PRVE PROCENE ŠTETE: Cifre jezive

PRVE PROCENE ŠTETE: Cifre jezive

21 maja 2014

zorana-mihajlovic-1346668184-204446Javna preduzeća dala su prve procene štete i ona iznosi stotine miliona evra, izjavila je ministarka građevinarstva i saobraćaja Zorana Mihajlović.

Kako je navela, preliminarnu procenu štete do 30Prve procene št. maja trebalo bi da dostave i lokalne samuprave.

Mihajlovićeva, koja je i predsednica Komisije za procenu štete od poplava, objasnila je da će lokalne samuprave slati svoje procene, a njih će kontrolisati inženjeri iz građevinske inspekcije, a potom i stručnjaci iz radnog tela koje će vlada tek formirati – Kancelarije za humanitarnu pomoć.

„Tek posle tih kontrola, Komisija će poslati vladi zaključak“, rekla je Mihajlovićeva za televiziju Pink.

Ona je kazala da je od 17.000 kilometara puteva prvog i drugog reda, uništeno 3.500 kilometara.

Ministarka je ocenila da je veliki problem u železničkoj infrastrukturi, jer velikom delu, 30 odsto, ne može da se priđe.

„Cilj je da popravimo infrastrukutru, i da vratimo ljude njihovim kućama, mi za to imamo samo par meseci, jer ide zima, ali vlada će učiniti sve da niko ne ostane ne ulici“, rekla je Zorana Mihajlović.

Ona je kazala da će Srbija tražiti pomoć za obnovu zemlje od svih relevatnih finansijskih institucija i dodala da će danas razgovarati s predstavnicima Svetske banke.

„Na žalost, imamo pravo na Fond solidarnosti EU, jer smo pretrpeli veću štetu od 0,64 odsto bruto društvenog proizvoda, ali mi ćemo tražiti i da se preimenuju neki krediti i ja ću upravo danas razgovarati s predstavnicima Svetske banek“, kazala je Mihajlovićeva.

Ljajić: Pogođeni mali i siromašni

Potpredsednik Vlade i ministar za spoljnu i unutrašnju trgovinu Rasim Ljajić izjavio je, povodom poplava koje su zadesile Srbiju, da opasnost prolazi, ali da su vidljive razmere štete i da su uglavnom pogođene opštine koje kubure sa malim budžetima.

Zbog toga, dodao je Ljajić, ogromna je obaveza za vladu i državu da se saniraju posledice katastrofe.

Ljajić je rekao da su uglavnom pogodjene opštine sa lošom infrastrukturom i velikom nezaposlenošću, da je još prioritet spasavanje ljudskih života i da se posledice moraju sanirati da bi se život vratio u normalu za šta su potrebna ogromna finansijska sredstva i stručni ljudi.

Ljajić, koji je juče posetio Bajinu Baštu, u Jutarnjem dnevniku RTS-a rekao je da su male štete od poplava i od vode, iako ima poplavljenih poljoprivrednih gazdinstava i oranica, ali da ima hiljadu klizišta, da su oštećeni putevi, mnoge kuće gotovo neupotrebljive, a mnoga sela odsečena od sveta.

On je najavio da mora da se radi na više frontova, jer je više od 3.000 kilometara puteva oštećeno, 250 mostova srušeno, a 2.500 stambenih gradjevinskih objekata urušeno i oštećeno i da će biti potrebna dobra koordinacija izmedju vlade i lokalnih samouprava.

(B92)

KOMENTARIJedan komentar

  1. vemi says:

    Pregovori sa svetskom bankom koja nas je dovela do duznickog ropstva. Koji sarkazam - mihajlovicka se u lice smeje jadnom narodu koji je sve izgubio. O, zemljo Srbijo....

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *