ПРВА БЕСЕДА ПАТРИЈАРХА ПОРФИРИЈА

PRVA BESEDA PATRIJARHA PORFIRIJA

19 februara 2021

Patrijarh srpski Porfirije poručio je u prvoj besedi da mu je najveća briga Kosovo i Metohija i da je ono nit koja nas povezuje sa suštinom našeg identiteta.

„Kosovo i Metohija za Srbe nisu samo mit, Kosovo je za nas zavet, a taj zavet je vezan za Novi zavet, u čijem temelju stoji svetost“, rekao je patrijarh.Otuda je Kosovo, kako je rekao, za nas nit koja nas povezuje sa suštinom našeg identiteta.

„Mi smo u Kosovu i Kosovo je u nama. Kosovo je srce Srbije, peva današnje mlado pokoljenje”, poručio je patrijarh srpski.

Patrijarh Porfirije svečano je ustoličen danas u Sabornoj crkvi u Beogradu. U pristupnoj besedi je poručio da se moli Bogu da bude skroman naslednik svojih svetih prethodnika

„Sa dubokim smirenjem i osećajem strahopoštovanja, prihvatam činjenicu da sam ja nedostojnim blagovoljenjem božijim i saglasjem braće uzveden u sveti presto Svetoga kir Save, u presto velikog arhijerejstva“, poručio je patrijarh Porfirije.

„Molim se Bogu i molim sve vas da me podržite, da veliki odgovorni zadatak koji je ovim sveštenim činom stavljen pred mene i položen na moja nejaka pleća iznesem radosno, da kao 46. po redu patrijarh, a 57. poglavar naše crkve budem skromni naslednik mojih svetih prethodnika“, istakao je patrijarh Porfirije u svojoj prvoj besedi.

Poručio je da želi da naša sveta SPC svugde gde jeste živi punim plućima, da svaki pravoslavni hrišćanin živi istinsku slobodu i da jevanđeljske vrednosti budu svakodnevica svih pravoslavnih ljudi.

Hristos je naša mera, naš pokretač i naše ogledalo. Njime se merimo i njime smo izmereni, naveo je patrijarh.

„Nije prvenstveni zadatak Crkve da stvara bolje uslove za život, da se trudi da rešava bilo koju vrstu socijalnih, političkih, psiholoških i drugih problema. U Crkvu dolazimo na svetu liturgiju da bismo tu dotakli i naslutili šta je najvažnije i jedino važno i da bismo dotakli i prihvatili krst Hristov, koji je i vaskrsenje. To je osnovni zadatak Crkve, a sve ovo drugo pomenuto biće obasjano tim istim krstom i vaskrsenjem“, dodao je on.

„Zato je važno, braćo i sestre, shvatiti i osetiti snagu Crkve, blagosloveći mir svim narodima i ljudima dobre volje, jer je svaki čovek sazdan kao ikona Božija i svi smo pozvani u njemu Spasitelju jedno da budemo“, naglasio je.

Patrijarh je poslao pozdrave i molitve ohrabrenja i podrške našem narodu na Kosovu i Metohiji, u Republici Srpskoj, Crnoj Gori, BiH, Hrvatskoj i Sloveniji, kao i svuda gde žive Srbi.

Istakao je da će nastaviti da služi koliko god bude mogao našem narodu u njemu dragoj Hrvatskoj koja je postala, kako je rekao, njegova druga otadžbina.

„Narodu čiju duboku veru snagu i ljubav sam upoznao i koja će mi biti uzor. Isto važi i za Sloveniju. Istu ljubav moju zaslužuju pravoslavni u Severnoj Makedoniji, čuvaju neke najlepše manastire koje su podigli naši preci“, naglasio je Porfirije.On je poručio da će celim svojim bićem raditi na povezivanju ljudi, na izgrađivanju mostova i uspostavljanju dijaloga sa svima.

Govoreći o pandemiji virusa korona, pozvao je građane da budu snažni i trezveni i da ne dozvolimo da ovlada strah.

„Čovek je jedini virus koji čini debalanse u svetu koji je Bog stvorio. Treba da pokaže koliko smo međusobno povezani i jedni na druge upućeni i koliko međusobnom pažnjom možemo pobediti ovu pošast, pre svega pošast greha i bolesti“, istakao je patrijarh.

„Neka Gospod blagoslovi i neka nas udostoji da ovu zemlju učinimo delom carstva Božijeg koje i jeste jedini cilj i možemo doći do njega ako prvi korak sada i ovde napravimo. Živeli i neka vas sve Gospod blagoslovi“, završne su reči prve besede patrijarha Porfirija.

KOMENTARI16 komentara

 1. Zorana says:

  Kome besedi ovaj ekumenista?? Clanovima ucicijeve ekipe? Pa tu niko ne veruje u Boga.

 2. Miraš says:

  Prva beseda novog patrijarha je za nepopravljive sumnjičavce, za neverne Tome. Ali istini za volju naša najveća briga je Srbija, zatim naš najveći problem zapravo nije KIM, nego to je američka i natovska vojna i okupatorska prisutnost na Kosovu i Metohiji. Amerikanci nisu došli na Kosovo da zaštite Šiptare, pre njihovog dolaska Šiptari su već postali prilično moćni u odnosu na srpsku manjinu. Amerikanci su došli da podrže Šiptarsku agresivnu većinu u sledećim koracima njihove okupacije i državnog zaokruženja, a protiv srpske manjine ujedno i protiv države Srbije. Zbog te veoma perfidno izvedene agresorke okupacije Srbija je postala jadna širom svoje teritorije, ne samo na KIM-u.

 3. Ivke says:

  Pokazi se narodu i NE-vodi Vuckovu ppolitiku

 4. Ivke says:

  Ekumenista koji je ljubio papi ruku.

  • Miraš says:

   Zamisli da si papa i da želiš da posetiš Srbiju što je davnašnja želja mnogih ranijih papa. Ako je pred tobom patrijarh SPC starog kova jasno je da od toga nema ništa. U tom slučaju u svojstvu pape priznaćeš nezavisnost Kosova, priznaćeš Stepinca za sveca, itd. Ali ako je pred tobom patrijarh ekumenista ili liči na ekumenistu, e onda se nadaš ostvarenju posete Srbiji. Naravno pre ostvarenja te posete nećeš priznati nezavisnost Kosove, niti priznati Stepinca za sveca.

 5. Mile says:

  Ujedno odmah je odgovorio i Zapadu koji se oglašava preko svojih medija. Naprimer Frans pres koji ocenjuje da bi novi patrijarh mogao da bude „fleksibilniji“ od prethodnika o Kosovu, koje je za SPC kolevka srpskog pravoslavlja.

 6. Artiljerac diplomirani says:

  Sramota za pravoslavlje da nam papoljubac bude patrijarh, neka nam je bog upomoći. Zbog ovakvih ja izbegavam da idem u crkvu a sada neću sigurno ići jer je moj dom pravoslavni hram a sveštenici neka razmisle kome će držati liturgije. Ima li hrabrih sveštenika da dignu glavu i upute glas negodovanja naroda na ovu sramotu. Bože spasi nas od ovih grešnika koji hoće da nas vode u propast.

 7. jovan says:

  Pozelimo nasem novom Patrijarhu Porfiriju da uz nasu i Bozju pomoc vodi svetovnu i nebesku Srbiju , i sve spske zemlje, trenutno okupirane. Stasno me nerviraju objave na portalima kojima pisu da je on "Vucicev", pogotovu onih koji imaju prefiks srpski. Pogotovo sto takve tekstove pisu oni kojima nije smetalo kada je patrijah Pavle precutno "podrzavao" kvislinge DOS koji su uzeli vlast sa 49% glasaca, bombama, sankcijama i 100 miliona $ u krsu, protiv 43% Milosevicevih.   Naravno, i meni je zasmetalo sto on Hrvatsku smatra svojom, ali ako misli na 1/2 srpskog dela te NDH onda je OK. A zna da je 1/2 "pohrvacenih" srba u NDH. I izrcena je najvaznija rec je da je Kosovo ZAVET I NOVI ZAVET srpskog naroda! Vek ipred nas pokazace ko je vjera a ko je nevjera!( kao sto se pokazalo da je pucisticka vlast  DOSmanlija-kvislinga najgora u istoriji srpskog naroda u 7529. godina.! Kalendar koji je koristio i Sv. Sava, i Srbija).

 8. Rista says:

  Il sam ja zaguljen i slep ili on nije nigde spomenuo reč "Bog" kao osnovu naše religije? Spomenuo ga kao da ga se stidi a onda iznadometao kojekakva imena i nazive. Ko lopatom. Ma kad se javiš sa takvog mesta koje je nekad bilo Sveto, onda ima samo da spominješ Boga a ne da se udaljavaš od njega koristeći trik nazive i ostale sekundarne stvari. U šta mi danas verujemo? Ako je Bog nestao iz naše religije, onda smo mi, kratko i jasno, sekta. Pa, živeo novi sektaški rukovodilac, kod koga Gospod Bog Milostivi postoji samo u jednoj reči, skromno i zanemarujuće. Zar je zaista tako teško i neplodotvorno često spominjanje reči BOG? Dokle će naši crkveni vodiči biti raskolnici i papisti? Savremeni mercedes popovi koji više voledu miris benzina nego tamjana. Ali aj da sačekamo malo da vidimo hoće li i ovaj mladić sa namrštenim očima ići politički populistički ili će se predomisliti na vreme.

  • I LOVE says:

   Narod Bira Sefa Crkve eto sad je demokratija pa bira drzavna vlast' danas priznanje kosova sutra prelazi udrugu moderniju veru katulike sa narodm

 9. Cp6a says:

  Sve mi je sada jasno kao dan kad sam pročitao ovolike zlonamerne komentare. Sve su se kockice sada poklopile. Potpuno su mi sada jasni komentari u vezi sa pandemijom, vakcinacijom, zdravstvenim sistemom, spomenikom, jer svi jedni sa drugima idu. Neka. Mi Srbi smo tolerantni prema raznoraznim manjinama, zamaskiranim ili ne, čak i kada ovako bezočno vređaju ogromnu većinu. Srbima čestitam novog patrijarha, a manjinama poručujem da ću biti ovde da im kvarim posao.

  • Miraš says:

   Pandemija je za globaliste sredstvo velikog resetovanja na Zapadu i širom sveta, time se otvoreno pohvalio jedan od zagovornika velikog resetovanja Klaus Švab. Što više zaključanih (neslobodnih i uplašenih) ljudi tokom njihovog resetovanja > to im jako odgovara da sprovedu svoje reforme. Masovna vakcinacija je način da oni (šačica odabranih) još više zarade. Ali smeta im to što Rusija ima za njihovu globalnu pandemiju veoma efikasne vakcine. Rusija ih je pretekla i sa svojom ponudom vakcina ušla je na njihovo unapred odabrano tržište. Zato na to ljuto reaguje šefica EU globalistana Ursula fon der Lajen rečima da joj nije jasno zašto Rusija velikodušno nudi svetu svoje vakcine, a još uvek nije vakcinisala većinu svog stanovništva.

 10. Gagi says:

  Svako poredjenje sa Vucicem je nesmotreno i neumesno. Crkva je organizacija koja traje vekovima, upravo zbog toga sto je mudrija i promisljenija. Politicari su vremenski ukras, oni su kao listopadno drvece, ozelene i olistaju da ih je lepota gledati, zatim dodje jesen kada neminovno pozute i otpadnu. Moze li neko da nabroji sve politicke partije i politicare u nasoj istoriji, ko ih se uopste seca da su postojali. Ako se malo bolje pogleda, kao da nikada nisu ni postojali bez obzira sto su imali "znacajnu" ulogu u tadasnjem drustvu. Crkva je nesto nesvakidasnje i razumu nestvarno, ona je neiscrpna cista energija a tu cistotu niko vekovima nije uspeo da uprlja. Politika je apsolutno suprotstavljena toj vrsti razmisljanja i energije, tu nije moguca nikakva dublja energetska simbioza. Apsolutno je normalan i pozeljan pokusaj neke vrste priblizavnja svetovne i duhovne vlasti, naravno u meri kojoj to dolikuje i razumu koji to prihvata. Valjda je normalno da u jednoj drzavi svi segmenti iste saradjuju i pronalaze zajednicke dodirne tacke za neresene zivotne probleme. Politicari koji pricaju svasta i navijaci koji navijaju za svoja opredeljenja ce uvek biti, to nam nikada nece nedostajati ni manjkati. Voleo bih da cujem od dragih kolega komentatora, KO bi po njihovom misljenju bio kompetentniji od izabranog Patrijarha Porfirija, imenujte i obrazlozite da tacno znamo o cemu se radi.

 11. persida says:

  Sebe je preporucio svojim slabostima. Naivne budale veruju da je to znak duhovnosti. Ne, to je licemerje. Hriscanstvo je postalo jedna ljigava, slinava religija koja nema snage ni za sta. Porfirije ima usiljen pogled, kao vlasnik kockarnice.

 12. Za Srbiju says:

  Reče da mu je druga otadžbina hrvacka, umesto Srpska ili Crna Gora. Ulizuje se ustašama i jugoslovenima.

 13. petrovgrad says:

  Komentarisati izbor Patrijarha u najmanju ruku je nepristojno. Patrijarh je institucija. Pozivati se na dnevnu politiku je dno dna. Ja sam pravoslavac, ali su mi daleko prihvatljiviji Ziloti nego ekumanisti. To je moj pristup pravoslavlju. Hrišćanstvo nam je nametnuto od zapadnog rimskog carstva ili izmišljene Vizantije. Naša civilizacija i izvorno verovanje u božanstva datiraju od pre 7539 godina. Taj stari Srpski kalendar je nasao i iznikao iz visoke civilizacije ljudskog roda, sve se zasniva na naučnim osnovama.Naše tumačenje i religijsko objašnjenje je samo pokriće. Za nas odnosno naše generacije to je neshvatljivo. To će buduće generacije moći pravilno da tumače. Kada budu naučili da kiša ne nastaje od isparavanje, već dolazi sa sunca putem elektromagnetnih talasa nematerijalne prirode i prelaskom u materijanu prirodu usled dejstva gmegnetnih polova. Odnosno ujedinjenjem atoma vodonika i kiseonika. Četiri S nisu slova, već magnetna polja. Ne vredi svakom objašnjavati nije vreme za to, budeš izvrgnut ruglu i podsmehu od neznalica.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *