Prskaju nas neispitanim sredstvima?

Prskaju nas neispitanim sredstvima?

7 maja 2013

zaprasivanje komaracaI ove godine preparati za suzbijanje komaraca raspršivaće se iznad naših glava. Međutim, ti preparati upošte nisu do kraja ispitani, piše “Politika“. Naime, ako navodi taj list, bezbednost preparata protiv komaraca uopšte nije do kraja ispitana i apsolutno potvrđena.

U najboljem slučaju, neškodljivost tih sredstava, ako su uopšte neškodljivi, biće potvrđena tek pred Novu godinu. Potencijalni rizik po ljude od preparata protiv larvi, koji se raspršuje pre nego što se komarci „namnože“, biće pak izračunat 2016.

To, međutim, ne znači da bezbednost preparata protiv komaraca uopšte nije proverena, piše Politika i objašnjava da registracija tih preparata traje i po dve godine, upravo zbog ozbiljnosti testova kojima se podvrgavaju.

List piše i da je EU 2000. promenila regulativu o biocidima, tj. preparatima za suzbijanje štetočina, tako da je sada proizvodnja ili promet tih supstanci znatno pooštrena, kao i način proizvodnje, skladištenja… cela ta procedura i detaljne provere traju dugo i svaka susptanca ima svoj dosije.

Kod nas se za zaprašivanje iz vazduha koriste preparati na bazi lambda cihalotrina, a tehnički dosijei za preparate zasnovanje na njemu u Evropi se moraju dostaviti do oktobra 2013, dok je u Srbiji posao izrade takve studije veoma obiman, kompleksan iskup pa je rok produžen do kraja godine. Međutim, ni jedan od proizvođača ili uvoznika takve opreme još uvek nije dostavio tehničke dosijee Ministarstvu životne sredine, tako da je verovatno da ti dosijei neće ni biti gotovi do roka.

„Kod nas će pripremanje dosijea za biocide kojima se komarci suzbijaju iz vazduha biti pomalo specifično jer se u Evropi više nigde komarci ne tretiraju iz aviona. Zato će domaći snabdevači takvim preparatima morati da dostave i procenu rizika od takve upotrebe“, objasnila je Biljana Milenković iz Ministarstva životne sredine.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *