ПРОУСТАШКИ ЛОБИ У БЕОГРАДУ: Ево како размишљају и функционишу!

PROUSTAŠKI LOBI U BEOGRADU: Evo kako razmišljaju i funkcionišu!

25 avgusta 2020

„Građanski“ Beograd i ove godine obeležio je Oluju na uobičajeno sraman način. Reč je o medijskom zatrpavanju Oluje – te ključne deonice hrvatskog genocida (12). To zavrtanje, kako sam opisao lane, ima šest tačaka:

 1. Prećutkivanje (o Srebrenici iz sveg glasa, o Oluji ni slovca);
 2. Kriv je srpski nacionalizam („Milošević je prvi počeo“, „Krajišnici proterali Hrvate“);
 3. Tuđman i Milošević sve dogovorili („Sloba hteo Krajišnike da naseli na Kosovo“);
 4. Oluja nije genocid već, eventualno, etničko čišćenje (ali „dogovoreno“, znači, nekako polu-dobrovoljno, u krajnjem – nikom ništa, pojeo vuk magarca);
 5. A i Srbijanci su ispali mućak („prodavali vodu za 5 maraka“, „TV BG1 puštao Vesnu Zmijanac“, „niko da izađe na ulicu“);
 6. Ko nam je kriv što smo rasturili onakvu zemlju, srećom, moj Beograd je svet, naša divna YU-oaza.

Neki od selebritija, u međuvremenu, samo su promenili poziciju, ali zvuk ovog šestoglasnog graktanja ostao je jednako zaglušan.

Srđan Dragojević je, recimo, s pozicije br. 1 („šta to beše Oluja?“), prešao na poziciju br. 2: „Ako želimo da pričamo o zločinima hr. vojske u Oluji, moramo prethodno da pričamo o progonu Hrvata iz Krajine“.

Jedini problem ovakve relativizacije jeste što uvodi pravilo da se jedan progon opravdava prethodnim.

Onda se i progon Hrvata iz Krajine, valjda, može opravdati prethodnim progonom Srba iz Zagreba ili Zadra? („Zadarska kristalna noć“, „Otkos“, „Orkan“, „Pakračka poljana“/ „porodica Zec“…).

Plus što se progonom Srba iz 1995, onda, može opravdati i svaki sledeći revanšizam – kada se bude vraćala, recimo, naša zastava na kninsku tvrđavu.

Eto kolika je pamet beogradskih selebriti-mudraca.

Ali, doslednost i koherentnost nikada nisu stanovali u tim glavama. Zato kod njih u isto vreme važi:

 1. Svako pominjanje Bratunca je relativizacija Srebrenice („Smešni ste s tim vašim `a šta su oni nama radili`, ahaha… Fašisti!“); ali, istovremeno je na snazi i:
 2. Ko hoće o Oluji mora prvo o Škabrnji („A šta smo mi njima radili prethodno, to zaboravljate? Fašisti!“).

Oni su, razume se, u stanju da ovu dvomisao variraju do sutra – a da ne primete ama baš nikakvu protivrečnost:

 1. Bombardovali smo Sarajevo iz čista mira, odvratno!“;
 2. Ne mislite valjda da nas je NATO bombardovao iz čista mira, a-ha-ha!“

To je tipični „drugosrbijanski stečeni refleks posipanja pepelom po glavi“, što reče Lambros. Srbi su krivi i kad su zločinci, i kad su žrtve. Kad je Srebrenica, mi krivi. Kad je Oluja, opet mi krivi.

I naravno, nanovo se istakla komesarka Srbljanović. Ona je poznata po konfabulacijama, poput one o plavokosom dečaku, sa snimka iz Srebrenice, kojeg general Mladić miluje po glavi, e da bi detetova lobanja, zatim, bila pronađena tek stotinak metara podalje… Ju-ju-strašno, odvratni Srbi, patet-patet, šmrk-šmrk…

A kada je „plavokosi dečak“ nađen živ i zdrav – eno ga u Prohićima kod Srebrenice, naša spisateljica samo je prezrivo odmahnula rukom i rekla: „Pa šta, to je mogao biti i on.“

Ovoga puta, pak, Srbljanovićeva je u Blicu isfantazirala da je tvit Vladimira Đukanovića („Svima vama koji sunčate zadnjice po Hrvatskoj želim razlupan auto“) – jer, veli književnica, upravo „takva mržnja inspiriše i na konkretne korake“ – doveo do toga da su „bahati divljaci u Hrvatskoj kolima jurili i pretili Milanu Antonijeviću, samo zato što su mu videli beogradske table. Poslušala budala budalu“, objašnjava ona.

Čovek bi pomislio da naša suočarka ima nadnaravne spoznajne moći kojima je utvrdila da je upravo Đukanovićev tvit bio okidač koji je doveo do jurnjave za Antonijevićem.

Nevolja je, međutim, u tome što je incident s Antonijevićem bio dva dana pre Đukinog tvita (incident: 4. 8, tvit: 6. 8).

Ionako je bilo teško poverovati da su dvojica hrvatskih bilmeza pročitala Đukin tvit, sela u auto i pojurila Antonijevića. Ali, što je još bolje, Biljana od nas zapravo očekuje da poverujemo da su ove dobričine anticipirale šta će za dva dana da napiše Đuka, da su zbog toga proključale i rešile da se osvete prvom Srbinu na kog nalete.

„Pa šta, to je moglo biti i zbog toga“, verovatno će odgovoriti književnica. „Ionako je veza prvo uzrok onda posledica precenjena“. A i po tački 14. građanističkog katehizisa: „svuda ima budala“.

To me podsetilo na čuvenu tvrdnju NVO gromade, Dragana Popovića, da je „JNA u napadu na Vukovar angažovala 1600 tenkova, da bi sravnila sa zemljom grad koji je branilo 1800 ljudi. Sramnije ratne operacije svet nije video!“.

Dragan Popović (Izvor: SEEbiz)

Kada mu je skrenuta pažnja da cela „velika” JNA, sa svim svojim trofejnim vozilima, nije imala toliko tenkova, Popović je hladnokrvno rekao: „Omašio sam broj tenkova, kriv sam, ali to nije ni bila poenta mog tvita.“

Nego šta je bila? Da se šaka junačkih Hrvata borila s lavinom zlikovačkih srpskih tenkova? I da umesto spomenika Stefanu Nemanji, za koji Popović lično obećava da će „kad padne vlast vala da leti u vazduh“, ima da se podigne spomenik Neznanom Hrvatu?

Zapravo, ma koliko pokušavali da tretirate ozbiljno kognitivne procese u Srbljanovićkinoj ili Popovićevoj glavi, na kraju ipak morate da priznate da su oni tek negde na nivou četvorogodišnjeg derišta: stakato alogični, krešendo hiroviti, prepuni najfantastičnijih izmišljotina, i sa gotovo potpuno razoružavajućim nepoznavanjem stvarnosti…

Beznadežno.

* * *

Ono što je, međutim, bilo primetno ove godine, jeste eskalacija mita o Z4. Bili smo zapljusnuti raznim, inače potpuno proizvoljnim, „smatranjima“ o Z4 kao navodnom spasu od Oluje – počev od Zlatka Crnogorca od podgrejanog Vuka Draškovića.

Izvor: Danas

Čak je i Đilasova Stranka slobode i pravde (SSP) – koja ima ambiciju da bude glavna opoziciona partija, pa se stoga ima ozbiljno shvatiti – našla za shodno da osnaži ovu glupu i štetnu mitomaniju.

„Vlast koju su vodili Milošević, Šešelj i Mira Marković, a čiji glavni jurišnici su bili Vučić i Dačić“, objavio je SSP, „golom silom je naterala Srbe u Hrvatskoj da odbiju plan `Z4`, koji je, uz garancije međunarodne zajednice, Srbima u Hrvatskoj davao najviši mogući stepen autonomije, uključujući zastavu, grb i valutu. Pod pritiskom Vučića i Dačića, a pod patronatom njihovih političkih očeva Miloševića i Šešelja, tadašnji politički predstavnici Srba u Hrvatskoj su mirovni plan odbili. Potom je usledila vojna akcija Oluja.“

Gotovo ništa u ovih par rečenica nije tačno, i one se mogu tretirati tek kao još jedan doprinos dominantnoj građanističkoj kulturi lupetanja. Zadržaću se ovde samo na osnovnoj tezi da je Z4 davao Krajini državu u državi i bio navodni spas od Oluje.

Prvo, ponuđeni tekst bio je tek platforma za pregovore – nikakav konačni sporazum. Važno je razumeti da je tekst sadržao maksimum prava za Srbe, maksimum koji je tokom pregovora bio planiran – znači, planiran (!) – da se što više umanji.

To jasno ističe čak i ruski ambasador u Hrvatskoj (1992-1996) L. V. Kerestedžijanc, inače član Z4: „Razgovarali smo o tome (u Z4 – S. A.) kako ćemo nakon srpskog pristanka odmah početi raditi na tome da polako neke stvari ‘oduzimamo Srbima i dajemo Hrvatima‘“.

Prvi član plana Z4

Isto nalazimo i kod Nemca G. H. Arensa, koji je bio ambasador EU u Zagrebu i član Z4 (ovde 158-159).

Pregovaranje o ovom planu možda je trebalo prihvatiti iz taktičkih razloga, da bi se dobilo na vremenu – mada je Nebojša Vuković odlično pokazao da vreme uopšte nije radilo za Krajinu, naprotiv.

Ali, u pregovorima ne samo da se ne bi dobilo ništa više od onoga što je ponuđeno. Zapravo, imajući u vidu pomenute intencije mini-kontakt grupe Z4, moglo se dobiti samo manje. Pri tome, ono što je u početnom tekstu Z4 ponuđeno bilo je, u odnosu na stanje na terenu – katastrofa.

I sad kao drugo: svako ko pogleda mapu Krajine predviđenu planom Z4 odmah će shvatiti da, u tom trenutku – a reč je o 30. januaru 1995. – nijedan srpski političar to nije mogao da prihvati kao rešenje.

 1. teritorija Krajine, po Z4, obuhvatala je tek trećinu aktuelne teritorije Republike Srpske Krajine;
 2. reč je o 11 manje razvijenijih opština RSK (Knin, Benkovac, Obrovac, Lapac, Gračac, Korenica, Vojnić, Vrgin Most, Glina, Kostajnica i Dvor na Uni); u njima je od 581.000 Srba u Hr. (po popisu 1991), živelo tek 155.000 Srba;
 3. Celokupnu Zapadnu Slavoniju, kao i opštine Petrinja, Slunj, Drniš, uz delove opština Gospić, Otočac, Ogulin, Duga Resa, Karlovac, Sisak i Novska – dakle, plus polovina teritorije RSK izvan Zapadne i Istočne Slavonije – trebalo je odmah predati hrvatskoj vojsci;
 4. Istočna Slavonija, Baranja i Zapadni Srem bili bi predati Hrvatima u naredne dve godine;
 5. čak i tako okljaštena Krajina, bila bi sastavljena iz dve razdvojene oblasti; pošto opština Slunj nije ušla u sastav Krajine, RSK je presečena na dva dela, u dve enklave; „država u državi bez teritorijalne celovitosti i linije komunikacije i nije država“;

Izvor: Sputnjik

Prihvatanje ovog plana, naravno, bio bi signal svim Srbima u RSK izvan te dve enklave da počnu da pakuju kofere i upale traktore. Čekati junačku hrvatsku vojsku? Pobegli bi glavom bez obzira.

Nama je danas lako reći „bolje išta nego ništa“ – jer, znamo ishode Bljeska i Oluje. Ali, tog 30. januara 1995. prihvatanje Z4 značilo je predavanje dve trećine teritorije RSK i njihovog stanovništva smrtnom neprijatelju. Koji bi se srpski političar na to usudio?

Jer, da je Milošević, recimo, 30. januara 1995. pristao na Z4 i da je taj plan sproveden bez ikakvih umanjenja srpskih prava (a što je, kako smo videli, nameravano), do dan danas bi bio proklinjan kao neko ko je Hrvatima na tanjiru predao dve trećine Krajine.

Sumnjam i da bi sami Krajišnici – mislim na narod – u tom trenutku prihvatili Z4. Njima bi se, najpre, moralo objasniti da će, u suprotnom, Hrvati izvršiti agresiju s višestruko nadmoćnim snagama, a sve uz pomoć SAD. Moralo bi im se reći i to da su izgledi na uspešan otpor, protiv takve vojne sile, minimalni.

Nisam siguran da bi ih i to ubedilo. A kako s takvom samoporažavajućom propagandom, nakon toga, pregovarati i cenkati se s Hrvatima? Ili voditi odbrambeni rat?

Jedina alternativna strategija za Miloševića, koja se ne bi završila potpunim gubitkom Krajine, bila je – ulazak u rat. Vojska Republike Srpske mogla je da pritekne u pomoć vojsci RSK, a Srbija da s tenkovima forsira Dunav, te da od Vukovara, preko Osijeka, krene ka Zagrebu.

Ne verujem da bi se to osobito dopalo današnjoj, kao i ondašnjoj, Drugoj Srbiji. Jer, nema sumnje da bi se na to umešale SAD (NATO) – bombardujući srpske tenkovske kolone.

Ali, s takvim razvojem događaja, u nekom trenutku, moralo bi doći do primirja i pregovora. U tom slučaju, Srpska Krajina verovatno ne bi bila tek tako likvidirana („pala šap`tom“).

Međutim, šta je Milošević imao u Beogradu? Dok je u Zagrebu na delu bila puna nacionalistička mobilizacija – s opštim konsensusom da se „pobunjeni Srbi“, kao „remetilački čimbenik“, imaju na svaki način neutralisati, uključujući i vojno, u Beogradu su mamice iz kasarni izvodile sinčiće, a ulicama je kružio kamion iz čijih zvučnika je odjekivalo: „ne računajte na nas“, „mir brate mir“ i „rimtutituki“ („anagram for turim ti kitu, transI put my dick in you“).

Miloševiću se može svašta prigovoriti. Ali, dve potpuno promašene optužbe „građanske Srbije“ – koje se već četvrt veka, početkom svakog avgusta, papagajski recikliraju – jesu: 1. nije prihvatio Z4; i 2. dogovorio se s Tuđmanom za „Oluju“.

Prvo je, kao što sam pokazao, besmisleno; a drugo je apsolutno nedokazano – nikada nisam video nijedan jedini dokaz – i zato, metodološki, u rangu urbanog mita (v. ovde 168-169).

Te opštemestaške fantazme druge Srbije utoliko su licemernije što je nju, kao što znamo, oduvek bilo briga za Srbe u Krajini, za Srbe u Bih, za Srbe na Kosovu – zapravo, za bilo koga drugog ko nije ona sama i njena sopstvena donja pozadina.

I posle svega, njeni influenseri danas se besramno hvale – od Ivana Ivanovića do Srđana Dragojevića (uz ushićeno terciranje Antonele Rihe), da su osolili tu istu pozadinu u „hrvatskom moru“ – baš na dan proslave „Oluje“.

Naravno, svako ima pravo da letuje gde hoće. Ali, samo korisni srpski idioti hrvatskog Projekta 3/3 ne osećaju nelagodu kada se hvale da su se 4. ili 5. kolovoza kupali na Mljetu ili u Rovinju – a da im „ništa nije bilo“.

Prošle godine sam napisao da je to „normalizacija etničkog čišćenja izvršenog u Oluji“, koja je za Projekat 3/3 od izuzetne važnosti – upravo zato što dolazi od nominalnih sunarodnika žrtava.

Ove godine, pak, to je još preciznije izrazio Miodrag Zarković: „Letovanje u Hrvatskoj pitanje je pristojnosti i ljudskosti. Pristojni ljudi ne letuju po grobljima, stratištima i konc-logorima. Hvaliti se provodom na hrvatskom primorju suštinski je jednako bezosećajno kao i praviti selfi na sahrani“.

* * *

Kada je Milan Brdar pre desetak godina izrekao da „postoji proustaški beogradski lobi“ (ovde 321), ta ocena je, tada, izgledala pomalo preterana.

Milan Brdar (Izvor: Snimak ekrana/Jutjub)

Danas, međutim, vidimo sistematski rad na relativizaciji hrvatskog genocida („Pokolja“) – što je u punoj simfoniji s neoustaštvom u Hrvatskoj, a sve s filantropskim pozivanjem na regionalno pomirenje.

Ta relativizacija vrši se na sedam načina:

 1. tako što se revizionistički minimizira broj ubijenih u Jasenovcu i, uopšte, u NDH (v. ovde ili ovde);
 2. tako što se izjednačavaju genocidna NDH i Srbija pod vojnom upravom Nemačke (Branka „Beograd-izmislio-gasnu-komoru“ Prpa: „`Iako se zna ko je bio Pavelić i šta je radio`, isto su radili i `razni likovi u srpskoj istoriji` – `ne vodi se računa o koncentracionim logorima koje je Nedić stvarao i servisirao`“; ovo je potpuna neistina, jer u okupiranoj Srbiji [1941-1944] nisu postojali logori koje su držali Srbi, a u kojima su istrebljivani Hrvati, Jevreji ili Romi, e da bi se mogla napraviti bilo kakva paralela s Jasenovcem i NDH – S. A.);
 3. Jesu nas Hrvati istrebljivali, ali i mi smo druge, a i među sobom smo se nemilice tamanili (Basara; Jasenovac i Pokolj ovde se relativizuju izjednačavanjem sadističkog genocida nad stotinama hiljada žena i dece, s vojničkim streljanjem nekoliko hiljada zarobljenika – što je svakako zločin, ali: to nije isto! S. A.);
 4. Srbi pobijeni u Bljesku i Oluji kolateralna su šteta legitimne vojne akcije (Aleksandar Sekulović: „Bez obzira da li je stradalih srpskih civila [u Oluji – S. A.] bilo 116, 681 ili 1205, to je u svakom slučaju žalosna činjenica, ali ne i zločin; ta činjenica je posledica [prethodnog srpskog – S. A.] zločina, a odgovornost za stradanje civila pada na onoga ko je započeo rat“; ovde 19).
 5. U Beogradu može ulica Elvisa Prislija, ali ne i Blagoja Jovovića („čime nas je zadužio?“; „slavljenje osvete i nasilja“, „jaka stvar, ubio Pavelića – tada već nevažnog starca“);
 6. O Jasenovcu i NDH poželjno je da se govori jedino u ključu „istorije ljudskog zla“ i „narativa o dobrim ljudima u zlim vremenima“; o duboko ukorenjenoj starčevićevskoj političkoj kulturi, o plebiscitarnoj podršci Hrvata NDH (bar do 1943), o opštenarodnim proslavama pogroma i izgona Srba u Oluji i Bljesku, kao i o današnjem dovršavanju Plana 3/3 – uz opšti konsensus Hrvata – ne sme biti ni reči („podgrevanje srpskog nacionalizma“).
 7. Kada se kaže da su za Jasenovac „krivi Karađorđevići“, a da je izvršenje pravde nad Pavelićem „slavljenje krvne osvete (od strane – S. A.) ubice i nasilnika“ to je prava „kritička istoriografija“; nasuprot tome, svaka kritika ovakvih relativizacija ustaških zločina nije ništa drugo do „progon“ i „linč“.

Izvor: Krokodil.rs

No, da pogledamo i kakvo nam se to „pomirenje“, ovih dana, nudi iz Zagreba – zbog kog nam je nužan toliki stepen samoporicanja i snishodljivosti pred zločincima?

Komentator Jutarnjeg lista, pošto je pohvalio prethodnu Tuđmanovu „pomirbu kćeri i sinova ustaša i partizana“, hvali i Plenkovićevu nameru da „provede pomirbu Hrvata i hrvatskih Srba“, a s ciljem da, pazite sad – „djeca agresorskog naroda ne bi nosila krivnju svojih predaka“ (?!).

Takođe, komentator portala Index.hr, u naizgled „pomiridbenom“ članku „Što si radio u ratu, tata?“, ima čitav odeljak čiji je naslov: „Srbiji se ne može i ne smije vjerovati“ – sve dotle dok se Srbija iskreno ne pokaje zbog „agresije na Hrvatsku“ (?!).

Hrvatski komentator Peščanika nada se da ćemo „konačno živjeti kao sav normalan svijet“, a njegova vizija našeg pomirenja je da se „dogodi papinska posjeta Beogradu, a papa tom prilikom, skupa s vjerskim poglavarima, moli za sve žrtve i za pomirenje vjera i naroda u Jasenovcu, u Vukovaru, nadajmo se i u Srebrenici“ (jer, Jasenovac, Srebrenica i Vukovar su, je l` tako, jedno te isto – S. A.).

U skladu, valjda, s ovakvim vizijama „pomirbe“ iz Zagreba, i beogradski relativizatori i istorijski revizionisti konačno su se „autovali“ i „izašli iz ormana“. To pozdravljam – barem sada znamo na čemu smo.

Slobodan Antonić (Foto: Sonja Rakočević)

Konačno nam je valjda jasno da se od nas očekuje, osim spomenika Neznanom Hrvatu, i minut ćutanja za poginule hrvatske branitelje na početku svake školske priredbe, da svaki politički tekst u novinama ima da počne osudom velikosrpske agresije na Hrvatsku, te da se godišnjica Oluje proslavlja na Kalemegdanskoj tvrđavi, odakle će se ushićeno posmatrati kako članovi AKUD „Lola“ plutaju Savom držeći se za ruke, tako da njihovim telima bude ispisano: „Bravo, susjedi“!

I ja sam pre deset godina mislio da Brdar preteruje. Ali, zar u svem ovom beogradskom NDH 2.0 ludilu nema sistema?

(Stanje stvari / Slobodan Antonić)

KOMENTARI36 komentara

 1. Ivan Grozni says:

  Nemojte se zanositi . I medju proteranima ima onih koji, i danas, vise vole Šimu nego Simu.

  • padre says:

   Kakve to veze ima sa bilo čime?Ima među njima svakakvih, možda čak i takvih kaošto si ti!Ili si ti, pošto nisi bio proteran, dobar?

   • Slobodanka says:

    To je tačno što je Ivan Grozni napisao. Kod takvih glatko prolazi da je plan z-4 bio dobro rešenje, ali ga nije dozvolio Miloševič, da je Milošević izdao Krajinu i da su se o tome dogovorili Milošević i Tudjman, itd. Zatim tvrde da je zbog izdaje RSK pravda da i Srbija izgubi KIM. Još mi podignu prst i kažu kako oni zaslužuju ovde u Srbiji puno poštovanje. I da je red da sad svi idemo u EU, pa onda razvezu priču o Šengenu kako je to super. Inače ima super auto, ima i rešeno stambeno pitanje i dobro zaposlenje, ali ne bi imao za gorivo za vožnju po celoj EU. Iz razgovora shvatim da je preda mnom stvorenje ( ne mogu da napišem čovek) koje nije ni učestvovalo u odbrani RSK mada tamo ima roditeljsku kuću, a onda jasno da od takvih ne treba ni očekivati da brane Srbiju, a ni Republiku Srpsku. Pred kraj razgovora pitala sam ga da li shvata da put Srbije u EU znači da će nestati Republika Srpska. Čemu borba, poginuli i patnje tog dela srpskog naroda, ako se njemu dupe diglo da idu u EU. Hoće li 1 milion Srba iz Srpske sutra biti izbeglice u Srbiji zbog našeg EU puta. Odgovor je bio dvaput brzo: "Ništa ja tom ne mogu. Ništa ja tom ne mogu." Znači saglasan je i sa nestankom Republike Srpske.

    • RASPUCHIN says:

     Ja ću Vam povjerovati da je sve to tako kako ste napisali ali da Vi onda objasnite čitavom našem narodu šta se to desilo sa RSK? Tj. , ko je izdao i predao ili prodao RSK? Jedino Vas molim da budete oprezni sa odgovorom jer Vam pitanje postavlja neko ko je učestvovao u nekim od događanja od prije rata i neko ko je prilično dobro upoznat sa dometima izdaje a i učestvovao u ratu kao pripadnik VRS a da baš nikakve porodične veze nisam imao sa R. Srpskom.

     • Jovan says:

      Krajinu su izdali bas ovi sto su ma slikama, M. Mladenovic koji je govorio da nije Srbin i da voli Dubrovnik, Sarajevo, Hrvatsku i BiH, a drzao koncerte u BG zajedno sa slicnim muzikantima protiv Srbije i Milosevica. Izdao je Draskovic koji je produk DB i misli kako mu drugi(zapad) kaze. Izdajica je i taj S. Dragojevic plagijator, jer mu je valja proradio katolicko-bratski gen Olivera Dragojevica(poreklom srb). Izdali su svi oni kojima su € & $ jedina mera srpstva i tako prelaze na strani Hrvata i tako postaju "kulturna katolicka gospoda" i beze od siromasnih, zaostalih, primitivnih Srba( kako nas PERMANENTNO dvesta godina tretiraju Englezi, Vatikan, Shvabe). Oni su normalan produkt 100 godina (od 1918.) vladavine ustasa u BG, tako da taj proces unijacenja srba nije jos zavrsen, "dapace", tek je na pola puta. Izdaja nije zavrsena.

      • RASPUCHIN says:

       Nadam se da ste pročitali moje komentare? Ovo sam napisao jer se narodu pričaju bajke. Da , Mladenović je sin visokog oficira JNA a majka mu je bila 'rvatica pa je , valjda , zbog toga pljuvao Srbe zbog navodnog granatiranja Dubrovnika. Opšte je poznato da je sve u vezi Dubrovnika bilo dobro izrežirano i za to postoje dokazi. Sve se to ne bi moglo odratiti bez onih koje ste Vi naveli ali i mnogih drugih koji su radili protiv našeg naroda a još uvjek rade i to u sred Srbije.

    • Lelek Baja says:

     Srbijanci su genocidan narod. Prosto je tako. Prema drugima i sebi samima.

  • Istina says:

   Mi znamo Ko su ustase ali vi, vi im se uvlacite u dupe za deset dana na moru.

  • Jovan says:

   Svuda ima Srba autosovinista. Bitan je ovaj tekst S. Antonica, a on nije bilo ko, a 100% je tacna analiza! I drago mi je sto ja godinama unazad pisem doslovce isto, a razne cepanice drugosrbijanske i nato placene budale me napadaju, cak mi traze slovne greske da bi dokazali da sam neobrazovan i ne znam znanje koje oni znaju!?? U stilu onog idiota da da je na Vukovar islo 1800 tenkova, ili doslednog lupetanja Srbljanovicke, a svi mi koji ne mislimo kao oni smo primitivni, neobrazovani i glupi, necivilizovani,...

 2. milorad3 says:

  Znate, ti utaški privesci u beogradu će prestati da pljuju i seru po nama svima kada im oba aparata za takvo delovaje budu potpuno i nepovratno RAZVALJENI.TO JE JEDINI LEK za njih i za one koji ih plaćaju i puckaju da to rade.Mi nemamo nikakvog drugog izbora sa tom organizacijom, sem borba do kraja, nemožemo čak ni da se predamo opet bi nas pobili sve.Posle onoga što su nam uradili i što se SPREMAJU da urade, a ova bratija u beogradu i njihovo neprestano delovanje je DOKAZ da oni imaju DALJE planove povodom nas srba, mi realno nemamo drugog izbora sem da ih suzbijamo kao zlo seme gde god ih nagazimo u našoj okolini.Imaju rezervat i ako izvire iz tog rezervata UDRI a ove koji su ovde ISTO TAKO, jer nemaju dozvolu čuvara zološkog vrta da budu van kaveza.ZVERIMA je mesto u KAVEZU ili u prirodnom REZERVATU a ne medju ljudima na ulici višemilionskog grada a klevete laži podmetanja i otvorena vredjanja su po zakonu kažnjivo delo.E pa dokle god oni mogu NEKAŽNJENO da to rade a ZA KAJ PA NE,ćujte to je tisućljećna kultura konc logora i krvavih mantija i treba je širiti..ne dećki?

 3. Gagi says:

  Dobro, sve smo ovo znali i ranije. Gde je tu drzava i svi ovi drzavni namesnici koji su debelo placeni da o ovim drzavnim stvarima brinu. Ili tu mozda ima nekih cudnih propusta.

  • Za Srbiju says:

   Titoističko-ustaška okupacija i dalje na delu. Ustaštvo se branilo i brani iz Beograda. Nema tu propusta.

 4. Mis says:

  jugoslaviju su srusili oni koji su je i stvarali a tosu crvene ustase udbasi srpski i titinii rodoljubi hrvati,,, jugosloveni su iz beograda pobili i proterali hrvatske civile srpske nacijonalnosti. sa laznim cetnikom vojvodom seseljom crvenim udbasem hrvatske nacijonalnosti........ srbi su vise nastradali u jugoslaviji nego pod turskom sto su bili 500 godina

 5. Komsija iz daleka says:

  Kao i uvek, briljantna analiza S. Antonica. No, problem su ne samo proustaski lobi u Beogradu, oni su komicni i malog dometa, vec drzava Srbija koja bez ikakvog nacionalog programa baulja izmedju praznog anacionalnog zaklinjanja "Evropa nema alternative" i kukavickog "nemesanja u druge drzave" (Montenegro, BiH).

  • RASPUCHIN says:

   U pravu ste što se tiče ocjene teksta ali jako , jako griješite sa tezom da je proustaški lobi u Beogradu "komičan i malog dometa". I ne radi taj lobi samo u Beogradu nego i u Banjoj Luci a i Novom Sadu , da ne nabrajam druge gradove a bilo bi ih još prilično. Dobro je da je gospodin Antonijević počeo jer je ovo najpreciznija analiza famoznog "Z-4" do sada. Predlažem mu da se osvrne na same početke svega (bar , za sada , od 1989.g.) jer bi potpuno razbio sve ove laži.

 6. deda mraz says:

  Ama manite se vise branjenja tog ustasko komunistickog sljama iz Beograda koji je priznao ustasku hrvatsku 1996 godine posle progona Srba iz ustasije.Ko je vodio i gurao Srbe u propast i u ime Srba radio zlocine pa braco moja draga to su vam komunisticki sljam bezbozni iz c.gore milosevic i djukanovic,a i karadjic crnogorac koji je omogucio ustasama da se popnu na Dinaru iz R.Srpske i tako opkole Srbe u Krajini i onemoguce im da se mogu braniti i naravno komunisticki salonski cetnici vuk draskovic,seselj i ovaj sto je sad predsenik,a da ne govorim o toj usranoj opoziciji koju su ti isti crveni banditi formirali i drze je pod kontrolom do dana danasnjega.Znaci draga moja braco Srbi jos uvek su nam na vlasti i vlast i opzicija koji su priznali ustasku drzavu posle genocida nad Srbima.

  • RASPUCHIN says:

   Bez primisli da branim Karadžića , nije li sud u Hagu presudio da Karadžić : "nije imao efektivnu kontrolu nad VRS"??? Uzgred , bio sam pripadnik VRS upravo na zapadno-krajiškom bojištu a prognanik sam iz "lijepe njine" i vučem "tisućljetno" porijeklo iz RSK. Ako je istinita tvrdnja suda , ko je bio taj ko je kontrolisao VRS?

   • Jovan says:

    Ako je verovati B. Plavsic, Karadzic i Krajisnik su bili glavni trgovci i miloner tokom rata i da je Krajisnik intimus sa Izetbegovicem bio. A da je Mladic cist sto se love, a i ostalog tice. Hagu ne verujem ni slovo.

    • RASPUCHIN says:

     Jovane , morate znati da je Mladić bio jedan i da su mu mnogi radili iza leđa. Ovo što sam naveo o Karadžiću je činjenica i jedino što vjerujem Hagu. Opšte je poznato da je u VRS bio veliki raskol a bio sam u VRS i ponešto znam o tome. Ajde malo potražite članke o otvaranju auto-puta "Bratstvo i jedinstvo" za švercere nafte i duvana tamo negdje u drugoj polovini 1994.g.. Zar mislite da bi se sve to moglo odigrati bez JNA? Kada kažem JNA , mislim na sav oficirski kadar SVK , VRS i VJ.

     • Jovan says:

      Da, generali JNA, DB, i policije. Oni su radili po instrukcijama cije, mije, ... Plus bulumenta onih koje je Milosevic smenio od dolaska na vlast, komunjare koji sami sebe zovu "demokrate".

  • uddu says:

   Tako je,Deda Mraze,žalosno je što je tako ,ali jeste tako.Izabrao si prava imena za sve te gadove:Komunistički šljam bezbožni iz CG i komunistički salonski četnici.

 7. deda mraz says:

  Nas komunisticki sljam zajedno sa milosevicem i ovim ostalim smradovima se nikada nije odrekao drezdena i te komunisticke partije koja nam je 1928 god. u drezdenu skrojila kapu i jos uvek nam je kroje po tom principu i to samo za naivne moze biti slucajno.Braco moja ti bedni hrvati u ovoj prici nisu toliko bitni koliko je nas preobuceni ustasko-komunisticki sljam bitan i opasan jer bez njih ti bedni primitivci iz ndh ne bi mogli nista uraditi.

  • Jovan says:

   Taj komunisticko-izdajnicki sljam na koji ti mislis je onaj sto ga Milosevic skinuo 80-ih, a oni se uz pomoc nato bombe i $ vratili 5.oktobra 2000. Sto se tice Drezdena, i to je zabluda i namerno forsirana prica; program cepanja SRPSKOG NARODA od Trsta do Soluna, stvaranje laznih nacija, poceo je pre 200 godina od strane Vatikana i Shvaba(austro-ugarske). I jos da znas glavni u komunistickoj internacionali su bili Shvabe, zato je Drezden bio osveta za njihov poraz i gubljenje carstva. Kom. pokret je bio samo sredstvo za nastavak istog cilja KOJI TRAJE I DANAS. Samo se menjaju pokreti, sto su bili tad komunisti- danas su demokrate!

 8. sasulja says:

  Pa mater vam ustasku .ebem,pa jel nije franjo ustasa rekao da rata nebi bilo da ga hrvati nisu hteli.Nad Srbima ste izvrsili genocid,i tu nema diskusije a Srebrenicu su organizovali alija i klinton,dok je srpski general Ratko Mladic,ne naletevsi na nihovu zamku,herojski i patriotski,evakuisao muslimanske zene,decu,stare i nemocne,kao sto ratna pravila i nalazu.Sigurno nije ucinio genocid,kao sto su hrvati ucinili nad Srbima ,pobili sve zivo,stare i nemocne,zene decu,cak ni zivotinje nisu postedeli.I sad hocete da Srbe prikazete kao genocidne.Milosevic je pogresio samo u jednom,sto nije dozvolijo Seselju da protera sve hrvate,ne samo iz Vojvodine,nego iz cele Srbije.Bice prilike za to rat, jos nije zavrsen.

  • Istina says:

   Svaka ti se pozlatila.

 9. deda mraz says:

  Sve ustaske zlocine je nas komunisticki sljam relativizirao i zataskavao i glupi bezbozni komunisticki srbi iz hrvatske,cg i bosne su svojim ocima vidjeli sta su te ustaske zivotinje radile sa Srbima i koja zverstva su napravili i opet su ih nagradili i dali im drzavu bez autonomije za Srbe i njihove zastite,a Srbiju su raskomadali jer to im je glavni cilj bio i zakljucak iz drezdena da uniste Srbe i Srbiju i naravno siptarima da se prikljuce albaniji i ovaj sadasnji omladinac iz bugojna to maestralno radi i sve im daje i samo je pitanje kada ce ovaj sljam stati i kada im je dosta da nas unistavaju.Ja licno mislim da im je sad glavni cilj unistiti Srpsku crkvu na Kosovu,Hrvatskoj i Bosni i posle cej nas zatvoriti u uzu Srbiju u koju cej masovno muslimane naseliti tako da cemo najverovatnije nestati posto ti primitivci isto kao i siptari kotenjem ima da nam i tu uzu Srbiju preotmu.

 10. Kulak says:

  Treba se naoružati do zuba.Za nadolazeći veliki obračun.

 11. Karital says:

  Eeee da ste bili pametni i prihvatili plan Z4., sad možete samo da žalite.

 12. Komsija iz daleka says:

  Srbi su kao Kurdi, narod bez drzave i teritorije. Ono malo drzave u Beogradu izbusili su kao svajcarski sir ustaski, siptarski, montenegrinski lobisti.

 13. Logic says:

  U okupiranoj državi svaka je vlast-okupaciona . U njima narod t r p i svoje dušmane, koji su pod zaštitom dok je okupator tu. Inače bi važilo medjunarodno pravo i reciprocitet.Sramota je za svakog Srbina nazivati izdajnike drugosrbijancima, uopšte koristiti takav pojam.

 14. Stefan says:

  A Šešelj?Ne smeš da ga prozoveš.

 15. Kosta says:

  Sve mi se čini da je Antonić legao na rudu i da pere nečije biografije.

  • Saberi se čoveče says:

   Ovaj Antonić nas je privukao svojim detaljnim razradama tema, bar do sada.Sad ga je uprskao.Da ne analiziram rečenicu po rečenicu, ali sledeće što bi se od njega moglo očekivati je predlog da se najveći hrvatski čovek, koji sebe naziva najvećim srpskim patiotom i srpskim vojvodom, a ustvari najveća srpska štetočina zjedno sa svojim sledbenicima, predloži za Nobelovu nagradu za mir, (zajedno sa svojim đacima).A Miloševića posthumno.Antonić mi danas već liči na D.Kovačevića, Marića, Ristovskog,...

 16. petrovgrad says:

  Srbija je nadživela i veće likove i carstva, uzgred da se podsetimo slupali smo Turke, Austrougare,Germane, Bugare . Sveli smo im države na pašaluke. Dokle je bila Turska carevina, pa Austrijska, pa Nemačka. Ustaše bez Hitlera su sprdnja. Srbija nikada u istoriji nije bila veća nego što je sada.Kada su nam granice bile veće nego sada. Drugo sada imamo i Republiku Srpsku pride. Sve države oko nje su sada manje, nego što su bile ranije. Živela Srbija

 17. niko kao ja says:

  ne smeta mi što ste srpski desni portal (to je vaša stvar) ali pišete puno paljevine, i stvari koje većina običnih Srba i Hrvata, uopće ne shvataju. Pišete sličnu paljevinu, kao i neki naši portali sa ove strane, samo sa suprotnim predznakom. Ono što Vi kod vas nazivate "proustaški lobi", kod nas, nazivaju "orjunaši", "četničke sluge" i slično. Međutim i kod vašeg "proustaškog lobija" i kod "orjunaša" kod nas radi se o ljudima, koji rade za iste gazde: Sorosa , globaliste i duboku državu. Pa baš su Index i Jutarnji list, glavna uporišta "sorosčadi" (tako ih mi nazivamo) kod nas, kao što je portal Peščanik, jedno od glavnih uporišta sorosčadi u Srbiji i cijeloj regiji, a iza njega stoje bivši srpski oporbenjaci iz "Otpora" (iza kojega je kako je poznato stajao Soros). Poznati hrvatski sorosevci, kao bovši Feralovci, Dežulović i Viktor Ivančić, pišu inače i za Index i za Peščanik. Pogledaje samo tko financira Peščanik (piše tamo na portalu): NED, Soroseva fondacija Otvoreno društvo, EU, Zalklada Heinrich-Boell-Stiftung (zaklada njemačkih Zelenih), itd.. NED je umivena varijanta CIA-e. Otprilike ista ekipa financira naprimjer i NGO Documenta kod nas ( na čelu mu je Zoran Pusić, brat bivše ministrice za vanjske poslove, Vesene Pusić) i mnoge druge stotine i stotine NGO-ova u Hrvatskoj, Srbiji i regiji... Tu su još, među sponozorima, često i američka i britanska amabasada, German Marshall Fund (Rokefelerova podorganizacija), i mnoge druge... a i sama Zaklada Rockefeller, pojavljuje se na portalu Peščanika, kao jedan od njegovih sponozora. Kada naprimjer, Nadežda Čačinović ili neki drugi srpski aktivist u Srbiji, kažu; da su Srbi primitivni, neizlječivo bolesni nacionalizmom i velikosrpskim mitovima- onda neki naši mediji s ove strane to prenesu i kliču; gle kako su im njihovi vlastiti "pošteni Srbi" sprašili i oprali ih... Kada Jurica Pavičić ili Ante Tomić u Jutarnjem listi kažu: Hrvati su primitivni, neizlječivo bolesni nacionalizmom i latentno fašistički, onda neki vaši mediji tamo, to prenesu i kliču: "gle kako su im njihovi vlastiti "pošteni Hrvati" sprašili i oprali ih... Međutim, ono što i većina Hrvata i većin Srba ne shvata: I ovi vaši koji operu Srbe i ovi naši koji operu Hrvate, rade za iste gazde: Sorosa i duboku državu. A ti isti ljudi: Soros i ostali iz duboke države, oni koji financiraju stotine NGO-va po regiji, koji stalno raspaljuju svađe, oni stoje sada i iza ove prevare zvane korona. Odnosno njihov operativac zadužen za to. Bill Gates. Čiji je cilj masovno ubojstvo i Hrvata i Srba (i Bošnjaka i svih ostalih) otrovnim cjepivom, za koje su početkom svibnja (maja), lovu donirali i "ustaša" Plenković (1 milijun) i "četnik" Vučić preko svoje lezbijske premjerke, Ane Brnabić (2 milijuna)... To su brutalne činjenice, sve ostalo je naklapanje.... Što se tiče nesretne Krajine, nikomu ne smeta, da se Srbi vrate u nju.. međutim tamo sada nitko neće u taj kamenjar, ni Hrvati neće i oni masovno sele, a tamo neće čak ni Sorosevi migranti iz vukojebina Afganistana i Pakistana. I oni,. kada uspiju preći grani u Hrvatske i BiH, žele otići dalje na Zapad... Dok se vi bavite ustašama, a mi četnicima, dok se raspravlja o nesretnoj povijesti i teritorijama, nestat će i vas i nas, prije nego što ste mislili...A Gates će nas još dokrajčiti injekcijama...

  • Lelek Baja says:

   Šta ti pričaš? Ti si Srbin i nema dalje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *