PROVERA ZNANJA: DSS traži Mađara koji zna srpski jezik

PROVERA ZNANJA: DSS traži Mađara koji zna srpski jezik

14 maja 2014

tablaPredsednik Pokrajinskog odbora Demokratske stranke Srbije Milenko Jovanov najavio je da će ta stranka formirati “jezičke patrole” čiji zadatak će biti da utvrde u koliko naseljenih mesta, posebno na severu Bačke, građani mađarske nacionalnosti, kako tvrdi, ne govore srpskim jezikom.

Mađari kreću u proveru tabli, da li sve sadrže nazive na mađarskom; DSS kreće u proveru Mađara

Jovanov je rekao da će njihove “jezičke patrole” biti formirane po ugledu na “jezičke patrole” koje je najavio Nacionalni savet Mađara, a koji će obilaziti mesta po Vojvodini i utvrđivati da li se poštuje višejezičnost u nazivu zvaničnih institucija.

“Proverićemo da li i koliko u Srbiji Mađari govore srpski jezik, da nam se ne bi dešavalo da u pojedinim mestima građani koji govore srpski ne mogu da se sporazumeju sa lokalnim stanovništvom”, rekao je Jovanov, dodajući da zna da postoje čitava naselja u kojima se ne govori srpski jezik. On je naglasio da da bi u Srbiji svaki građanin morao da zna srpski jezik.

Šef poslaničkog kluba Saveza Vojvođanskih Mađara Balint Pastor izjavio je da ne zna u kom propisu piše da pripadnici nacionalnih manjina moraju da govore srpskim jezikom, ali i da to ne znači da u sopstvenom interesu ne treba da savladaju jezik zemlje u kojoj žive.

Pastor je naglasio da se upravo zbog činjenice da pripadnici nacionalnih manjina treba da savladaju srpski jezik, SVM već godinama zalaže za izmenu planova i programa za učenje srpskog jezika u osnovnim i srednjim školama, jer prema sadašnjim, to nije moguće.

On je dodao da se iz tog razloga nada da će SVM imati na tom polju partnere u što više stranaka na političkoj sceni Srbije, kako bi se planovi i programi učenja srpskog jezika prilagodili savremenim potrebama i da bi deca mogla da nauče jezik.
“
“Sa druge strane, ne vidim ništa sporno da se Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine bavi ostvarenjem ustavnih i zakonskih prava Mađara i to verovatno čine i drugi nacionalni saveti””, rekao je Pastor.

Orban traži autonomiju za Mađare

Da li srpska Vlada ima odgovor na ovakve izjave Viktora Orbana?

Povodom izjave novog (starog)premijera Mađarske Viktora Orbana, „da će se Mađarska, boriti za svoja prava unutar EU, a između ostalog, i da želi autonomiju za etničke Mađare koji žive izvan granica, i to pitanje, smatra evropskim “, smatramo da je krajnje vreme da se Vlada Republike Srbije jasno odredi prema ovim pretenzijama naših severnih suseda.

Naime, mađarski političari i iz Mađarske i iz Vojvodine u nekoliko navrata su tražili posebnu političku autonomiju za sedam opština na severu Bačke i Banata (Subotica, Senta, Bačka Topola, Ada, Kanjiža, Čoka, Bečej).

Pokret Dveri postavlja pitanje premijeru Vučiću i predsedniku Nikoliću: Da li Vi uopšte imate bilo kakvu strategiju po pitanju Severne Srbije (Vojvodine), osim što zamajavate javnost već godinu dana oko neustavnog Statuta Pokrajine, i tobožnje smene Pokrajinske Vlade i Bojana Pajtića, koja nikako da se desi?

Pokret Dveri izražava zabrinutost povodom ovakvih izjava mađarskog Premijera, jer je svim slovenskim narodima u Bačkoj, dobro poznata istorija iz 1941. i 1942. godine, a proteklih godina vidimo da mađarska državna politika, ne krije želju da poništi odluke Trijanonskog sporazuma iz 1920. godine.

Pokret Dveri i dalje ostaje pri svome stavu, da je jedino rešenje problema, ukidanje istorijski neutemeljene, politički nepotrebne i ekonomski štetne pokrajinske administracije.

Nakon ukidanja pokrajinske adminsitracije potrebno je što je moguće više povećati nadležnosti lokalnih samouprava, jer jedino tako svi građani Severne Srbije mogu ostvariti svoja prava, na prvom mestu ekonomska, pošto od puzajuće novosadizacije jedinu korist imaju pokrajinske birokrate.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *