ПРОВОКАЦИЈА У САРАЈЕВУ: Изнервирали НАТО алијансу – једним билбордом

PROVOKACIJA U SARAJEVU: Iznervirali NATO alijansu – jednim bilbordom

20 juna 2023

U Ravnogorskoj ulici u Istočnom Sarajevu, Republika Srpska, osvanuo je plakat sa ćiriličnim natpisom „Ne u NATO“, gde je slovo „T“ stilizovano tako da predstavlja „pečurku“ kakva nastaje nakon eksplozije nuklearne bombe.

Ulica u kojoj je postavljen ovaj bilbord vodi prema međunarodnoj vojnoj bazi Butmir u kojoj su smeštene misije NATO-a i vojnih snaga Evropske unije (EUFOR „Altea“) u BiH.Kompanija koja se bavi oglašavanjem na tom području saopštila je za „Radio Slobodna Evropa“ da bilbord nije postavljen na zvanično zakupno mesto, te da je reč o “privatnom bilboardu na privatnoj zemlji“ koji je, kako kažu, postavio anonimni građanin ili grupa građana.

Iz lokalnih organizacija vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata, kao i iz opozicionih Srpske demokratske stranke i Partije demokratskog progresa kazali su za RSE da “nemaju ništa s tim“, a isto su kazali i iz udruženja boraca i ratnih vojnih invalida iz Istočnog Sarajeva.

BiH se nalazi u Akcionom planu za članstvo (MAP) u NATO-u, što je navedeno u Zakonu o odbrani BiH kao strateški cilj, podseća RSE.

Međutim, stranke iz Republike Srpske poslednjih desetak godina jednoglasno protiv članstva BiH u toj vojno-političkoj organizaciji i insistiraju na tome da o članstvu u NATO-u građani treba da se izjasne na referendumu, dok većina stranaka iz Federacije BiH podržava članstvo.

Narodna Skupština Republike Srpske je 2017. godine donela deklaraciju o vojnoj neutralnosti, sličnu onoj koju je deset godina ranije donela Republika Srbija.

Ovo nije prvi put da su bilbordi s ovakvom porukom postavljeni na području Republike Srpske, napominje RSE.

Napominje da su postavljani u proljeće, od marta do juna, odnosno u periodu trajanja NATO agresije na SR Jugoslavije 1999. godine.

Plakati, ali i leci s istim natpisom postavljani su i krajem avgusta i početkom septembra, odnosno u mesecima kad je 1995. godine trajala agresija NATO-a protiv Vojske Republike Srpske.

(RT Balkan)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Velika Metla says:

    Al* imaju tanke Dživce ove nato-tetkice. A bi da ratuju kao.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *