ПРВА ОЛУЈА ИЗ БРИСЕЛА И ПОРУКА ВУЧИЋУ ИЗ САД

PRVA OLUJA IZ BRISELA I PORUKA VUČIĆU IZ SAD

1 marta 2021

Prvi izveštaj o Srbiji ovog saziva Evropskog parlamenta – koji će dobiti formu rezolucije kada ga EP krajem marta usvoji u plenumu – nije baš laskav za zvanični Beograd.

Nacrt izveštaja za 2019–2020. godinu, koji je uradio izvestilac EP za Srbiju Vladimir Bilčik i predstavio ga u novembru, ovdašnje vlasti su mogle da „progutaju”, ali je u redovnoj proceduri, koja je završena usvajanjem u Spoljnopolitičkom odboru EP, njegov sadržaj znatno izmenjen brojnim amandmanima.Amandmani su bili takvi da je predsednik Aleksandar Vučić poručio da ne mogu „lažima da ostvaruju politički profit, makar bili iz Evropskog parlamenta”, predsednik parlamenta Ivica Dačić ocenio je da je reč o otvorenom pritisku na Srbiju i njeno rukovodstvo kao „oprobanom receptu” za ostvarivanje određenih geopolitičkih interesa, a ministar policije Aleksandar Vulin izjavio je da ne moraju da nam šalju ni amandmane kad već nisu mogli ili nisu hteli vakcine.

Diplomata u penziji Zoran Milivojević za „Politiku” ukazuje da izveštaji EP na neki način određuju političko stanje i raspoloženje političkih stranaka i političkih faktora u EU prema određenim pitanjima. „Nisu obavezujući, ali zaslužuju pažnju budući da stvaraju politički ambijent u delovanju prema Srbiji. Jer, evroparlamentarci su pripadnici političkih struktura i stranaka iz država članica”, napominje on.

Činjenica je da je od ukupno 385 amandmana, oko njih 38 postignut kompromis između više političkih grupacija u EP, a oni pozivaju, između ostalog, na rešavanje afera „Jovanjica”, „Krušik”, „Telekom”, „Savamala”, „pojačanim rečnikom” traže se od Srbije rezultati u sprovođenju reformi u oblasti vladavine prava, izražavaju zabrinutost zbog „sve većeg uticaja Kine”, pozivaju na veće usklađivanje sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, konstatuju da je došlo do pogoršanja u oblasti slobode medija. Ali, tu su i amandmani kojim se od EU traži da unese „više dinamike” u pristupne pregovore sa Srbijom i brzo primeni nova metodologija proširenja.

„Naš” evroposlanik Andor Deli praktično je objasnio kako i zašto su amandmani usaglašeni. Deli, koji je poslanik Orbanovog Fidesa u EP, a poreklom je iz Vojvodine, u saopštenju dostavljenom Tanjugu izjavio je da je glasao za izveštaj jer je Bilčik prihvatio njegove amandmane koji se odnose na ubrzanje proširenja i usvojio primedbe na praktičnu primenu prava manjina.

On, pritom, smatra da je žalosno što je zbog amandmana levice izveštaj sadržao nekoliko tačaka koje nisu imale nikakve veze s ubrzanjem proširenja ili uslova za članstvo u EU i vidi ih kao pokušaj da izvrše pritisak na Vladu Srbije.

Konačni izveštaj je, dakle, proizvod klasične političke trgovine kakvu možemo da vidimo u svakom parlamentu, u svakoj epohi, u svakom demokratskom društvu, ocenjuje Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost i narodni poslanik s liste SNS-a. Podseća da u ovom sazivu EP, izabranom 2019. godine, Evropska narodna partija (EPP) i Alijansa socijaldemokrata prvi put nemaju zajedno natpolovičnu većinu, zbog čega ove dve najveće političke grupacije moraju da prave kompromise sa svoja dva druga koaliciona partnera, liberalima iz pokreta Obnovimo Evropu i sa Zelenima. Zeleni su u naletu, a najnenaklonjeniji su državi Srbiji i srpskom faktoru jer je reč o dugogodišnjim albanskim lobistima, ocenjuje on.

„Upravo tu vidim razlog što su neki od amandmana, koji uopšte nemaju mesta u ovoj rezoluciji i koji su apsolutno udaljeni od objektivne realnosti srpskog društva i daju njegovu iskrivljenu ocenu i sliku, morali da budu usvojeni”, ukazuje Rajić i dodaje da koalicione vlade moraju da prave različite kompromise. „Nažalost, ovog puta taj kompromis je bio u određenoj meri na našu štetu, ali rekao bih da narodnjaci ipak nisu dozvolili da bude u potpunosti na našu štetu”, naglašava on.

I Rajić i Milivojević kažu da je intencija ovakvog izveštaja – pritisak na Srbiju. Rajić ocenjuje da se na ovaj način insistira na slabljenju spoljnopolitičke pozicije srpskog faktora. „Njih brine što je Srbija postala pijemont regiona, što je ekonomski motor i stub stabilnosti regiona i što je definitivno postala država koja može da štiti svoje legitimne interese u regionu u skladu s evropskim standardima i vrednostima.I baš zbog toga žele da izvrše na nas određeni politički pritisak kako bi, u kombinaciji s određenim faktorima i strukturama unutar države Srbije, oslabili pozicije srpske vlasti. Siguran sam da se to neće dogoditi, da će to da bude još jedan u nizu ataka koje ćemo mi kao društvo uspeti uspešno da odbijemo”, ističe narodni poslanik.

Napominje i da su rezolucije EP važne i da ih treba analizirati i proučavati objektivno, ali da nisu Sveto pismo. „Ukoliko smatramo da se nešto može popraviti, to ćemo popraviti, ali ono što su čiste političke ili politikantske ocene, kakvih nažalost u ovom izveštaju ima, treba kao takve i označiti. Jer, ovo nije odnos između tutora i štićenika ili učitelja i učenika, već je odnos između dva partera, Srbije i EU, i tako ga treba i posmatrati”, navodi on.

Zoran Milivojević ocenjuje da izveštaj EP pokazuje mali zaokret na liniji kritičkog odnosa prema Srbiji, s jedne strane zbog toga što se stvari na ovim prostorima ne pokreću.

S druge strane, i na ovaj način treba nekako Srbija da se politički „olabavi”, da se stvori politički ambijent koji je bliži onome kako EU vidi Srbiju – kao jedno otvoreno demokratsko društvo na koje se može značajnije uticati.

Prema njegovom mišljenju, to je posledica jednog neprikosnovenog, tvrdog stava Srbije koja ne želi da menja svoju spoljnu i unutrašnju politiku, koja nema nameru da odustane od tvrdog stava prema KiM, od svojih državnih i nacionalnih interesa u regionu, ali ni od strateških odnosa s Rusijom i Kinom, niti od disperzije spoljne politike.

„Srbija, dakle, nema nameru da prihvati onu vrstu intencija i pritisaka koji je usmeravaju da se priključi regionu koji treba da se bez uslova i bez ograničenja integriše u zapadnu sferu uticaja. To koincidira s naglašenim pristupom i nove američke administracije, ali i evropskih poslenika da se ovde procesi ubrzaju i da se reše tzv. otvorena pitanja ili zaostali poslovi i da se ovaj region što pre otkači od uticaja drugih”, ističe Milivojević. Prema ovoj strategiji, Srbija i ne mora da uđe u EU. Dovoljno je, kaže Milivojević, da se disciplinuje, da se „demokratizuje” po modelu koji nalaže Zapad i, ako je moguće – da NATO uspostavi kontrolu.

Opozicija optužuje vlast da odustaje od evropskog puta

Na osnovu Vulinovog stava, Borko Stefanović, zamenik predsednika SSP-a, zaključio je da „to znači da je ova vlada odustala od evropskog puta”. PSG je pozdravio usvajanje amandmana i ocenio da je to jasan signal da srpska vlada više ne može da sakrije velike probleme s korupcijom, demokratijom i posvećenošću evropskim vrednostima.

Bilčik je pak izjavio da „usvojeni izveštaj šalje jasnu poruku da je EP spreman da podrži Srbiju na njenom EU putu” i da je reč o realističnom izveštaju „koji naglašava glavna dostignuća Srbije i zadatke u okviru reformskog procesa u zemlji”.

(politika.rs)

KOMENTARI8 komentara

 1. milorad 5 says:

  Stvarno je van pameti dalje smaranje sa EU,pa rekli su da im se ne dopadamo , da nas neće primiti u tu zajednicu, i čemu onda dalje bavljenje EU komisija i ostalih sa srbijom.Čemu dalje mešanje u unturašnje stvari naše zemlje i politički život ovde.Jedini zaključak je da oni hoće da nas ponovo napadnu i to mora da je popalilo lampice u beogradu.Ako je tako onda samo savezništvo sa nekim drugim jakim partnerima može da nam obezbedi mir.I tu sad ide zabrinutost iz EU zbog pojačanog prisustva kine i "malignog" uticaja rusije.Znači,izgleda kao da EU u stvari ŽELI da gurne srbiju u vojni savez sa nekom od sila van evrope.Neshvatljiva je potpuna TUPOST iz brisela za sopstvene greške i potpuno odsustvo REALNOSTI odatle.Oni su izgleda i dalje zatrpani zahtevima svojih balkanskih vazala i ne mogu da se otrgnu od njihove MRŽNJE i apetita prema srbiji.Ne može EU da gradi politiku sa srbijom prateći ustašku ili balističku ideologiju njihovih vazala, to je neprihvatljivo za nas u bilo kom obliku.Pa zbog toga je i ODBIJEN ULTIMATUM ,ne zbog nemaca ili francuza,nama je jasno da sa ustaško--šiptarskom koalicijom nema načina da se koegzistira, bar ne za srbiju.Svaki8 daolji napad na nas će izazvati TEŠKE posledice ali ovoga puta i za EU a pogotovo za njihove instrumente na balkanu,jer mi njima ne možemo da se PREDAMO kako EU traži.To je siguran kraj srbije i nas kao naroda i ZATO bi bilo pametno da EE birokratija razmisli o svojim postupcima i šta dalje raditi u vezi nas i kako napraviti RAZUMAN dogovor,jer mi nećemo izvršiti kolektivno samoubistvo zato što neka tamo komisija u briselu to TRAŽI OD NAS radi "evropskog puta".Aloo!!!Srbija ne želi rat, mi nismo kakmikaze bre, ali ako je to jedini izbor koji nam se nudi onda će imati takav rat da će ga zapamtiti, kao i u one DVE prethodne situacije, jer kako je onda bilo tako nam opet isto krvavo kolo pakuju iz brisela.Sreća treba im mnogo vremena za to a i resursi su utanjili.Baš me zanima šta će biti sa POLA evrope kad krene teška ekonomska kriza koja je već TU na vratima, KO će onda biti kriv srednjoj i istočnoj evropi za težak sunovrat koji dolazi,nemci su veće rekli da će izmaći dupe ako mogu kao i9 sa vakcinamka što su radili:)To je EU, četvrti rajh ,sebičan projekat prenaduvane pregrejane ekonomije i potrošnje i SADA će to da se sruši kao i svaka piramidalna šema što ima svoj kraj.Bolje je sada za nas što nismo deo toga i možda ćemo izbeći da nas zatrpaju ekonomske ruševine te koalicije a slom dolazi jako je blizu.

  • Kosovac says:

   @ milorad 5, …..“EU“ nikad neće imati teške posledice zbog ovog pripremanog napada na Srbiju. Prljav posao kao i uvek kroz istoriju, će obavljati komšije Srbije. I zločine, i pljačku. Kao što EU planira da prljave poslove protiv Rusije urade ove srećne novoprimljene zemlje u NATO. Mislim da će Rusija da reši svoje probleme. Bilo bi dobro da tako reši i naše probleme, kao majčica Rusija – zaštitnik koji može preventivno uticati da nas komšije ne napadaju.

   • Gagi says:

    Kosovac.... Drugacije nije moguce osim Rusije, NEMA drugog nacina, valjda smo toliko svesni da nam je iz istorije sve jasno. Puno puta sam ovde pisao, da je potrebno da nase velmoze na kolenima idu kod Putina i da ga mole za spas. Kada je Bog "prosuo" svoju veru, nije bio bas precizan, njegove "kapljice" su se rasule na razne strane, jedna od tih smo mi Srbi a najvece podrucje je Rusija. Samo umno retardirani, ili, debelo potkupljeni, spas mogu da traze od onoga ko ih je klao. Da sa njima imaju "zivotnu saradnju" i dobre odnose za "standard" ovog naroda. Svi mi vrlo dobro znamo, da su najgori medju nama, na brutalan nacin sprovodili svoju okupacionu sluzbu prema najrodjenijima, danas su ti " perspektivni" kadrovi copavog nosioci nove Srpske misli i nas spas. Jos se Srpski narod nije otreznio od neprospavane istorijske noci, nista se zapravo nije promenilo, nase drustvo je tako stvarano proteklih decenija da je gladnih hijena jos vise.

    • Kosovac says:

     @ Gagi, .....Daj Bože da snaga Rusije bude bar delimično na našoj strani. Ali ako pustimo srpsku Petu kolonu da nastavi ovako da deluje, onda nam ni 10 Rusija neće pomoći.

 2. Kosovac says:

  Pitam se, zašo EU toliko boli ona stvar za rešavanje afera „Jovanjica”, „Krušik”, „Telekom”, „Savamala”?. Pitam se takođe, da li EU ima pravo da nju boli πčka uvek kada se tuđe koze prcaju? ………………..Takođe smatram, kada Evropski Parlament orgija, njega ne treba uznemiravati. Treba ih pustiti da svi posvršavaju, neka se izdrnkaju na Srbiji. Ali u međuvremenu treba pripremiti zaštitu Srbije od njihove potonje želje da Srbiju konkretno siluju.

 3. Gagi says:

  EU sa punim pravom "brine" o Srbiji jer je to katolicki kontinuitet osvajanja ovog prostora. Osim toga, "neko" odavde im je to omogucio i obecao, te "neke" Europa vec decenijama finansira jer ostvaruju njihov program i zadatak. Nisu valjda toliko para dali da stoje sa strane i nemo posmatraju dogadjaje bez njihove intervencije. Jedino se jos Srbija na ovom Balkanskom prostoru nesto koprca i bori za samostalnost, svi drugi su odavno potpisali kapitulaciju. Nama ce se takodje osvetiti ovo kurvanje i blagonakolnost ove drzave prema ovima sto uzimaju pare za svoj lagodan zivot od naseg vekovnog dusmanina. Dok je cela javnost zgrozena dogadjajima iz Jasenovca, neki su svoj zivot stavili u sluzbu ovima sto vitlaju nozevima i maljevima,jos nas bolesno ubedjuju da je to napredna civilizacija i kultura gde se postuju ljudska prava. Ako se u ovoj drzavi ne uvede Srpska diktatura, ova drzava ce u skorije vreme nestati. Znaju da hvale copavog i njegovu diktaturu, tada im je bilo najlepse i najbolje, tada su katolici preko komunista imali neogranicenu vlast, i ovde u Srbiji su ubijali narod slicno kao u Jasenovcu . Ako Srbin zeli da uspostavi svoju drzavu i poredak, to nije u eu duhu i bla, bla, prc, prc. Necemo mi daleko dogurati, SVE DOK ovde kod nas tolerisemo ove lezilebovice i zivotne profitere kojima drugi kupuju rucak i daju instrukcije za zivot. Sve mlade i pametne razjurise iz ove njihove drzave, da im slucajno ne naprave intelektualnu konkurenciju, da i dalje bez smetnji mogu da balave i baljezgaju njihove davno naucene okupatorske omladinske pesmice. Samo su jos velikom srecom ostali neki mladi i pametni koji se bore za Srpsvo, svi ostali su najureni kod njihovih poslodavaca iz EU da im peru sudove i kelnerisu. Ovo je STRASNO sta ovaj narod trpi ovolike decenije unazad,ova mentalna okupacija je gora i od samog Jasenovca.

 4. Beli Orao says:

  I jedni i drugi možete nam popušiti đonu!

 5. marko says:

  NJE PRPOBLEM EU I AMERIKA VEC SRBIJA STO NE ODREDI POLITK U S EVROPOM KOJ JEE ZAUVEK GOTOVA U BEZKONACNOSTI JER DA BIH USLI U NJU JEDINI JE UVET PRIZNAJ KOSOVO SUTRA VOJVODINA I RASKA IMAJU DRZAVU SIGURNO JER IMAJU I ONI PRAVO NA DRZAVU KAD IMA KOSOVO TO TAKO IDE KAD PRIZNAS KOMADANJE JEDNOG DELA TERITORIJA PREMA TOME TU JE PRICA ZAUVEK ZAVRSILA ZA SVA VREMANA JEDNOM TAJ NAROD U SRBIJ I JEDNIN DELOM GLUIP MORA SHVATITI NE VOLE VAS NEMCI NI AMERIKANCI NITI ZELE VASE KRUSKE N I JABUKE NITI SU VAS IKAD VOLELI NITI CE IKAD TO DU DRUGI SVETOVI KOJI NISU ZA SRBE NIAKAKVE ZAJEDNICE I DA BUDU NISTA NECE SRBIJI DONETI OSIM SIROMASTVA U KOJOJ JE SAD.KOA SOT KOMIJE NE VOLE SRBE HRVATI LOSVENCI BOSANCI CRNOGORCI NI MAKEDNOCI SVET JE INTERES AKO IMAS NESTO PRODAJ I POSALJI GA U TRI PIZDE MATERINE TAKAV JE SMRDLJIV SVET ODUVEK BIO SMECE I SMRAD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *