ПРОВОКАЦИЈЕ КОМАНДАНТА КФОР-а?! Нисмо реаговали на пребијање Срба на Косову, јер је то…

PROVOKACIJE KOMANDANTA KFOR-a?! Nismo reagovali na prebijanje Srba na Kosovu, jer je to…

29 maja 2018

Kuoči ističe da NATO podržava nastavak dijaloga između Beograda i Prištine posredstvom EU i da je to ključno za mir i bezbednost u regionu.

KFOR će ostati na KiM koliko god bude potrebno i NATO za sada ne planira da smanji prisustvo međunarodnih mirovnih snaga na KiM, kaže komandat KFOR-a general Salvatore Kuoči.

On, takođe, napominje da se KFOR ne meša u politička i pravna pitanja, te da zato nije reagovao povodom hapšenja Marka Đurića, kao i da nije uključen u istragu oko ubistva Olivera Ivanovića.

Kuoči ističe da NATO podržava nastavak dijaloga između Beograda i Prištine posredstvom EU i da je to ključno za mir i bezbednost u regionu.

– Računamo na sve u regionu da pokažu umerenost i da podrže svaki napor koji vodi normalizaciji bezbednosne situacije i ne dovodi do stvaranja tenzija – rekao je komandat KFOR-a u intervjuu za list “Jedinstvo“.

Kuoči je objasnio da KFOR nije reagovao u slučaju hapšenja direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića i prebijanja novinara i građana Kosovske Mitrovice od strane Albanaca jer se, kako je istakao, KFOR ne meša u politička ili pravna pitanja.

– Hapšenje Đurića je izvela Kosovska policija kao prva instanca bezbednosnog odgovora, a KFOR nije bio pozvan da interveniše u svojstvu treće instance bezbednosnog odgovora – rekao je Kuoči.

On je naznačio da KFOR deluje u skladu sa svojim trenutnim mandatom koji, kaže, ne uključuje vladavinu prava zbog čega nikada nije bio uključen u istrage o ubistvu Olivera Ivanovića.

Na pitanje kako bi KFOR reagovao ukoliko bi specijalne jedinice iz Prištine pokušale da zauzmu sever KiM i proteraju srpsko stanovništvo i ako bi Srbija odlučila da zaštiti svoju teritoriju i narod, Kuoči je odbacio mogućnost da postoji bilo kakva pretnja koja ugrožava teritoriju ili građane Kosova.

– Kfor održava bliske odnose i čestu razmenu informacija sa institucijama na Kosovu, u Srbiji, susednim zemljama i međunarodnim organizacijama. Pojavom bilo kakvog znaka upozorenja na bezbednosnu situaciju, spremni smo da primenimo neophodne mere kako bi se Kosovo održalo bezbednim – naglasio je komandat KFOR-a.

Upitan da li se vojna misija KFOR-a može oceniti uspešnom ako se uzme u obzir da su se od juna 1999. na KiM desila brojna ubistva i kidnapovanja Srba, a ubice nisu pronađene, Kuoči je rekao da sprovođenje zakona nije deo mandata KFOR-a i da se mirovna misija odnosi na bezbedno i sigurno okruženje i stabilnost u regionu.

Na podsećanje da je nedavno za prištinski list “Zeri“ izjavio da je svaka agresija na Kosovo agresija na NATO, Kuoči je kazao da su njegove reči izvučene iz odgovora na pitanje o mogućim spoljnim pretnjama po Kosovo i naglasio da takvih pretnji nema.– Ukoliko se, pak pojavi neka pretnja, KFOR je tu. Ova izjava nije bila upućena nikome. KFOR je uvek spreman da očuva bezbednost i sigurnost i da spreči obnovljena neprijateljstva u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN – naveo je Kuoči.

Na pitanje ima li budućnost društvo u kojem se 20 godina nakon sukoba moraju da čuvaju manastiri i kulturni spomenici, Kuoči je odgovorio da je danas manastir Visoki Dečani jedini objekat koji obezbeđuju pripadnici KFOR-a.

– Sve ostale objekte čuvaju ili Kosovska policija ili se uopšte ne obezbeđuju. Čuvari KFOR-a su uklonjeni iz manastira 2010. i od tada nisu zabeleženi nikakvi incidenti – kazao je Kuoči.

Govoreći o misiji KFOR-a na KiM, on je naveo da KFOR podržava razvoj i unapređenje sposobnosti Kosovskih bezbednosnih snaga i da pažljivo prati debatu o budućnosti KBS-a napominjući da se struktura, mandat i misija KSB-a dogovaraju kroz političke odluke lokalnih institucija.

Kako kaže, u slučaju eventualne transformacije KSB-a, o promeni prisustva KFORA-a biće doneta politička odluka na nivou Severno-atlantskog saveta NATO-a.

KOMENTARI11 komentara

 1. Velika Metla says:

  Jedina vaša,okupatorska,stabilnost je plj2ačkanje srbskih resursa u srbskoj pokrajini Kosovo i Metohija! I naravno,pakovanje droge i slanje po svetu!

 2. goran says:

  Cuti, barabo, ne lazi. Idi su svoju zemlju, crvi te pojeli sto pre. Zivela Srbija i srpski narod.

 3. Za Srbiju says:

  " ... o promeni prisustva KFORA-a biće doneta politička odluka na nivou Severno-atlantskog saveta NATO-a." Kao da je Kfor deo NATO, a ne snaga UN-a. Mnogo mi se dopada osiguranje bezbednosti, koja nije u nadležnosti kada skidaju srbske glave. Tipično majmunisanje i okupacija naše teritorije od strane nacističkog zapada.

 4. Highlander says:

  Džaba krečite, samo psihopata i izdajnik može okupatora doživeti kao humanitarca i zaštitnika. Decenijama nerešeni zločini protiv Srba vas ofiraju. Otkrivaju pravo lice zle veštice zvane Europa. Džaba vam sladunjave reči i šećerni prelivi po našoj muci.Inhalirajte vaš sirotinjski uranijum pa ajte kući. Nebi ni Turci izdržali 500 god. da su imali osiromašenog uranijuma. Poskapali bi za 30.

 5. Trifun says:

  A niste li obecali da Siptari ne smiju da udu na Sjever naoruzani? Naoruzavate i pravite Vosjku Kosova van mandata UN Rezolucije po kojoj ste dosli tu, onog momenta kada se proglasi Vojska Kosova postacete i pravno okupatori. Upozoravam Vladu i Vucica da ako ne proglase okupaciju onog momenta kada NATO proglasi Vosjku Kosova, da ce biti oznaceni i PRAVNO kao kolaboracionisti OKUPATORA. Svi sporazumi sa njima ce morati biti MOMENTALNO PONISTENI ili slijedi krivicna odgovornost. Nema nazad.

 6. sinisa says:

  A zasto jos nema 1000 srpskih vojnika rasporedjenih svuda na Kosovu a po rezoluciji 1244, je li budalo, barabo, buzdovane americki nacisticki?

  • Edmond Dantes says:

   Sinisa to treba da pitas nekog drugog,eno ga u Beogradu.Kazu da je sada predsednik Srbije.Ja ne verujem.

   • rajko says:

    samo da dopunim kako je tacno napisano u povelji UN 4. Potvrđuje da će nakon povlačenja dogovorenom broju jugoslovenskog i srpskog vojnog i policijskog osoblja da bude dozvoljeno da se vrate na Kosovo da bi obavljali funkcije u skladu sa Aneksom 2;

   • rajko says:

    Kako je tacno napisano u povelji... 2. Demilitarizovanje Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) i drugih naoružanih grupa kosovskih Albanaca kako se zahteva u stavu 15. u daljem tekstu;

   • rajko says:

    takodje iz rezolucije samo deo teksta na sta su se sve obavezali strani vojnici ...i da omogući bezbedan i slobodan povratak svih izbeglica i raseljenih lica svojim domovima, osuđujući sve činove nasilja protiv stanovništva Kosova kao i sve terorističke postupke bilo koje strane, ........i sta je uradjeno po tom pitanju.... a nase vodje na sva usta vicu kako nam je evropa prioritet - ta ista evropa koja nam kida meso sa tela.

 7. pera says:

  Ako je tako mi ćemo se obračunati sa šiptarima a vi nemoj da se mešate kao i sad što niste i nema problema ako je tako......degenerici izopačeni.......!!!!!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *