PROVOKACIJA HAZBIJE KALAČA: Sandžak da bude regija u Srbiji i Crnoj Gori

PROVOKACIJA HAZBIJE KALAČA: Sandžak da bude regija u Srbiji i Crnoj Gori

28 septembra 2013

iftar_bp_2013_11_KalacHazbija Kalač, inicijator osnivanja Bošnjačke demokratske zajednice (BDZ) Crne Gore, kakva postoji i u Srbiji, a bliska je glavnom muftiji Muameru Zukorliću, izjavio je da je Sandžak u Crnoj Gori prisutan mnogo vekova, ali da mu je na tom području, kako kaže, uskraćeno to ime.

Kalač, koji je zvanično pokrenuo inicijativu za registraciju BDZ, kaže da je ključni programski nove stranke ustanovljenje prekogranične regione Sandžaka. On je, međutim, dodao da Crna Gora nema razloga da se boji niti jednog projekta koji nose Bošnjaci.

“Naprotiv, mislim da su Bošnjaci narod koji u Crnoj Gori zaslužuje punu afirmaciju u svakom smislu, jer su čitavo jedno stoleće dokazivali, i na kraju dokazali, ne samo lojalan odnos prema državi, već prijateljski odnos prema svim narodima koji u Crnoj Gori žive”, rekao je Kalač za podgoričku “Pobjedu”.

Zato, dodao je, ni u jednom elementu nema utemeljenja da se Bošnjacima imputira nekakva zadnja namera, u smislu da sad mi hoćemo neku secesiju ili nekakvo otcepljenje. Kalač je podsetio da je on tokom referenduma o crnogorskoj nezavisnosti, maja 2006. godine bio taj koji je pregovarao sa i tada vladajućim DPS-om.

„I tada je dogovoren onaj sporazum u kojem se pominje prekogranična regija. To je bio deo našeg predreferendumskog miljea u kojem su se Bošnjaci opredelili za nezavisnost Crne Gore“, naveo je on.

Upitan zašto je nova stranka nazvana Bošnjačkom demokratskom zajednicom i kakvo će njeno ustrojstvo biti, Kalač je odgovorio da je Bošnjacima na njihovom matičnom prostoru, a to je Bosna, Sandžak, odnosno Crna Gora i Srbija, potrebna jedna demokratska organizacija koja potpuno slobodno artikuliše njihove političke interese.

Govoreći o Sandžaku kao prekograničnoj regiji, Kalač objašnjava da je reč o regiji zasnovanoj na evropskim standarima i u skladu sa važećim ustavima Crne Gore I Srbije i, kako je dodao, Konvecijom o lokalnoj samoupravi.

„Moram da vam se pohvalim da je NVO Bošnjačka kulturna zajednica Crne Gore već stvorila infrastrukturu lobista u Evropskoj uniji, koji će nam pomoći u realizaciji ovog projekta. Ova naša nevladina organizacija, zajedno sa NVO Sandžak EU regija, dobila je i poziv na međunarodnu konferenciju evropskih prekograničnih regiona, koja će biti održana u novembru ove godine u Briselu. Zamislite, 185 takvih regiona egzistira u Evropi i svi iznose samo pozitivna iskustva“, zaključio je Kalač.

(Vaseljenska.com)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *