Prva dama, Hilari

Prva dama, Hilari

27 avgusta 2013

Dragomir-Andjelkovic-ProfilPiše: Dragomir Anđelković

Pre neki dan je aktuelna „prva dama“ SAD izjavila da je ta zemlja spremna da dobije i prvu ženu predsednika. Tu vest su preneli gotovo svi svetski mediji, uz opasku da je supruga Baraka Obame odbila da komentariše mogućnost da to bude Hilari Klinton. Baš bitna stvar! Kako bi to naš TV narod rekao: „Selo gori a baba se češlja“. Amerika se suočava sa dubinskom krizom. I da njene privredne temelje već nije potresao dugotrajni ekonomsko-krizni tajfun, nad tom zemljom bi lebdeo ogromni javni duh i gubitak statusa svetskog hegemona, sa svim posledicama koje to pre ili kasnije ima. SAD, u duhu logike piramidalne banke, već decenijama žive na račun budućnosti. A bar mi, uz sve sentimente prema neutemeljenom lepom životu iz ere socijalizma, dobro znamo kuda to vodi. Dođe vreme da računi iz prošlosti stignu na naplatu. Tada su i posledice teže nego da se na vreme živelo u skladu sa mogućnostima!

Umesto da oni koji odlučuju o sudbini Amerike posvećeno traže rešenja za nagomilane probleme, oni sebe i druge, između ostalog, zamajavaju pričama o tome da li je vreme da žena postane predsednik SAD. Kao da će zbog toga svakim danom sve siromašnija većinska Amerika imati neku korist. Neće! Samo će imati štetu zbog preusmeravanja pažnje sa suštinskh pitanja. Načelno nemam ništa protiv toga da žena postane gazda Bele kuće ili našeg „Predsedništva“, ali pre svega bitno je da li će nešto biti urađeno kako bi bili rešeni gorući problemi. No, neka se Amerikanci bave svojim „rekonstrukcijama“. Za nas su bitne njihove posledice po srpski narod. A one, plašim se, neće biti dobre.

Istraživanja javnog mnenja koja su prezentovana uporedo sa pomenutim rečima Mišel Obame, pokazuju da je H. Klinton 10 posto popularnija od sadašnjeg presednika SAD, 15 odsto od potpredsednika Bajdena i 17 posto od akteulnog državnog sekretara Keria. Iz toga proizlazi da iako H. Klinton još nije najavila da će nastupiti na predsedničkim izborima 2016. godine, vrlo je verovatno da će biti kandidat vladajuće Demokratske stranke posle isteka drugog mandata B. Obame. E, tu smo već stigli do nas.

Politika SAD generalno nam nije sklona, ali po nas najmalignije tamošnje ćelije predstavljaju „klintonisti“. Malo iz navike, nešto više zbog potrebe da nasilničku politiku koja je u odnosu na nas vođena tokom 90-ihistorijski verifikuju kao ispravnu, a končno i zbog lobističkih veza sa albanskom dijasporom koja ne oskudeva u narko-dolarima – taj blok unutar američkog DS-a i spoljnopolitičkih institucija (gde je dubinski učauren bez obzira na preomene na čelu države i diplomatije),uvek je sklon da intenzivira antisrpsko delovanje. I ovako nam sa Amerikom nije dobro, a ostaje nam samo da zamislimo kako bi nam bilo sa Hilari na vrhu državne piramide SAD!

To su dodatni razlozi da više ne gubimo vreme. Teško nama ako gospođa Klinton postane vašingtonski „partner“ Srbije. Amerika gubi globalnu trku ali dok i unašem regionu ne nastupi faza njene geopolitičke nemoći, bar tri puta može da nam dođe glave. Stoga, nemojmo se i mi baviti raznim glupostima, tipa tzv. „gej parada“ i feminističkih zastranjivanja, a manimo se i političkog šibicarenja, te se konačno posvetimo revitalizaciji Srbije. I ako uspemo da do 2016. naš nacionalni voz vratimo u kolovoz i krenemo napred, pitanje je kako ćemo se nositi sa predstojećim, i te kako vrlo realnim a opasnim, izazovima. A ako do tada bar ponešto ne uradimo u prilog svoje bolje budućnosti, i bez dodatnih izazova predstoji nam nova etapa sunovrata. Ko se drži za ispupčenje na polovini provalije, ili će dati sve od sebe da se iz nje izvuče, ili će se posle nekog vremena stropoštati na dno i da ga niko ne gurne. Vreme je da to shvatimo!

(Novine novosadske)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *