PROVOCIRAJU RUSE: Ukrajina ukinula vojnu neutralnost i želi u NATO; Rusi oštro upozoravaju

PROVOCIRAJU RUSE: Ukrajina ukinula vojnu neutralnost i želi u NATO; Rusi oštro upozoravaju

23 decembra 2014

BRAZIL-BRICS-UNASUR-PUTINUkrajinski parlament usvojio je danas predlog zakona o ukidanju statusa vojne neutralnosti te zemlje i pokretanju napora za priključivanje NATO-u, objavili su ukrajinski mediji.

Za taj predlog zakona je glasalo 303 poslanika ukrajinskog parlamenta, što je 77 glasova više od minimuma potrebnog za usvajanje predloga, dok je samo osam poslanika glasalo protiv, preneo je Rojters.

Zakon o vojnoj neutralnosti je Ukrajina usvojila 2010. godine, kako navodi AFP, pod pritiskom Rusije. Ukidanje tog statusa će Ukrajini omogućiti da se pridruži drugim vojnim savezima.

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko je 19. decembra uputio parlamentu na razmatranje nacrt zakon o ukidanju statusa vojne neutralnosti Ukrajini, navedeno je na veb-stranici predsednika.

Svrha zakona je, kako se kaže, da se stvore dodatni mehanizmi obezbeđivanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta i nezavisnosti Ukrajine.

„Status neutralnosti Ukrajine pokazao se kao neefikasan u kontekstu odbrane zemlje od strane agresije i pritiska. Ccinjenica da se Ukrajina nalazi u „sivoj“ tampon zoni između moćnih sistema kolektivne odbrane na duže staze je dodatni izazov za našu zemlju“, poručio je Porošenko u obrazloženju nacrta zakona.

Iako je NATO 2008. godine razmatrao eventualno članstvo Ukrajine, nikad nije utvrđen konkretan datum njenog prijema u Alijansu, podseća AFP.

ODLUKA UKRAJINE KONTRAPRODUKTIVNA

Usvajanje zakona o ukidanju vanbrlokovskog statusa Ukrajine je kontraproduktivno i samo jača konfrontaciju, ocenio je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

„To je kontraproduktivno, samo jača konfrontaciju i stvara iluziju da se usvajanjem takvih zakona može rešiti duboka unutrašnja kriza u Ukrajini“, rekao je Lavrov, a preneo Tass.

Kako je istakao, daleko produktivniji put, razuman put je „da se najzad započne dijalog sa onim delom vlastitog naroda koji su potpuno ignorisali kada su vršili državni prevrat“.

„Nema drugog puta. Samo ustavna reforma uz učešće svih regiona, svih političkih snaga Ukrajine može da da ispravan ton i upravo s obavezom da počne takvu reformu ukrajinsko rukovodstvo je stavilo potpis još u aprilu ove godine na sastnku u Zzenevi“, naveo je Lavrov, kako prenosi RIA Novosti.

Predstavnik Rusije u OEBS-u Andrej Kelin je prethodno ocenio da je ukrajinsko odbacivanje statusa vojne neutralnosti neprijateljski korak prema Rusiji i da će samo će pogoršati odnose dve zemlje.

„To je jedan neprijateljski korak prema nama. Ovaj politički smer će samo zaoštriti odnose“, rekao je Kelin, a prenosi agencija Interfaks.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *