хрвату, и минут ћутања за погинуле хрватске бранитеље на почетку сваке школске приредбе, да сваки политички текст у новинама има да почне осудом великосрпске агресије на Хрватску, те да се годишњица Олује прославља на Калемегданској тврђави, одакле ће се усхићено посматрати како чланови АКУД „Лола“ плутају Савом држећи се за руке, тако да њиховим телима буде исписано: „Браво, сусједи“!

И ја сам пре десет година мислио да Брдар претерује. Али, зар у свем овом београдском НДХ 2.0 лудилу нема система?

(Стање ствари / Слободан Антонић)

KOMENTARI36 коментара

 1. Ivan Grozni says:

  Nemojte se zanositi . I medju proteranima ima onih koji, i danas, vise vole Шиму него Симу.

  • padre says:

   Kakve to veze ima sa bilo čime?Ima među njima svakakvih, možda čak i takvih kaošto si ti!Ili si ti, pošto nisi bio proteran, dobar?

   • Slobodanka says:

    To je tačno što je Ivan Grozni napisao. Kod takvih glatko prolazi da je plan z-4 bio dobro rešenje, ali ga nije dozvolio Miloševič, da je Milošević izdao Krajinu i da su se o tome dogovorili Milošević i Tudjman, itd. Zatim tvrde da je zbog izdaje RSK pravda da i Srbija izgubi KIM. Još mi podignu prst i kažu kako oni zaslužuju ovde u Srbiji puno poštovanje. I da je red da sad svi idemo u EU, pa onda razvezu priču o Šengenu kako je to super. Inače ima super auto, ima i rešeno stambeno pitanje i dobro zaposlenje, ali ne bi imao za gorivo za vožnju po celoj EU. Iz razgovora shvatim da je preda mnom stvorenje ( ne mogu da napišem čovek) koje nije ni učestvovalo u odbrani RSK mada tamo ima roditeljsku kuću, a onda jasno da od takvih ne treba ni očekivati da brane Srbiju, a ni Republiku Srpsku. Pred kraj razgovora pitala sam ga da li shvata da put Srbije u EU znači da će nestati Republika Srpska. Čemu borba, poginuli i patnje tog dela srpskog naroda, ako se njemu dupe diglo da idu u EU. Hoće li 1 milion Srba iz Srpske sutra biti izbeglice u Srbiji zbog našeg EU puta. Odgovor je bio dvaput brzo: "Ništa ja tom ne mogu. Ništa ja tom ne mogu." Znači saglasan je i sa nestankom Republike Srpske.

    • RASPUCHIN says:

     Ја ћу Вам повјеровати да је све то тако како сте написали али да Ви онда објасните читавом нашем народу шта се то десило са РСК? Тј. , ко је издао и предао или продао РСК? Једино Вас молим да будете опрезни са одговором јер Вам питање поставља неко ко је учествовао у неким од догађања од прије рата и неко ко је прилично добро упознат са дометима издаје а и учествовао у рату као припадник ВРС а да баш никакве породичне везе нисам имао са Р. Српском.

     • Jovan says:

      Krajinu su izdali bas ovi sto su ma slikama, M. Mladenovic koji je govorio da nije Srbin i da voli Dubrovnik, Sarajevo, Hrvatsku i BiH, a drzao koncerte u BG zajedno sa slicnim muzikantima protiv Srbije i Milosevica. Izdao je Draskovic koji je produk DB i misli kako mu drugi(zapad) kaze. Izdajica je i taj S. Dragojevic plagijator, jer mu je valja proradio katolicko-bratski gen Olivera Dragojevica(poreklom srb). Izdali su svi oni kojima su € & $ jedina mera srpstva i tako prelaze na strani Hrvata i tako postaju "kulturna katolicka gospoda" i beze od siromasnih, zaostalih, primitivnih Srba( kako nas PERMANENTNO dvesta godina tretiraju Englezi, Vatikan, Shvabe). Oni su normalan produkt 100 godina (od 1918.) vladavine ustasa u BG, tako da taj proces unijacenja srba nije jos zavrsen, "dapace", tek je na pola puta. Izdaja nije zavrsena.

      • RASPUCHIN says:

       Надам се да сте прочитали моје коментаре? Ово сам написао јер се народу причају бајке. Да , Младеновић је син високог официра ЈНА а мајка му је била 'рватица па је , ваљда , због тога пљувао Србе због наводног гранатирања Дубровника. Опште је познато да је све у вези Дубровника било добро изрежирано и за то постоје докази. Све се то не би могло одратити без оних које сте Ви навели али и многих других који су радили против нашег народа а још увјек раде и то у сред Србије.

    • Lelek Baja says:

     Srbijanci su genocidan narod. Prosto je tako. Prema drugima i sebi samima.

  • Istina says:

   Mi znamo Ko su ustase ali vi, vi im se uvlacite u dupe za deset dana na moru.

  • Jovan says:

   Svuda ima Srba autosovinista. Bitan je ovaj tekst S. Antonica, a on nije bilo ko, a 100% je tacna analiza! I drago mi je sto ja godinama unazad pisem doslovce isto, a razne cepanice drugosrbijanske i nato placene budale me napadaju, cak mi traze slovne greske da bi dokazali da sam neobrazovan i ne znam znanje koje oni znaju!?? U stilu onog idiota da da je na Vukovar islo 1800 tenkova, ili doslednog lupetanja Srbljanovicke, a svi mi koji ne mislimo kao oni smo primitivni, neobrazovani i glupi, necivilizovani,...

 2. milorad3 says:

  Znate, ti utaški privesci u beogradu će prestati da pljuju i seru po nama svima kada im oba aparata za takvo delovaje budu potpuno i nepovratno RAZVALJENI.TO JE JEDINI LEK za njih i za one koji ih plaćaju i puckaju da to rade.Mi nemamo nikakvog drugog izbora sa tom organizacijom, sem borba do kraja, nemožemo čak ni da se predamo opet bi nas pobili sve.Posle onoga što su nam uradili i što se SPREMAJU da urade, a ova bratija u beogradu i njihovo neprestano delovanje je DOKAZ da oni imaju DALJE planove povodom nas srba, mi realno nemamo drugog izbora sem da ih suzbijamo kao zlo seme gde god ih nagazimo u našoj okolini.Imaju rezervat i ako izvire iz tog rezervata UDRI a ove koji su ovde ISTO TAKO, jer nemaju dozvolu čuvara zološkog vrta da budu van kaveza.ZVERIMA je mesto u KAVEZU ili u prirodnom REZERVATU a ne medju ljudima na ulici višemilionskog grada a klevete laži podmetanja i otvorena vredjanja su po zakonu kažnjivo delo.E pa dokle god oni mogu NEKAŽNJENO da to rade a ZA KAJ PA NE,ćujte to je tisućljećna kultura konc logora i krvavih mantija i treba je širiti..ne dećki?

 3. Gagi says:

  Dobro, sve smo ovo znali i ranije. Gde je tu drzava i svi ovi drzavni namesnici koji su debelo placeni da o ovim drzavnim stvarima brinu. Ili tu mozda ima nekih cudnih propusta.

  • За Србију says:

   Titoističko-ustaška okupacija i dalje na delu. Ustaštvo se branilo i brani iz Beograda. Nema tu propusta.

 4. Mis says:

  jugoslaviju su srusili oni koji su je i stvarali a tosu crvene ustase udbasi srpski i titinii rodoljubi hrvati,,, jugosloveni su iz beograda pobili i proterali hrvatske civile srpske nacijonalnosti. sa laznim cetnikom vojvodom seseljom crvenim udbasem hrvatske nacijonalnosti........ srbi su vise nastradali u jugoslaviji nego pod turskom sto su bili 500 godina

 5. Komsija iz daleka says:

  Kao i uvek, briljantna analiza S. Antonica. No, problem su ne samo proustaski lobi u Beogradu, oni su komicni i malog dometa, vec drzava Srbija koja bez ikakvog nacionalog programa baulja izmedju praznog anacionalnog zaklinjanja "Evropa nema alternative" i kukavickog "nemesanja u druge drzave" (Montenegro, BiH).

  • RASPUCHIN says:

   У праву сте што се тиче оцјене текста али јако , јако гријешите са тезом да је проусташки лоби у Београду "комичан и малог домета". И не ради тај лоби само у Београду него и у Бањој Луци а и Новом Саду , да не набрајам друге градове а било би их још прилично. Добро је да је господин Антонијевић почео јер је ово најпрецизнија анализа фамозног "З-4" до сада. Предлажем му да се осврне на саме почетке свега (бар , за сада , од 1989.г.) јер би потпуно разбио све ове лажи.

 6. deda mraz says:

  Ama manite se vise branjenja tog ustasko komunistickog sljama iz Beograda koji je priznao ustasku hrvatsku 1996 godine posle progona Srba iz ustasije.Ko je vodio i gurao Srbe u propast i u ime Srba radio zlocine pa braco moja draga to su vam komunisticki sljam bezbozni iz c.gore milosevic i djukanovic,a i karadjic crnogorac koji je omogucio ustasama da se popnu na Dinaru iz R.Srpske i tako opkole Srbe u Krajini i onemoguce im da se mogu braniti i naravno komunisticki salonski cetnici vuk draskovic,seselj i ovaj sto je sad predsenik,a da ne govorim o toj usranoj opoziciji koju su ti isti crveni banditi formirali i drze je pod kontrolom do dana danasnjega.Znaci draga moja braco Srbi jos uvek su nam na vlasti i vlast i opzicija koji su priznali ustasku drzavu posle genocida nad Srbima.

  • RASPUCHIN says:

   Без примисли да браним Караџића , није ли суд у Хагу пресудио да Караџић : "није имао ефективну контролу над ВРС"??? Узгред , био сам припадник ВРС управо на западно-крајишком бојишту а прогнаник сам из "лијепе њине" и вучем "тисућљетно" поријекло из РСК. Ако је истинита тврдња суда , ко је био тај ко је контролисао ВРС?

   • Jovan says:

    Ako je verovati B. Plavsic, Karadzic i Krajisnik su bili glavni trgovci i miloner tokom rata i da je Krajisnik intimus sa Izetbegovicem bio. A da je Mladic cist sto se love, a i ostalog tice. Hagu ne verujem ni slovo.

    • RASPUCHIN says:

     Јоване , морате знати да је Младић био један и да су му многи радили иза леђа. Ово што сам навео о Караџићу је чињеница и једино што вјерујем Хагу. Опште је познато да је у ВРС био велики раскол а био сам у ВРС и понешто знам о томе. Ајде мало потражите чланке о отварању ауто-пута "Братство и јединство" за шверцере нафте и дувана тамо негдје у другој половини 1994.г.. Зар мислите да би се све то могло одиграти без ЈНА? Када кажем ЈНА , мислим на сав официрски кадар СВК , ВРС и ВЈ.

     • Jovan says:

      Da, generali JNA, DB, i policije. Oni su radili po instrukcijama cije, mije, ... Plus bulumenta onih koje je Milosevic smenio od dolaska na vlast, komunjare koji sami sebe zovu "demokrate".

  • uddu says:

   Tako je,Deda Mraze,žalosno je što je tako ,ali jeste tako.Izabrao si prava imena za sve te gadove:Komunistički šljam bezbožni iz CG i komunistički salonski četnici.

 7. deda mraz says:

  Nas komunisticki sljam zajedno sa milosevicem i ovim ostalim smradovima se nikada nije odrekao drezdena i te komunisticke partije koja nam je 1928 god. u drezdenu skrojila kapu i jos uvek nam je kroje po tom principu i to samo za naivne moze biti slucajno.Braco moja ti bedni hrvati u ovoj prici nisu toliko bitni koliko je nas preobuceni ustasko-komunisticki sljam bitan i opasan jer bez njih ti bedni primitivci iz ndh ne bi mogli nista uraditi.

  • Jovan says:

   Taj komunisticko-izdajnicki sljam na koji ti mislis je onaj sto ga Milosevic skinuo 80-ih, a oni se uz pomoc nato bombe i $ vratili 5.oktobra 2000. Sto se tice Drezdena, i to je zabluda i namerno forsirana prica; program cepanja SRPSKOG NARODA od Trsta do Soluna, stvaranje laznih nacija, poceo je pre 200 godina od strane Vatikana i Shvaba(austro-ugarske). I jos da znas glavni u komunistickoj internacionali su bili Shvabe, zato je Drezden bio osveta za njihov poraz i gubljenje carstva. Kom. pokret je bio samo sredstvo za nastavak istog cilja KOJI TRAJE I DANAS. Samo se menjaju pokreti, sto su bili tad komunisti- danas su demokrate!

 8. sasulja says:

  Pa mater vam ustasku .ebem,pa jel nije franjo ustasa rekao da rata nebi bilo da ga hrvati nisu hteli.Nad Srbima ste izvrsili genocid,i tu nema diskusije a Srebrenicu su organizovali alija i klinton,dok je srpski general Ratko Mladic,ne naletevsi na nihovu zamku,herojski i patriotski,evakuisao muslimanske zene,decu,stare i nemocne,kao sto ratna pravila i nalazu.Sigurno nije ucinio genocid,kao sto su hrvati ucinili nad Srbima ,pobili sve zivo,stare i nemocne,zene decu,cak ni zivotinje nisu postedeli.I sad hocete da Srbe prikazete kao genocidne.Milosevic je pogresio samo u jednom,sto nije dozvolijo Seselju da protera sve hrvate,ne samo iz Vojvodine,nego iz cele Srbije.Bice prilike za to rat, jos nije zavrsen.

 9. deda mraz says:

  Sve ustaske zlocine je nas komunisticki sljam relativizirao i zataskavao i glupi bezbozni komunisticki srbi iz hrvatske,cg i bosne su svojim ocima vidjeli sta su te ustaske zivotinje radile sa Srbima i koja zverstva su napravili i opet su ih nagradili i dali im drzavu bez autonomije za Srbe i njihove zastite,a Srbiju su raskomadali jer to im je glavni cilj bio i zakljucak iz drezdena da uniste Srbe i Srbiju i naravno siptarima da se prikljuce albaniji i ovaj sadasnji omladinac iz bugojna to maestralno radi i sve im daje i samo je pitanje kada ce ovaj sljam stati i kada im je dosta da nas unistavaju.Ja licno mislim da im je sad glavni cilj unistiti Srpsku crkvu na Kosovu,Hrvatskoj i Bosni i posle cej nas zatvoriti u uzu Srbiju u koju cej masovno muslimane naseliti tako da cemo najverovatnije nestati posto ti primitivci isto kao i siptari kotenjem ima da nam i tu uzu Srbiju preotmu.

 10. Kulak says:

  Treba se naoružati do zuba.Za nadolazeći veliki obračun.

 11. Karital says:

  Eeee da ste bili pametni i prihvatili plan Z4., sad možete samo da žalite.

 12. Komsija iz daleka says:

  Srbi su kao Kurdi, narod bez drzave i teritorije. Ono malo drzave u Beogradu izbusili su kao svajcarski sir ustaski, siptarski, montenegrinski lobisti.

 13. Logic says:

  U okupiranoj državi svaka je vlast-okupaciona . U njima narod t r p i svoje dušmane, koji su pod zaštitom dok je okupator tu. Inače bi važilo medjunarodno pravo i reciprocitet.Sramota je za svakog Srbina nazivati izdajnike drugosrbijancima, uopšte koristiti takav pojam.

 14. Stefan says:

  A Šešelj?Ne smeš da ga prozoveš.

 15. Kosta says:

  Sve mi se čini da je Antonić legao na rudu i da pere nečije biografije.

  • Saberi se čoveče says:

   Ovaj Antonić nas je privukao svojim detaljnim razradama tema, bar do sada.Sad ga je uprskao.Da ne analiziram rečenicu po rečenicu, ali sledeće što bi se od njega moglo očekivati je predlog da se najveći hrvatski čovek, koji sebe naziva najvećim srpskim patiotom i srpskim vojvodom, a ustvari najveća srpska štetočina zjedno sa svojim sledbenicima, predloži za Nobelovu nagradu za mir, (zajedno sa svojim đacima).A Miloševića posthumno.Antonić mi danas već liči na D.Kovačevića, Marića, Ristovskog,...

 16. petrovgrad says:

  Srbija je nadživela i veće likove i carstva, uzgred da se podsetimo slupali smo Turke, Austrougare,Germane, Bugare . Sveli smo im države na pašaluke. Dokle je bila Turska carevina, pa Austrijska, pa Nemačka. Ustaše bez Hitlera su sprdnja. Srbija nikada u istoriji nije bila veća nego što je sada.Kada su nam granice bile veće nego sada. Drugo sada imamo i Republiku Srpsku pride. Sve države oko nje su sada manje, nego što su bile ranije. Živela Srbija

 17. niko kao ja says:

  ne smeta mi što ste srpski desni portal (to je vaša stvar) ali pišete puno paljevine, i stvari koje većina običnih Srba i Hrvata, uopće ne shvataju. Pišete sličnu paljevinu, kao i neki naši portali sa ove strane, samo sa suprotnim predznakom. Ono što Vi kod vas nazivate "proustaški lobi", kod nas, nazivaju "orjunaši", "četničke sluge" i slično. Međutim i kod vašeg "proustaškog lobija" i kod "orjunaša" kod nas radi se o ljudima, koji rade za iste gazde: Sorosa , globaliste i duboku državu. Pa baš su Index i Jutarnji list, glavna uporišta "sorosčadi" (tako ih mi nazivamo) kod nas, kao što je portal Peščanik, jedno od glavnih uporišta sorosčadi u Srbiji i cijeloj regiji, a iza njega stoje bivši srpski oporbenjaci iz "Otpora" (iza kojega je kako je poznato stajao Soros). Poznati hrvatski sorosevci, kao bovši Feralovci, Dežulović i Viktor Ivančić, pišu inače i za Index i za Peščanik. Pogledaje samo tko financira Peščanik (piše tamo na portalu): NED, Soroseva fondacija Otvoreno društvo, EU, Zalklada Heinrich-Boell-Stiftung (zaklada njemačkih Zelenih), itd.. NED je umivena varijanta CIA-e. Otprilike ista ekipa financira naprimjer i NGO Documenta kod nas ( na čelu mu je Zoran Pusić, brat bivše ministrice za vanjske poslove, Vesene Pusić) i mnoge druge stotine i stotine NGO-ova u Hrvatskoj, Srbiji i regiji... Tu su još, među sponozorima, često i američka i britanska amabasada, German Marshall Fund (Rokefelerova podorganizacija), i mnoge druge... a i sama Zaklada Rockefeller, pojavljuje se na portalu Peščanika, kao jedan od njegovih sponozora. Kada naprimjer, Nadežda Čačinović ili neki drugi srpski aktivist u Srbiji, kažu; da su Srbi primitivni, neizlječivo bolesni nacionalizmom i velikosrpskim mitovima- onda neki naši mediji s ove strane to prenesu i kliču; gle kako su im njihovi vlastiti "pošteni Srbi" sprašili i oprali ih... Kada Jurica Pavičić ili Ante Tomić u Jutarnjem listi kažu: Hrvati su primitivni, neizlječivo bolesni nacionalizmom i latentno fašistički, onda neki vaši mediji tamo, to prenesu i kliču: "gle kako su im njihovi vlastiti "pošteni Hrvati" sprašili i oprali ih... Međutim, ono što i većina Hrvata i većin Srba ne shvata: I ovi vaši koji operu Srbe i ovi naši koji operu Hrvate, rade za iste gazde: Sorosa i duboku državu. A ti isti ljudi: Soros i ostali iz duboke države, oni koji financiraju stotine NGO-va po regiji, koji stalno raspaljuju svađe, oni stoje sada i iza ove prevare zvane korona. Odnosno njihov operativac zadužen za to. Bill Gates. Čiji je cilj masovno ubojstvo i Hrvata i Srba (i Bošnjaka i svih ostalih) otrovnim cjepivom, za koje su početkom svibnja (maja), lovu donirali i "ustaša" Plenković (1 milijun) i "četnik" Vučić preko svoje lezbijske premjerke, Ane Brnabić (2 milijuna)... To su brutalne činjenice, sve ostalo je naklapanje.... Što se tiče nesretne Krajine, nikomu ne smeta, da se Srbi vrate u nju.. međutim tamo sada nitko neće u taj kamenjar, ni Hrvati neće i oni masovno sele, a tamo neće čak ni Sorosevi migranti iz vukojebina Afganistana i Pakistana. I oni,. kada uspiju preći grani u Hrvatske i BiH, žele otići dalje na Zapad... Dok se vi bavite ustašama, a mi četnicima, dok se raspravlja o nesretnoj povijesti i teritorijama, nestat će i vas i nas, prije nego što ste mislili...A Gates će nas još dokrajčiti injekcijama...

  • Lelek Baja says:

   Šta ti pričaš? Ti si Srbin i nema dalje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u